GENEL - 08 Ekim 2019 Salı 09:03

ADÜ Latmos’u dünyaya tanıtacak

A
A
A
ADÜ Latmos’u dünyaya tanıtacak

Birçok mitolojik öyküye ev sahipliği yapmış Bafa Gölü üzerinde bulunan Latmos (Beşparmak) Dağları’ndaki 8 bin yıllık kaya resimlerini dünyaya tanıtacak projenin çalışmaları, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Dr.

Birçok mitolojik öyküye ev sahipliği yapmış Bafa Gölü üzerinde bulunan Latmos (Beşparmak) Dağları’ndaki 8 bin yıllık kaya resimlerini dünyaya tanıtacak projenin çalışmaları, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Dr. Öğr. Üyesi Songül Aslan Karakul ve sanatçı Ahmet Dilek tarafından başlatıldı.


Küresel hareketlilik kapsamında AB Projesi olarak tasarlanan Latmos Projesi için, doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin en bakir alanlarından biri olan Latmos Dağları’nı ve Şanlıurfa Haliliye’deki Göbeklitepe’yi inceleme alanı olarak belirleyen Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Songül Aslan Karakul, iki alan arasında kurulacak bağın, göstergebilim çalışmalarına materyal oluşturma amaçlı sosyal bir deney ortamı sunacağını belirtti. Karakul ve Dilek bu projeyi gerçekleştirmek için Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ile zirvesi bin 400 metre yükseklikteki Dünya mirası Latmos Dağları’nda veri toplama çalışmalarına başladı.


Araştırmanın amacının çok önemli iki tarihsel mekanda geçmiş zaman ve şimdiki zaman kültürleri arasında bir bağ kurarak, eşsüremli olarak üretilecek olan göstergebilimsel bir araştırma ve inceleme nesnesinin kayıt altına alınması, katılımcıların bu esere bıraktıkları izlerinin dünya üzerindeki seyrinin sağlanması ve bu insanların birbirleriyle kültürel etkileşimlerinin gözlemlenip incelenmesi olduğunu belirten Dr. Songül Aslan Karakul, göstergebilimin doğası gereği bütün bilim dallarıyla özellikle de sanatla güçlü bir bağlantı içerisinde olduğunu ifade etti.


Latmos hak ettiği noktaya gelecek


Tüm dünyada örnekleri bulunan kaya resim sanatı içerisinde benzersiz veriler barındıran Latmos’u dünyaya tanıtmayı istediklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Songül Aslan Karakul “Ege kıyısının yakınındaki, Batı Anadolu’nun erken dönemlerine ait bu betim dünyası, gelecekte dünyada çok konuşulacak bir yer olacaktır. UNESCO Dünya kültürel ve Doğal Miras listesinde bulunan Göbeklitepe ile aynı projede anılması umuyoruz ki Beşparmak Dağları’nın da çoktan hak ettiği bu yeri almasında önemli bir rol oynayacaktır.


Küresel Hareketlilik projesinin ilk adımı; Latmos’ta Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Göbeklitepe’de ise Kültür Müdürlüğü ve Göbeklitepe Kazı Koordinatörlüğü rehberliğinde alan tarama gezisiyle atıldı. Bu projeyi Latmos’un keşfine bir ömür vakfeden Alman Arkeolog Anneliese Peschlow’a ithaf edeceğiz. Bu konuda üniversitemizin de desteğini aldık. Projemize her türlü desteği vereceklerini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ve kurumlarla iş birliği noktasında yardımlarını esirgemeyen Rektör Danışmanımız Hüseyin Turgut’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


