SAĞLIK - 28 Haziran 2020 Pazar 10:59

Sıcak yaz aylarında doğru beslenmeye dikkat

A
A
A
Sıcak yaz aylarında doğru beslenmeye dikkat

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Makbule Özer, sıcak yaz aylarının etkisini göstermeye başlamasıyla beslenme açısından risk oluşturabilecek noktalara dikkat çekerek doğru beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilgiler verdi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Makbule Özer, sıcak yaz aylarının etkisini göstermeye başlamasıyla beslenme açısından risk oluşturabilecek noktalara dikkat çekerek doğru beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilgiler verdi.


Sağlıklı ve doğal beslenmemizi sürdürebilmek için mevsimine uygun beslenme alışkanlıklarımızı da şekillendirmemiz gerektiğini söyleyen Diyetisyen Makbule Özer, “Mevsimlerin değişmesi ve sıcaklıkların artmasıyla beslenme düzenimiz ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır ve bu dönemde sıcaklığın etkisiyle bazı sağlık sorunlarıyla (şeker, kalp rahatsızlıkları, tansiyon, mineral kayıpları vb.) karşılaşabiliriz. Doğru beslenme alışkanlıklarıyla bu sorunlarla karşılaşma ihtimalimizi azaltarak kendimizi daha iyi hissedebilir, sağlıklı bir yaz mevsimi geçirebiliriz” dedi.


Diyetisyen Özer vatandaşlara yaz aylarında bol bol su içmelerini önererek, “Vücudumuzun ortalama yüzde 70’ini oluşturan su, hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut ısısının dengelenmesi ve fonksiyonlarını yerine getirilmesi için son derece önemlidir. Sıcaklıkların artmasıyla vücuttan sıvı kaybı artar ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için özellikle yaz mevsiminde su tüketimini arttırmamız gerekir. Çünkü eksikliğinde baş ağrısı, halsizlik, bulantı, baş dönmesi, tansiyonda dengesizlikler ve elektrolit kayıpları görülebilmektedir. Normal bir bireyde ortalama 2-2,5 litre olan su ihtiyacı yaz döneminde 3 litreye kadar çıkabilmektedir. Spor yapanların, ağır işte çalışanların ise günlük su tüketimini biraz daha arttırması önerilir. Su içmek için susamayı beklemeden suyu hayatınızın merkezine koymaya çalışın ve düzenli su içmeyi alışkanlık haline getirin” diye konuştu.


“Yaz aylarında serinlemek için çokça tercih edilen gazlı içecekler, hazır meyve suları ve alkol, şeker içerikleri ve katkı oranlarının yüksek olması nedeniyle serinletmenin aksine vücutta bazı sağlık problemlerine yol açmakta ve boş kalori alımına neden olmaktadır” diyen Özer, “Bu tür içecekler, özellikle abdominal yağlanmayı arttırarak obeziteye davetiye çıkarabilir. Yaz mevsiminde süt, ayran,ev yapımı şekersiz limonata, sade maden suyu ve taze sıkılmış meyve suları daha doğru bir tercih olacaktır. Çay ve kahve de diüretik etkisinden dolayı vücuttan su atımına sebep olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır” diye konuştu.


Yaz aylarında yeterli ve dengeli beslenmek için yapılması gerekenleri kaydeden Diyetisyen Özer, “Yaz aylarında beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler olması kaçınılmazdır; fakat yine sağlıklı ve dengeli beslenmek bizim elimizdedir. Öğün sayıları ve saatlerinde küçük farklılıklar yapabiliriz. Bu farklılıkları yaparken beslenmemizde mutlaka her besin grubuna (süt, meyve, kurubaklagil, et, sebze ve tahıl gurubu) porsiyon miktarına dikkat ederek yer vermeye özen göstermeliyiz. Kızartma türü yiyeceklerden, şeker içeriği ve yağ oranı yüksek besinlerden, beyaz un ve beyaz undan yapılmış yiyeceklerden olabildiğince kaçınmalı yaz aylarını biraz daha hafif yemekleri tercih ederek geçirmeliyiz” dedi.


Özer yaz mevsiminde beslenmemize dikkat etmemiz gerektiğini ifade ederek, “Yaz mevsimi bizi rengârenk, lezzetli ve sağlıklı sebze ve meyvelerle karşılıyor. Bu dönemde meyve grubundan karpuz, kavun, şeftali, kiraz, üzüm, incir ve kayısı; sebze grubundan domates, salatalık, patlıcan, biber, taze fasulye, kabak ve daha sayamadığımız birçok sağlıklı besin yaz döneminde bizi bekliyor. Her besini mevsiminde ve taze olarak tüketmek sağlığımızın olmazsa olmazıdır. Sebze ve meyve grubu özellikle yüksek posa içerikleri sayesinde günlük posa ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamaktadır” diye konuşarak diyabet hastalarının yaz meyvelerinin şeker içeriğinin yüksek olduğunu unutmaması gerektiğini ve tüketim konusunda dikkat etmelerini söyledi.


Özer son olarak sıcaklıkların artması bazı besinlerin çok kolay bozulmasına neden olabildiğini belirterek şöyle konuştu;


“Bu sebeple yaz mevsiminde besinlerin alınması, pişirilmesi, hazırlanması ve saklanması aşamaları diğer mevsimlere göre çok daha önem kazanmaktadır. Besin zehirlenmeleri ve bozulmalarına karşı dikkatli olmalı, hijyen konusunda tedbirli davranmalıyız. Meyve ve sebzelerimizi bol su altında yıkamalı, iyi pişmemiş ve hijyen kurallarına uyulmadan hazırlanmış besinlerden, açıkta ve dışarıda satılan yiyeceklerden, çabuk bozulabilecek riskli yiyeceklerin tüketiminden olabildiğince kaçınmalıyız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.