EKONOMİ - 12 Ekim 2021 Salı 14:49

İkiçeşmelik Mahallesi’nde 28 Bin metrekarelik alan yenilendi

A
A
A
İkiçeşmelik Mahallesi’nde 28 Bin metrekarelik alan yenilendi

Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Kuşadası Belediyesi tarafından İkiçeşmelik Mahallesi’nde başlatılan alt ve üst yapıyı yenileme çalışmaları tamamlandı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Kuşadası Belediyesi tarafından İkiçeşmelik Mahallesi’nde başlatılan alt ve üst yapıyı yenileme çalışmaları tamamlandı. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince kısa sürede bitirilen çalışmalar, yaklaşık 30 yıldır tek bir çivinin bile çakılmadığı bölgede esnaf ve mahalle sakinlerinin yüzünü güldürdü.


Kuşadası Belediyesi’nin Aydın Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde İkiçeşmelik Mahallesi’nde yürüttüğü alt yapı ve üst yapıyı yenileme çalışmaları sona erdi. Çalışmalar kapsamında dört farklı kurum toplam 28 bin 761 metrekarelik bir alanda eş zamanlı olarak çalıştı. 30 yıldır kaderine terk edilen İkiçeşmelik Mahallesi sakinlerinin yüzü Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in başlattığı hizmet seferberliği sayesinde güldü.


Yer üstünde sadece aydınlatmalar kaldı


Çalışmalar kapsamında İkiçeşmelik Mahallesi’ne ASKİ Ekipleri tarafından 2 kilometre içme suyu ve kanalizasyon hattı, Kuşadası Belediyesi ekiplerince de 2,1 kilometre yağmur suyu hattı döşendi. Bölgenin Aydem ve Telekom tarafından da elektrik, telefon ve internet alt yapıları yenilendi. Kablolar ise tamamen yer altına alındı. Yer üstünde sadece aydınlatmalar kalırken mahalle daha sağlıklı bir alt ve üst yapıya kavuştu.


14 Bin metrekare sıcak asfalt döküldü


Alt yapı çalışmalarının ve zemin düzenlemesinin tamamlanmasının ardından bölgeye Kuşadası Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince sıcak asfalt ve parke taşı döşeme çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda İkiçeşmelik Mahallesi’ne 14 bin 700 metrekare sıcak asfalt dökülürken 14 bin 61 metrekare de parke taşı döşendi. Ayrıca olası toprak kaymalarını önlemek amacı ile 3 bin metreküp taş, 200 metreküp beton istinat duvarı örüldü. Yol çizgilerinin çekilerek logo çalışması yapılmasıyla bölgenin alt ve üst yapısı bütünüyle yenilenmiş oldu.


Esnaf ve vatandaştan Başkan Günel’e teşekkür


İkiçeşmelik Mahallesi’nin alt ve üst yapısının yenilenmesi bölge esnafı ve sakinleri tarafından da takdirle karşılandı. Mahallede 20 yıldır yaşadığını belirten Sait Özen “Mahallemiz uzun yıllardır ihmal edilmişti. Yollarımız ve alt yapımız çok kötü bir haldeydi. Kuşadası Belediye Başkanımız Sayın Ömer Günel sayesinde baştan aşağıya yenilendi. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.


Market işletmecisi İsmail Coşkun ise “Yaklaşık 4 yıldır İkiçeşmelik Mahallesi’nde esnaflık yapıyorum. Mahallemizin kaderi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel sayesinde değişti. Özellikle yenilenen yollarımız çok güzel oldu. Artık kış aylarında sorun yaşamadan evimize ve dükkanımıza ulaşabileceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.