GENEL - 13 Eylül 2021 Pazartesi 12:32

Aydın’da ‘Ahilik Haftası’ kutlandı

A
A
A
Aydın’da ‘Ahilik Haftası’ kutlandı

Aydın’da yok olmaya yüz tutan mesleklerden yorgancılığın son temsilcilerinden ve Didim ilçesinin tek yorgancısı olan 61 yaşındaki Himmet Ünal, ‘İlin Ahisi’ seçildi.

Aydın’da yok olmaya yüz tutan mesleklerden yorgancılığın son temsilcilerinden ve Didim ilçesinin tek yorgancısı olan 61 yaşındaki Himmet Ünal, ‘İlin Ahisi’ seçildi.


Aydın’da ‘Ahilik Haftası’ kutlamaları kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Aydın Valiliği önünde düzenlenen çelenk koyma programı ile başlayan etkinlikte ilin ahisi, ilin kalfası ve ilin çırağı seçilen kişilere ödülleri takdim edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Ahilik Komitesi tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Çelenk sunma töreninin ardından Ahilik İl Kutlama Komitesi, İlin Ahisi Himmet Ünal, İlin Kalfası Behzat Yıkılmaz, İlin Çırağı Mehmet Avcı ve esnaf odası temsilcileri ile Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’u ziyaret etti. Vali Aksoy, İlin Ahisi seçilen 46 yıllık yorgancı Himmet Ünal’a Vali Aksoy tarafından hediyeleri verilirken, ahiliğin önemli sembollerinden olan şed kuşatıldı. Vali Aksoy daha sonra İlin Kalfası seçilen Behzat Yıkılmaz ve İlin Çırağı seçilen Mehmet Avcı’ya hediyelerini vererek, mesleklerinde başarılar diledi.


“Esnafımız, toplumun önemli bir kısmını oluşturuyor”


Ahilik kültürünün önemine dikkat çeken Aydın Valisi Hüseyin Aksoy; “Ahilik kültürü bizim toplumumuzda çok eskiye dayanan ve esnaf kesimimizin kültürel değerlerinin bugünlere gelmesini sağlayan önemli bir çalışma alanımız. Esnaf ve sanatkarlarımızın geleneksel ahilik kültürünü yaşatmaları bizim de üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Özellikle esnaf kesimimizin ahilik kültürünün ortaya koyduğu değerleri sahiplenmesi ve bir sonraki kuşağa aktarması bizler için oldukça önem arz ediyor. Esnafımız toplumumuzun önemli kesimini oluşturuyor. Geleneksel el sanatların sürdürülmesi bakımından bu tür etkinlikleri önemsiyoruz. Belirli mesleklerin kaybolmaması adına bu haftaları da mesleklerin yaşatılmasını da katkı sunmasını diliyorum” dedi.


“Gençler, fazla ilgi göstermiyorlar”


Çocukluğundan bu yana 45 yıldır yorgancılık yaptığını ve Didim’in tek yorgancısı olduğunu ifade eden ‘İlin Ahisi’ seçilen 61 yaşındaki Himmet Ünal, kendisini seçen herkese teşekkür ederek “1976 yılında bu mesleğe başladım. 2003 yılında Didim’e yerleştim ve ilçenin tek yorgancısı olarak yazlık kışlık olarak çalışıyoruz. Maalesef mesleğimizin geleceği çok parlak gözükmüyor. Çırak gelirse onları yetiştirmeye çalışıyoruz ama bizim meslekte fazla toz olduğu için onlar da fazla ilgi göstermiyorlar. Öğrenmedikten, öğretemedikten sonra, bir meslek zamanla yok olacaktır. Bizim dönemimizde bu işi öğrenenler hala çalışıyor ama geriden gelen olmayınca mesleğimiz zor günler yaşıyor. Meslek odalarımızca ‘İlin Ahisi’ seçilmek onur verici bir şey. Oda başkanlarımız bizi buraya layık gördü hepsine teşekkür ederim” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”