ÇEVRE - 14 Ekim 2021 Perşembe 09:27

Didim Belediyesi’nden Türkiye’ye örnek olacak proje

A
A
A
Didim Belediyesi’nden Türkiye’ye örnek olacak proje

Didim Belediyesi, Başkan Atabay’ın talimatı ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce hazırlanan “Binalarda Yağmur Suyu Toplama Sistemleri” ne yönelik düzenleme teklifi ile Türkiye’ye örnek olmaya hazırlanıyor.

Didim Belediyesi, Başkan Atabay’ın talimatı ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce hazırlanan “Binalarda Yağmur Suyu Toplama Sistemleri” ne yönelik düzenleme teklifi ile Türkiye’ye örnek olmaya hazırlanıyor.


Didim Belediyesi, küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğü bu günlerde yeni bir çalışmaya daha imza attı. Kent genelinde gerçekleştirmiş olduğu çevre dostu çalışmalarla öne çıkan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’ın talimatı ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce hazırlanan “Binalarda Yağmur Suyu Toplama Sistemleri ”ne yönelik düzenleme teklifi, Didim Belediye Meclisi tarafından onaylanarak uygulamaya girdi.


“Şebeke suyu daha verimli kullanılacak”


Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’ın talimatı ile sunulan ve belediye meclisi tarafından oy çokluğu ile kabul edilen düzenleme kapsamında, ilçe içerisinde yer alan tüm parsellerde yeni yapılacak bina ve tesislerde yağmur suyu toplama sistemi yapılacak. Toplanan yağmur suyu, yangın gibi doğal afetlerde kullanımı sağlanarak küresel ısınma sebebiyle ülkemiz genelinde görülen kuraklığa karşı şebeke suyunun daha verimli kullanılması sağlanacak.


“Didim Belediyesi ilk oldu”


İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 26/08/2021 gün ve 2937 sayılı yazısında : “23.01.2021 tarih ve 31373 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 11.07.2021 tarih ve 31538 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak değişiklik yapılan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 57. Maddesi’nin 7. Fıkrası’nın (a) Bendi’nde “2000 m’den büyük parsellerde yapılacak yapıların mekanik tesisat projelerinin; çatı yüzeyinden toplanacak yağmur sularının gerekmesi halinde filtre edilerek bir tankta toplanması ve bina tuvalet sifonlarında kullanılması amacıyla yağmur suyu toplama sistemi içermesi zorunludur. Toplama tankının hacmi; yapının bulunduğu ilin aylık m’ye düşen en fazla ortalama yağış miktarı ile binanın çatı alanı esas alınarak hesaplanır. Toplanan yağmur suyunun bina tuvalet sifonlarının ihtiyacından fazla olan kısmı, tesisat projesinde gösterilmek suretiyle bahçe veya diğer ortak alanlarda kullanılabilir. İlgili idarelerce yağmur suyu toplama sisteminin daha küçük parsellerde yapılmasına, toplama tankı hacim hesap yöntemine ve ilave kullanım alanlarına ilişkin de zorunluluk getirilebilir” hükmünü ilk uygulayan belediye Didim Belediyesi oldu. İmar komisyonu tarafından meclise sevk edilen rapor Didim Belediye Meclisi’nce oy birliği ile kabul edildi.


“Kentin geleceği için önemli bir karar”


Kentin geleceği ile ilgili önemli olan çevre dostu karara göre, Didim içerisinde yer alan tüm parsellerde yeni yapılacak bina ve tesislerde yağmur suyu toplama sistemi yapılacak. 2000 m’den büyük ve 10 bağımsız bölümde, fazla parsellerde yapılacak olan yağmur suyu toplama sistemi; parsel ortak alanında inşa edilmek, tabi veya tesviye edilmiş zeminin 50 cm altında kalmak ve binaların taşıyıcı sistemleri ile bütünleşik olmamak koşulu ile betonarme olarak da yapılabilecek.


2000 m’den küçük ve 10 bağımsız bölümden az olan parsellerde tabi veya tesviye edilmiş zeminin altında kalması koşulu ile plastik veya demir olarak da yapılabilecek. Yapılacak yağmur suyu toplama sistemi için gerekli tankın hacmi hesabı, ilgililer tarafından projelendirilerek kullanılacak alanlar belirlenip hesaplanacak.


Ancak kullanılacak tankın kapasitesi; her bağımsız bölüm için 2 ton olmak üzere hesaplanacak kapasiteden az olmayacak. Daha önceden yapı ruhsatı alınmış parseller için düzenlenecek “yenileme, yeniden tadilat ve isim değişikliği” nitelikli yapı ruhsatları uygulama kapsamında yer almayacak.


Bahçe kullanım alanı olmayan ve bodrum katının da yapılmasında gerek zemin etüdü raporları, gerekse resmi kurum raporları ile sakıncası olduğuna ilişkin parseller, kültür varlıklarına ilişkin koruma kurulu kararı ile zemin altı uygulama yapılmasında sakınca olan parseller ve benzeri durumlarda yer alıp uygulamanın yapılmasında resmi kurumlarca sakınca bulunduğuna karar alınan parseller bu karar dışında kalacak.


“Uygulama 01 Ocak 2022’de başlıyor”


Başkan Atabay’ın talimatı ile düzenlenen ve meclis kararı ile kabul edilen çevre dostu karar 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa UNCESCO Müzik şehri Şanlıurfa’da koro yarışmasında ödüller sahiplerini buldu UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa’da düzenlenen okullar arası koro yarışmasında, dereceye girenler ödüllerini aldı. Festival havasında geçen yarışma renkli görüntülere sahne oldu. Şanlıurfa Valiliği himayelerinde Eyyübiye Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ŞURKAV iş birliği ile “Tek Ses İki Hareket” Projesi çerçevesinde düzenlenen valilik kupası 3. okullar arası koro yarışması bugün tamamlandı. 13 İlçede yapılan ve 100’lerce okulun katıldığı ortaokullar arası koro yarışmasında her ilçe kendi birincisini belirleyerek valilik kupası il yarışmasına gönderdi. İl yarışmasına katılan 13 ilçe birincisi bugün yapılan yarışmada tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmada ilk, orta ve lise öğrencileri, ayrı ayrı kategorilerde yarıştı. Birinci olan okullara, 10 bin TL ve 10 çeşitli müzik atölyesi enstrümanları, 2’nci olan okullara 8 bin TL, 3’üncü olan okullara 6 bin TL ve mansiyon ödülü alan okullar ise 4 bin TL ödül kazandı. Ödül töreni sonrası konuşan Eyyübiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İsmail Kaya, “Hepimiz çok sevindik. 3 gün sonunda Şanlıurfa’mızın ilçelerinden, merkezinden yüzlerce okulumuz yarışmayı iştirak etti. Büyük bir coşkuyla ilk finalimizin sonuncusu ilkokullar kategorisini gerçekleştirdik. Dereceye giren öğrencilerimiz çok mutlu, dereceye giremeyen çocuklarımıza da şunu söyleyeyim, bu bir yarışma, bir festival havasında geçti. Çok mutlu olduk, sevinçlerine ortak olduk. Eyyübiye Belediyesi olarak bu çocuklarımızın sevicine ortak olduğumuz için son derece mutluyuz. İnşallah bu yıl 3’üncüsünü yaptık 4 ve 5’incisini de seneye gerçekleştireceğiz. Katılım gösteren bütün okullarımızı tebrik ediyorum, öğrencilerimizin gözlerinden öpüyorum” dedi. Dereceye giren okul öğrencileri, mutlu olduklarını belirterek yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.