SAĞLIK - 06 Aralık 2018 Perşembe 10:05

Yeryüzü Doktorları gönüllere dokunuyor

A
A
A
Yeryüzü Doktorları gönüllere dokunuyor

AYDIN (İHA) – Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğunun düzenlediği ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi eski Rektörü ayrıca Türkiye Yeryüzü Doktorları İyilik hareketi kurucusu Prof.

AYDIN (İHA) – Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğunun düzenlediği ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi eski Rektörü ayrıca Türkiye Yeryüzü Doktorları İyilik hareketi kurucusu Prof. Dr. Muhammed İhsan Karaman’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Bir Yeryüzü İyiliği Şifayı Paylaşmak’ adlı konferans büyük ilgi gördü.


Konferansa ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Halil Kırnak, Genel Sekreter V. Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Aslan, Topluluk Danışmanı Doç. Dr. Meryem Kürek Eken, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.


Konferans öncesi Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve beraberindeki heyet, bir iyilik hareketi olarak başlatılan ‘Yeryüzü Doktorları’ faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’dan ADÜ’deki personel ve öğrencilere destek olmak amacıyla başlatılan Güzel Borç (Karz-ı Hasen) uygulaması hakkında bilgiler alan Prof. Dr. Karaman, bu uygulamanın diğer üniversitelere de örnek olmasını dileyerek ADÜ ailesini tebrik etti.


Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta, yeryüzünde insani imkanlardan uzak afet, yoksulluk, iç savaş, açlık gibi kaoslarla mücadele eden insanlara, kalbi merhamet ve sevgiyle dolu yardım elleri uzandığını belirten Prof. Dr. M. İhsan Karaman; “Yeryüzü Doktorları, ilk olarak Bosna, Kosova savaşları ile 17 Ağustos depreminde faaliyete geçen bir grup gönüllü sağlık çalışanlarının 2000 yılında kurduğu ve harekete geçtiği iyilik ordusudur. Bugüne kadar 50 ülkeye giden 200’ü geçen sağlık gönüllüsüyle binlerce insana yardım etmiştir. Türkiye’nin her bölgesinden her meslek grubundan üyesi bulunan Yeryüzü Doktorları ailesi, iyiliği, yardımlaşmayı misyon edinerek gün geçtikçe daha da büyüyor” dedi.


