SAĞLIK - 16 Mayıs 2019 Perşembe 10:32

ADÜ Öğretim Üyeleri, Azerbaycan’da halk sağlığı seminerine katıldı

A
A
A
ADÜ Öğretim Üyeleri, Azerbaycan’da halk sağlığı seminerine katıldı

AYDIN (İHA) – Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu koordinatörlüğünde Bakü’de üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Gezici Eğitim Semineri’ne katıldı.

AYDIN (İHA) – Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu koordinatörlüğünde Bakü’de üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Gezici Eğitim Semineri’ne katıldı.



Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Azerbaycan Ofisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, Azerbaycan’ın demografik yapısı ve sağlık gereksinimlerini anlamaya yönelik seminer verildi. Etkinliğe, HASUDER Yönetim Kurulu başkanlığını da yapmakta olan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay ile Prof. Dr. Erdal Beşer ve Prof. Dr. Filiz Abacıgil olmak üzere toplam 16 halk sağlığı uzmanı katıldı.



Seminerle birlikte Azerbaycan’ın sağlık, işgücü ve sağlık finansman yapısını öğrenmek, birinci ve ikinci basamak sağlık kurumlarını ziyaret etmek temelinde, halk sağlığı hizmetlerinin sunuluş şeklini ve halk sağlığı eğitiminin nasıl verildiğini anlamaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilerek Türkiye - Azerbaycan arasında halk sağlığı lisans ve lisansüstü eğitimlerde yapılabilecekler üzerinde duruldu.



Etkinlik kapsamında DSÖ Azerbaycan Ofisi, UNFPA Azerbaycan Ofisi, Birleşmiş Milletler Ülke Koordinatörlüğü, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Tıp Üniversitesi Rektörlüğü ve Halk Sağlığı Fakültesi Dekanlığı, Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu, Hapishanelerde Tüberküloz Kontrol ve Önleme Programı Merkezi ve Hijyen ve Epidemiyoloji Merkezi ziyaret edildi. Tüm incelemelerin yerinde yapılmasının ardından sunumlar ve oturumlarla bilgi alışverişinde bulunularak hedefler belirlendi.


HASUDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Okyay ve Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubunu temsilen Prof. Dr. Bülent Kılıç tarafından Azerbaycan Türkiye Büyükelçimiz Erkan Özoral makamında ziyaret edildi. Toplantıda seminerin amaçları, ziyaret edilen yerler hakkında Özoral’a bilgiler verildi.


Azerbaycan’ın kurumları ile yapılan görüşmelerde geleceğe yönelik öncelikli alanlarda ortak eğitim ve araştırmaların planlanmasına karar verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.