EKONOMİ - 15 Mayıs 2020 Cuma 17:41

Ayvalık Belediye Başkanı Ergin imkânsızı başardı

A
A
A
Ayvalık Belediye Başkanı Ergin imkânsızı başardı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi’nin personeline yıllardır düzensiz ödenen maaşları göreve geldiği günden bu yana uyguladığı ‘Mali Disiplin’ ile düzenli hale getirmeyi başaran Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin bu ay, adeta imkansızı başardı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi’nin personeline yıllardır düzensiz ödenen maaşları göreve geldiği günden bu yana uyguladığı ‘Mali Disiplin’ ile düzenli hale getirmeyi başaran Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin bu ay, adeta imkansızı başardı.


Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomik çarkların ülke genelinde olduğu gibi Ayvalık’ta da durma noktasına geldi. Belediye gelirlerinin olağanüstü daraldığı süreçte, İller Bankası’nın Balıkesir genelindeki vergilerden aldığı yüzde 7’lik payın yüzde 60’ını Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne, yüzde 40’ını da ilçe belediyelerine aktardığı ödeneğin, Ayvalık Belediyesi’ne ödenmesi gereken bölümüne özel bir bankanın geçmiş döneme ait bir alacaktan dolayı kesinti yapması sonucunda bu para belediye kasasına giremedi.


Yaşanılan bu olumsuzluğun yanı sıra Ayvalık Belediyesi’nin pandemi sürecinde belediye mülklerine ait kira alacaklarını 3 ay ertelemesi ve vatandaşların evden çıkamaması sonucunda belediyeye ait hiçbir ödemeyi yapamaması nedeniyle belediye gelirlerinin minimum seviyelere düşmesine rağmen, Mesut Ergin başkanlığındaki Ayvalık Belediyesi bu ay da tüm kaynaklarını zorlayarak personele olan yaklaşık 2 milyon 700 liralık maaş bedelini ödeyerek personelini bu zor günlerde mağdur etmemeyi başardı.


Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in, belediye personelinin alın teri kurumadan maaşlarını kuruşu kuruşuna ödeme önceliği sonucunda her ay olduğu gibi bu ayda personelin maaşları gününden iki gün öncesinde banka hesaplarına yatırması belediye çalışanları tarafından çok büyük takdir ve sevinçle karşılandı.


Ayvalık’ta, yaz sezonu öncesinde yolların asfaltlanması, sokakların dezenfekte edilmesinin yanı sıra ihtiyaç sahiplerine gıda ve temizlik maddesi temini için bin aileye 150 TL’lik alışveriş çekleriyle her gün 100 paket erzak dağıtımı, aş evinden yaklaşık bin 200 aileye her gün iki öğün sıcak yemek, maske, kolonya, koruyucu elbise dağıtımı gibi pek çok sosyal hizmet de sunan Ayvalık Belediyesi yüreklerde taht kuruyor.


Türkiye’nin son derece kritik bir süreçten geçtiği bu günlerde, tek kuruş kredi kullanmadan, belediyeye ait hiçbir mülkü satmadan krizi yöneten Başkan Ergin, bir yandan geçmiş dönemlere ait bankalardan kullanılan kredi borçlarını ödüyor, bir yandan da kusursuz hizmet verebilmek için insanüstü çaba sergilemesiyle başarısını taçlandırıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.