ÇEVRE - 14 Temmuz 2020 Salı 11:10

İspanyol gezgin, nesli tehlike altında olan hayvanlar için 8 yıldır pedal basıyor

A
A
A
İspanyol gezgin, nesli tehlike altında olan hayvanlar için 8 yıldır pedal basıyor

İspanya’nın Barcelona şehrinde yaşayan Hector Marti, 8 yıldır bisikletiyle dünyayı dolaşıyor.

İspanya’nın Barcelona şehrinde yaşayan Hector Marti, 8 yıldır bisikletiyle dünyayı dolaşıyor. Doğayı ve gezmeyi çok seven ve asıl mesleği bilgisayar programcılığı olan İspanyol gezgin Hector Marti’nin amacı nesli tehlike altında olan hayvanlara dikkat çekmek.


Son olarak Barcelona’dan bisikletiyle yola çıkan ve Şubat ayında Türkiye’ye gelen Hector Marti, Antalya bölgesinde Kaş, Kalkan, Fethiye, Gökova kıyılarında pedal bastı ve ardından da Dalyan’ın İztusu kumsallarında Caretta caretta yuvalarını inceleyip, DEKAMER’e ziyarette bulundu. Muğla’ya bağlı Kötekli’de korona virüs salgını süreci boyunca alınan önlemlerden dolayı bisikletli gezisine ara veren ve burada kalan İspanyol gezgin, 1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine geçilmesi yeniden gezilerine başladı. Bodrum Yalıkavak’a geldiğinde Akdeniz Foklarının ilgisini çekmesi üzerine seyahatinin rotasını değiştiren İspanyol gezgin, Kuşadası’na doğru hareket etti. Her gittiği yerde araştırmalar yapan, ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla temaslar kuran Hector Marti’nin amacı, nesli tehlike altında olan hayvanlara dikkat çekip, farkındalık oluşturarak, bu türlerin korunmasına katkı sağlamak.


Kuşadası’na geldiğinde sahil siteleri bölgesindeki kumsalda bulunan “Deniz Kaplumbağalarını Koruyalım” tabelasının ilgisini çekmesi üzerine tabeladaki telefondan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)’ni arayan Hector Marti, EKODOSD yöneticileriyle buluşup, dernek merkezini ziyaret etti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ziyarette yaptığı açıklamada, “ Derneğimizi ziyaret eden İspanyol gezgine, yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi verdik. Dernek merkezimizi gezdirdik. Bölgemizde nesli tehlike altında olan türleri ve bunlarla ilgili yaptığımız çalışmaları anlattık. Güvercinada Kalesi’nde bulunan, 1998 yılında Milli Parkta karaya vuran ve daha sonra işlemden geçerek kalede sergilenen 14, 5 metre boyundaki Fin Balinasıyla ilgili bilgi verdik. Geçtiğimiz hafta Kuşadası sahillerine yuva yaparak yumurtalarını bırakan Caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağasının yuva alanını ziyaret ettik. Kuşadası’nda yaşayan Akdeniz Fokuyla ilgili bilgi verdik “ dedi.


İspanyol gezgin Hector Marti ise ” Kuşadası’nı ilk kez görüyorum. Aynı bizim Barcelona gibi burası da binalarla dolu. Ancak Kuşadası’nın denizi çok temiz, Barcelona’da bu kadar değil. Kumsallar harika. Milli park ve dağlarda doğa çok güzel her yer yemyeşil. Caretta ve Yeşil kaplumbağalar gibi nesli tehlike altında olan hayvanların da Kuşadası’na gelmesi ne kadar güzel. Kuşadası’nda ki fok için 2 gün sabahları erken kalkıp gözlem yaptım. Ancak şansızım galiba göremedim. İklim çok güzel, yemekleriniz harika. Buradan yola devam edip, Selçuk’ta Efes’i görmek istiyorum. Karadeniz’e gideceğim. Oradan İran, Hindistan üzerinden Japonya’ya kadar ulaşmayı hedefliyorum. Kuşadası’nı hiç unutmayacağım, insanlar burada çok iyi “ dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da çocuklar tarihle buluştu Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki faaliyetlerini sürdüren Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi’nde ’Biz Bir Takımız’ projesine katılan çocuklar Yatağan Stratonekia Antik Kenti’nde tarihe yolculuk ettiler. Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi koordinesinde yürütülen ’Biz Bir Takımız’ projesi, 12. haftasına gelirken, proje kapsamındaki çocuklar, Yatağan ilçesinde bulunan Stratonekia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Tarih ile içi içe bir gün geçiren çocuklar hem Muğla’yı hem de kültürel tarihi yakından tanıma fırsatı buldu. ’Biz Bir Takımız’ projesinin 16 haftalık süreci boyunca her hafta sonu Cumartesi günleri sosyal uyum ve spor etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda da etkinliklerin ardından Ankara Kızılcahamam yaz kampı ve şehirlerarası ziyaret programlarıyla Tunceli ile karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilecek. Duygularını tanımak, empati, farklılıklara saygı, kültürlerarası iletişim, ekolojik farkındalık gibi konularında atölye çalışmalarının yanı sıra kendi kültürünü ve farklı kültürleri tanımaya yönelik kültürel ve sanatsal etkinlikler de yapılırken, katılımcılar, basketbol ve oryantiring branşlarını da öğreniyor. Gençlerin farklılıklara saygı duyarak bir takım olma, takım içindeki farklı rollerin önemi gibi konuları da deneyimleme fırsatı oluyor. Yaz kampından sonra Muğla ile Tunceli arasında kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla da karşılıklı il ziyaretleri gerçekleştirilecek. Öğrencilerden Mehmet Üveyik; "’Biz Bir Takımız’ projemizin 12. haftasına geldik. Her hafta farklı konularda modüller yaptık. Eğitmenlerimizin ilgisi bize değer vermesinden çok mutlu oldum. Emeklerinden dolayı eğitmenlerimize ve liderlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.