KÜLTÜR SANAT - 12 Mayıs 2022 Perşembe 17:49

Ayvalık’ta 11. Uluslararası Tiyatro Festivali coşkusu

A
A
A
Ayvalık’ta 11. Uluslararası Tiyatro Festivali coşkusu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, en köklü kültür sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen 11.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, en köklü kültür sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen 11. Uluslararası Ayvalık Tiyatro Festivali, iki yıllık pandemi yasaklarının ardından yeniden perdelerini açtı.


Dr. Fazıl Doğan (At Arabacılar) Meydanı’nda başlayan kortej yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinliklerde, tiyatro grupları sanatseverlere adeta görsel bir şölen sundu. Yunan sirtakisinden, Türk halk oyunlarına kadar çeşitli dans gösterileri ilgiyle izlendi. Sokak Sanatları Atölyesi’nin performansları, dans gösterileri ve Ayşecik Çocuk Tiyatrosu’nun oyunları sergilendi.


Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin açılış konuşmasında turizmin yanında Ayvalık’ın kültür sanat kenti olduğunu vurguladı. Birlikte daha nice etkinliklerle Ayvalıklı sanatseverleri buluşturmak dileğinde bulunan Başkan Ergin, Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan festivalin, yeniden sanatseverleri bir araya getirdiğini söyledi.


“Ayvalık, kültür ve sanat kentidir”


Öncelikle etkinliklere engel koyan, yaşamı durduran, hayatının genel akışını bozan mağduriyetler, hastalıklar ve benzeri durumlarla bir daha toplumların karşılaşmamasını gönülden dilediğini hatırlatan Başkan Ergin, “Daha önce Küçükköy Belediye Başkanlığı dönemimde de takip ettiğim ve elimizden geldiğince destek olduğumuz Ayvalık Tiyatro Festivalini 11’inci kez yapmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bilindiği gibi; festival ve etkinliklerin en önemli özelliği uzun soluklu olmasıdır. Etkinlikler devam ettiği sürece o kentle o festival kaynaşır ve bağdaşır. Elbette ki Ege Denizi’nin karşısında binlerce yıl önce antik Yunan Tiyatrosu başladıysa, iki yaka bu kadar çok mübadele yaşadıysa, sırf bu nedenle bile tiyatro en çok, kentimize Ayvalık’ımıza yakışıyor. Hatta sadece tiyatro değil, tüm sanat disiplinleri için vazgeçilmez bir kenttir Ayvalık, turizmin yanında kültür ve sanat kentidir Ayvalık” diye konuştu.


“Festival yüz akımız olmaya devam ediyor”


Ayvalık Tiyatro Festivali’nin yanı sıra Dünya’da ilk kez başlatılan ve geçtiğimiz aylarda ikincisi gerçekleştirilen Kadın Oyunları Festivali’ne ve bu yaz itibariyle de Deniz Seviyesi Tiyatro Festivali’ni eklediklerini hatırlatan Belediye Başkanı Mesut Ergin şöyle devam etti: “Tiyatro yaşasın büyüsün diye 99 yıllık belediyemizde bir de Belediye Tiyatrosu’nun kuruluşunu gerçekleştirdik. Ne kadar çok izlersek, izlettirirsek, sıkıştığımız dijital çağdan gerçek sanatlara yönelirsek o kadar kaliteli bir yaşam ve düşünce biçimine ulaşacağımız kesindir. Ayrıca coğrafyanın yaşam sebebi olan Zeytin Hasat Festivali dışında bu yıl 11’inci kez perde diyecek olan bu festival yüz akımız olmaya devam ediyor. Bizim belediye olarak destek olmamızın yanında esas olan tüm Ayvalık halkının bugüne kadar sahip çıktığı gibi bundan sonra da sahip çıkmasıdır. Festivali 2010 yılında başlatan ve bugünlere kadar gelmesinde emek veren, “Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde hayat damarlarımızdan biri ve en önemlisi olan sanatla bağımızı koparmamak için sıkı sıkıya direnen” tüm Tiyatro Festivali emekçilerine teşekkür ediyor, iyi bir festival geçirmenizi diliyorum.”


