ASAYİŞ - 17 Nisan 2018 Salı 14:01

Organ şebekesinin elebaşı yakalandı

A
A
A
Organ şebekesinin elebaşı yakalandı

AYDIN (İHA) – Aydın, Denizli ve Kayseri’de sahte kimlikle 200 bin liralık organ ticareti yaptıkları iddia edilen ve daha önce iki kişinin tutuklandığı suç şebekesinin elebaşı Antalya’da yakalandı.

AYDIN (İHA) – Aydın, Denizli ve Kayseri’de sahte kimlikle 200 bin liralık organ ticareti yaptıkları iddia edilen ve daha önce iki kişinin tutuklandığı suç şebekesinin elebaşı Antalya’da yakalandı.


Aydın’ın Buharkent ilçesinde yaşayan C.A.’nın (22) bir böbreğini 35 bin lira karşılığında sattığının tespit edilmesi üzerine başlatılan soruşturma neticesinde, satışa aracılık eden Hüdaverdi K.’ya Denizli’de ulaştı. H.K.’nin 26 Aralık 2017’de C.A’nın bir böbreğini Ankara’daki özel bir hastanede Mete D. adına düzenlenmiş sahte kimlikle kendisini oğlu olarak tanıttığı T.D’ye sattığı belirlendi. Yapılan sağlık kontrollerinde Hüdaverdi K. ve C.A’nın yanı sıra soruşturmada isimleri geçen bazı şüphelilerin de böbreklerini aynı yöntemle sattıkları tespit edildi.


Geçtiğimiz Şubat ayında düzenlenen operasyonla Denizli’de yakalanan Hüdaverdi K. ve Suat K., Nazilli’de sevk edildikleri adli makamlar tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Ankara’daki özel hastaneyi kullanarak Aydın, Denizli ve Kayseri’de aynı yöntemle 200 bin liralık organ ticareti yaptıkları iddia edilen şebekenin çökertilmesine yönelik olarak sürdürülen çalışmalarda şebekenin elebaşı olarak aranan Hasan T., Antalya’da saklandığı evde yakalanarak soruşturmanın yürütüldüğü Buharkent’te getirildi. Nazilli Adliyesi’ne sevk edilen Hasan T., sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Organ ticareti şebekesinin liderliğini yaptığı iddiasıyla tutuklanan Hasan T’nin vereceği ifade doğrultusunda soruşturmanın genişletilebileceği öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.