Projenin inceleme nesnesi olarak uluslararası alanda çalışmalarıyla tanınan sanatçı Ahmet Dilek’in sanat anlayışı belirlendi. ‘Savaş Koridorlarına Karşı Sanat Koridorları’ mottosuyla dünya ülkeleri arasında sanat koridorları açma yolundaki yürüyüşünü sürdüren sanatçı Ahmet Dilek, Latmos Projesi’yle ilgili “8 bin yıl önce savaştan kaçıp Latmos dağlarına sığınan mülteciler buraya yerleşmiş ve kendi medeniyetlerini oluşturmuşlar. Bölgedeki her biri eşsiz bir doğa eseri olan anıt kayaların oyuklarına, kıyımlara yol açan ve onlara korku veren savaşları değil bunun tam aksine barışı, sosyal ve kültürel yaşamı resmetmişler. Hayallerinin savaşa dair değil barışa dair olduğunu gözlemliyoruz. Dr. Aslan Karakul ile birlikte çalışmalar yürüteceğimiz proje sayesinde 8 bin yıl öncesinin Latmos mülteci sanatçılarıyla; Göbeklitepe’yi birleştirerek bu iki bölgenin tanıtılması, korunması ve gelecek kuşaklara zarar görmeden aktarılması konusunda elçilik yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Başkan Yazıcıoğlu; “Belediyecilik aşkla sorunlara odaklanmaktır" Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, birim ziyaretlerinde belediyeciliği aşkla sorunlara odaklanmak olarak tanımladı. Göreve başlamasının ardından hızlı bir şekilde teşkilat yapılandırması yapan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, her gün farklı birim müdürlükleriyle bir araya gelerek brifing almaya devam ediyor. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri ile bir araya gelen Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, birim faaliyetleri hakkında brifing alırken bir yandan da startını verdiği kentsel dönüşüm projelerine ilişkin değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi. Birim müdürleri ile toplantılarının sürekli devam edeceğini belirten Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu; kentsel dönüşüm projelerine ilişkin önemli bir müjde vermeye hazırlandıklarını söyledi. Başkan Yazıcıoğlu, değerlendirme toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; “Bizler Tokat’ımıza hizmet için varız. Tokat’ımıza sevdalıyız. Bizim belediyecilik anlayışımızda aşkla sorunlara odaklanmak, dokunmak, üretmek ve hissetmek vardır. Çünkü belediyecilik gülümseyen yüzdür. Bizler bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Bayram haftasının hemen sonrasında bir yandan hemşerilerimizin tebrik ziyaretlerini kabul edip, gönüllerde yer edinirken bir yandan da Tokat’ımızın en önemli sorunlarına neşter vurmak için ekiplerimizle birlikte çalışmalarımıza başladık" dedi. "Kentsel dönüşümde müjdemize hazır olun" Anlayışlarının bütüncül yaklaşım olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, " Bizim anlayışımız birlikte yönetim anlayışıdır. Bu anlayıştan yola çıkarak Tokat Belediyesi bünyesinde yer alan birimlerimizin değerli çalışanları, birim müdürlerimizle bir araya geliyor, birim faaliyetleri hakkında brifing almaya devam ediyoruz. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzle 1 Nisan’dan sonra hızlı bir şekilde çalışmamıza başladık. Tokat’ımızın en önemli ve acil ihtiyaçlarından biri olan Kentsel Dönüşüm Projelerimizin çalışmalarına başladık. Bugüne kadar Kentsel Dönüşüm noktasında çok önemli mesafeler kat ettik. Tokat’ımıza önümüzdeki günlerde Kentsel Dönüşüm konusunda çok önemli bir müjdeyi vermeye hazırlanıyoruz. Şehrimizin sorunları için, insanlarımızın huzuru için, daha yaşanabilir bir Tokat için, babamın bıraktığı Tokat’ı tekrar altın yıllarına kavuşturmak için çözümler üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz. Hiçbir mahallemizi, hiçbir hemşerimizi ayırmadan, ayrıştırmadan Üretken Belediyecilik anlayışımızla hizmet götürmeye gayret edeceğiz. Herkes için herkese göre belediyecilik yapacağız. Tokat’ımız için canla başla, durmadan, yorulmadan dinlenmeden çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.