Canbay, “Ayvalık halkı da bu etkinliklerin paydaşı olacaktır”


Festival eş koordinatörü Dilek Canbay da yaptığı konuşmada, “Sanat, her türlü gericiliğin, şiddetin, savaşın, ön yargının, eşitsizliğin, sömürüve istismarın yok edileceğine dair insan iradesinin ve insan var oldukça asla tükenmeyecek olan umudun adıdır. Sanatla yeni bir dünya kurmak mümkündür. Festivaller bu şiarın paylaşıldığı kolektif sanat alanlarıdır. Yurtiçinden birçok tiyatro ekibinin yanı sıra yurt dışından da katılımcıların ve sanat etkinliklerinin festivalimizde olması için çabaladık. Farklı etkinlikler ve oyun türleri, çocuk tiyatroları, sokak gösterileri, atölye çalışmaları, söyleşi ve deneysel çalışmalar ile festival bir paylaşım ve üretim alanına dönüşecek, Ayvalık halkı da bu etkinliklerin paydaşı olacaktır” dedi.


Cılak, “Pandemiden sonra ne mutlu ki yeniden bir aradayız”


Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sanat Koordinatörü Erkan Cılak ise, tiyatro için Ayvalık’ın tarihi boyutunun çok önemli olduğunu dile getirdi. Cılak, “1928-1940 yılları arasında o zamanki Türk Ocakları, İdman Yurdu Temsil Kolu ve ardından Halkevleri sayesinde Ayvalık’ta 34 oyun, 400’ün üzerinde sergilenmiş. Savaştan yeni çıkmış, nüfusu belli bu kentin sayısı, o dönem İstanbul Darulbedayı ile yarışmış, örneği başka bir kentte yoktur. Suskun bir dönemin ardından, 2000’li yıllardan sonra dernekler, özel girişimler ile son on yılda tiyatro hareketlenmiş durumda. Bu sene de Belediye Tiyatrosu kurularak kurumsal biri girişim yapıldı. Nice 11, 21 ve 51 yılların olması dileğiyle” diye konuştu.


Tiyatro severler soluksuz izledi


11. Uluslararası Ayvalık Tiyatro Festivali, “Profesyonel” oyunuyla perdelerini açtı. Bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin heyecan dolu hikayesini anlatan "Profesyonel" tiyatro oyunu Ayvalık Sanat Fabrikası’nda tiyatro severlerle buluştu. İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncuları büyük bir keyifle izlendi. Tiyatro ve sinemanın usta sanatçıları Bülent Emin Yarar ve Yetkin Dikinciler’in oynadıkları "Profesyonel" adlı oyun tiyatro severler tarafından iki saat boyunca soluksuz izlendi ve ayakta dakikalarca alkışlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu.
Erzurum Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli Ülkemizde coğrafi işaretli ürün çeşitliliğinde Gaziantep ve Konya’dan sonra en çok ürüne sahip olan Erzurum’da Tortum ekşi pestili de TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Tortum Belediyesi tarafından 2022 yılında mahreç işareti almak için TÜRKPANET kurumuna başvurusu yapılan Tortum ekşi pestili, Erzurum’un 55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor. Sadece su ve kızılcık kullanılıyor Tortum ekşi pestili, doğal olarak yetişen kızılcık meyvesi ve içme suyu kullanılarak Tortum ilçesinde üretiliyor. Tadı ekşi, rengi parlak kırmızı olan Tortum ekşi pestili endüstriyel ve geleneksel olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Tortum ekşi pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta, un, şeker, fındık veya ceviz kullanılmıyor. Şeker ilavesi yapılmadığı için de kızılcık meyvesinin verdiği ekşi tada sahip olup coğrafi sınırda “ekşi pestili” olarak adlandırılıyor. Tortum ekşi pestilinin geçmişi eskiye dayanıyor. Tortum ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip ve ilave bileşen içermeyen, sadece kızılcık meyvesi kullanılarak üretilmesi coğrafi sınıra özgü olmasını sağlıyor.
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu. (YEÇ-RU