Yeryüzünde yapılan iyilik hareketlerinin gönüllülük esasına dayandığını ve herkesin bu konuda bir şeyler yapabileceğini ifade eden Prof. Dr. Karaman, yardım götürdükleri ülkelerdeki yoksunluğun ve sefaletin kendilerini derinden etkilediğini söyleyerek, hafızalarına kazınan anıları katılımcılara aktardı. Prof. Dr. Karaman, “Yeryüzü Doktorları, ayak bastıkları her yere iyilik ve şifa götürerek gönülleri fethediyor. Bu kelimelerle ifadesi mümkün olmayan bir duygu, çünkü hayat kurtarınca güzel” diyerek tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük 3 dönem kuralına uydu muhtarlığı eşinden devraldı Karabük’ün Ovacık ilçesinde yaşayan Kezban Şahin(64) tek aday olarak katıldığı seçimde 3 dönemdir muhtarlık yapan eşinden görevi devraldı. İlçeye bağlı Yığınot Köyünde yaşayan ve 2009 yılından itibaren muhtarlık yapan Nazım Şahin (68) 31Mart Mahalli İdareler Seçiminde aday olmayınca yerine eşi Kezban Şahin (64) aday oldu. Tek aday olarak seçime katılan Şahin, 17 seçmenin bulunduğu köyde oyların hepsini alarak yeni muhtar seçildi. Şahin, mazbatasını alarak, 15 yıldır azalığını yaptığı eşinden görevi alıp köyün eksikliklerini gidermek için çalışmalara başladı. "Eşim 15 senedir muhtardı, 3. döneme takıldı" İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Kezban Şahin, “Bu dönem muhtar oldum. Eşim 15 senedir muhtardı. Üçüncü döneme takıldı. Artık benim muhtar. İnşallah elimden geldiğince birşeyler yapacağız” dedi. Eşinin 3 dönemdir muhtarlık yaptığı sırada bütün işlerin ilerleyişini öğrendiğini belirten Şahin, “Çünkü azası olarak hep yanındaydım. Bundan sonra görevi ben devraldım. İnşallah artık o benim yanımda olacak” diye konuştu. Muhtar adayı olduğunda köylülerin kendisini desteklediğini ve haberi aldıklarında memnuniyet duyduklarını aktaran Şahin, “Köyümüzde 17 nüfusum var. İşte yeni yeni evler yapılıyor, konteynerler konuldu. İki tane daha gelecek inşallah. Bu emekli oldular işte. Yavaş yavaş ilerliyor köyümüz” ifadelerini kullandı. Köyde emeklilerin yaşadığını ve kendilerine yetecek kadar bahçe işleriyle uğraştıklarını anlatan Şahin, köyün su, yol ve köy konağında yaşanan sıkıntılarını gidermek için çalışma yapacaklarını söyledi. 15 yıllık muhtarlık görevinin ardından köylülerle aldıkları karar doğrultusunda eşinin muhtar adayı olduğunu anlatan Nazım Şahin ise, eşinin destekçisi olmaya devam edeceğini kaydetti.
Erzincan Kanser savar olarak bilinen ‘Işkın’ tezgâhlarda yerini aldı Doğu Anadolu Bölgesi genelinde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ışkın pazar tezgâhlarında yerini aldı. Anadolu’da yayla muzu olarak da bilinen ışkının faydaları ise saymakla bitmiyor. Doğu Anadolu’nun yüksek yamaçlarında doğal olarak yetişen ve Anadolu’da yayla muzu olarak bilinen Işkın, Erzincan’da tezgâhları doldurdu. Erzurum, Tunceli, Bingöl, Muş gibi illerin yanı sıra Erzincan’ın da yüksek rakımlı bölgelerinde doğal olarak yetişen ışkın uzun süren kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte köylüler tarafından toplanmaya başlandı. Bağışıklığı güçlendirdiği söylenen ışkının kanser hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğu söyleniyor. Işkınla birlikte tezgâhlarda yerini çirişte vatandaşlar tarafından yoğun rağbet görüyor. Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucunda kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanan ışkının ünü Amerika’ya kadar yayılmış durumda. Yöre insanı tarafından kanser hastalığının yanı sıra diğer birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ışkın otunun boyu, yaklaşık 40 santim ile 150 santim arasında değişiyor. Bol miktarda C vitamini barındıran ışkın, aynı zamanda A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakımından da zengin olup taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edici etkisi olduğu belirtiliyor. “Işkın ve çiriş doğal ilaçtır” Işkın ve çirişin dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetiştiğini ifade eden Murat Gül, “Çiriş dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetişir. Ispanak gibi yemeği oluyor. Yoğurtlu ve yumurtalı olarak her türlü yemeği olur. Başlı başına bir ilaçtır. Çirişin kilosunu 70 liradan satıyoruz. Işkında aynı şekilde dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetişiyor. Koli koli başka illere gönderiyoruz. Müşterilerimiz ışkını çok tercih ediyor. Kansere iyi geldiğini söylüyorlar. Satışlar şuanda gayet iyi. Işkında başlı başına doğal bir ilaçtır. Kilosunu da bu yıl 70 liradan satıyoruz” diye konuştu.
Kayseri Başkan Büyükkılıç, Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin Özvatan, Bünyan ve Sarıoğlan belediye başkanlarını ağırladı. Çok önem verdiği birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ilçe başkanları ile istişarelerine devam ediyor. Başkan Büyükkılıç, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde seçilen Cumhur İttifakı ortağı MHP’li Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Bünyan Belediye Başkanı Selahattin Metin ve Sarıoğlan Belediye Başkanı Bekir Ayyıldırım’ı makamında kabul etti. Başkanlık makamında gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Cumhur İttifakı ortağımız Milliyetçi Hareket Partisi’ne mensup Özvatan Belediye Başkanımız Halit Demir, Bünyan Belediye Başkanımız Selahattin Metin ve Sarıoğlan Belediye Başkanımız Bekir Ayyıldırım’a nazik ziyaretleri için teşekkür eder, çalışmalarında kolaylıklar dilerim” diye konuştu. Büyükkılıç, birlik ve beraberlik mesajı vererek, “Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin” dedi. Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin Özvatan, Bünyan ve Sarıoğlan belediye başkanları da Başkan Büyükkılıç’a kırsala yaptığı yatırımlardan dolayı teşekkür ederek, yeni dönemde de Kayseri için uyum kültürü içerisinde hizmet etmeye devam edeceklerini söylediler. Günün anısına çiçek takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.