EĞİTİM - 13 Ocak 2020 Pazartesi 12:29

ADÜ’nün uluslararası öğrencileri buluştu

A
A
A
ADÜ’nün uluslararası öğrencileri buluştu

Adnan Menderes Üniversitesi’nde uluslararası öğrencilerin sorunlarını ve dileklerini aktarabilmesi amacıyla kahvaltı organizasyonu düzenlendi.

Adnan Menderes Üniversitesi’nde uluslararası öğrencilerin sorunlarını ve dileklerini aktarabilmesi amacıyla kahvaltı organizasyonu düzenlendi.


Kahvaltı organizasyonuna Rektör Danışmanı Hüseyin Turgut, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, Fakülte Dekan Yardımcıları, İl Sağlık Müdürlüğü ve ve Göç İdaresi İl Müdürlüğü yetkilileri ile öğrenciler katıldı. Etkinlikte, ülkemizde ve üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin sorunlarına değinildi.


Öğrencilerin, sosyal, ekonomik ve bürokratik işleyişlerle ilgili görüş, öneri ve şikayetlerini dile getirdiği buluşmada, en önde gelen sorunların, barınma ve oturma izinleri ile ilgili olduğu belirlendi. Öğrencileri tek tek dinleyen üniversite yönetimi, öğrencilere bu konuların çözüm yolları ile ilgili bilgiler aktardı.


Adnan Menderes Üniversitesi’nde farklı coğrafyalardan; Asya’dan, Afrika’dan, Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan Avrupa ülkelerinden binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğünü söyleyen Rektör Danışmanı Hüseyin Turgut, “Bugün Tıp Fakültesi öğrencilerimizle bir aradayız. Her bir öğrencimizi, Türk Dili’nin ve kültürünün uluslararası aktarımı için gönüllü kültür elçisi olarak görüyoruz. Bu bağlamda onların akademik hayatlarında başarılı olmalarını sağlayacak iletişim ortamını oluşturmak çok kıymetli. Gurbet duygusu içindeki evlatlarımızı sahiplenip onların bir takım ezoterik grupların istismarına uğramalarını engellemek, FETÖ tarzı terör örgütlerinin tufanlarından korumak bizim sorumluluğumuz. Öğrencilerimizin konaklama, beslenme, ulaşım gibi ihtiyaçlarının yanında sağlık hizmetlerinden yararlanma konusundaki eksikliklerine ve oturma, çalışma izinlerine varıncaya kadar yaşadıkları problemlerle ilgilenmek boynumuzun borcudur. Bu sebeple kurumlar arası iş birliği içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü ve Göç İdaresi İl Müdürlüğü yetkililerini de buraya çağırdık. Öğrencilerimizin talep ve beklentilerini, ilgili Fakülte Dekanımız ve Dekan Yardımcılarımız nezaretinde dinleyerek sahiplik ve aidiyet duyguları içerisinde çözüm bulmak istedik” dedi.


Öğrencilerin barınma ve yurt sorunları ile ilgili konuşan Rektör Danışmanı Hüseyin Turgut, üniversite yönetimi olarak bu sorunların farkında olduklarını ve öğrencilerin talepleri doğrultusunda bu sorunları gidermek için projeler gerçekleştirdiklerini söyledi.


Rektör Danışmanı Hüseyin Turgut, Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in talimatlarıyla, öğrencilerin barınma sorununun çözümüyle ilgili yurt binalarının inşasına başlandığını ifade etti. Turgut “Yeni yurt binalarıyla ilgili projelerimizi faaliyete geçirmeye başladık. Rektörümüz konu ile ilgili olarak, arazi tahsisi ve anlaşmalar ile ilgili izinleri ve protokolleri tamamladı. Şu anda Kütüphanemizin arka tarafında bulunan araziye, kız ve erkek öğrenciler için 2 bin kişi kapasiteli bir yurt yapılmakta ve önümüzdeki süreçte 2 bin kişilik üç yurt daha yapılması planlanmakta. Devlet yurtlarındaki kapasitenin artışı; uluslararası öğrenci kontenjanın da artışına vesile olacak. Bu konuda ADÜ Kampüs Alanı içerisinde Gençlik Spor Bakanlığımıza tahsis edilen arazilere yapılacak olan yeni yurt binaları ile birlikte devlet yurdu kontenjanımızı da arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanında özel yurtlarda ve konutlarda kalan uluslararası öğrencilerimizi de oluşturduğumuz Uluslararası Öğrenci Topluluğu mekanizması üzerinden ihtiyaç envanterleri olusturarak yakınen takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.


Aydın İl Göç İdaresini temsilen etkinliğe katılan Düzenli Göç Çalışma Grup Başkanı Soner Kurtulan, uluslararası öğrencilere izinlerle ilgili prosedürlerde yapmaları gereken önemli noktaları anlattı. Öğrencilerin en çok sorun yaşadığı ikamet sorunu ile ilgili bilgiler paylaşan Kurtulan, “Kanuna göre noterden ev sahibiniz ile birlikte imzalı belge ile ikamet değişikliği başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Adınıza kayıtlı bir fatura ile gelirseniz de ikamet değişikliği yapılabilir” açıklamasında bulundu.


Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık ise “Yakında Üniversitemiz Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci tamamlanacak ve mezun olan tüm öğrencilerin diplomaları uluslararası geçerliliğe sahip olacak. Böylece ADÜ Tıp Fakültesi mezunları dünyanın her yerinde doktor olarak görev yapabilecek” dedi.


Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in talimatıyla diğer fakültelerde öğrenim gören uluslararası öğrencilerle de önümüzdeki günlerde bir araya geleceklerini ifade eden Rektör Danışmanı Hüseyin Turgut, ilgili fakülte yetkililerini aynı şekilde bir araya getirerek toplantıları sürdüreceklerini belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.