SAĞLIK - 07 Kasım 2018 Çarşamba 17:16

Bandırma Devlet Hastanesi’ne birincilik ödülü

A
A
A
Bandırma Devlet Hastanesi’ne birincilik ödülü

Bandırma Devlet Hastanesi, organ bağışı konusunda birincilik ödülüne layık görüldü.

Bandırma Devlet Hastanesi, organ bağışı konusunda birincilik ödülüne layık görüldü.


Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında ’Organ Bağışında Medyanın Rolü’ adında program düzenledi. Programa Bursa Valisi İzzettin Küçük, Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Yıldız, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Burak Öztop, Hastane Başhekimi Uz. Dr. Muzaffer Şenveli, diğer hastanelerin başhekimleri ve sağlık personelleri katıldı.


2018 Yılı Kasım ayı itibariyle, tüm ilçe devlet hastaneleri arasında 27 beyin ölümü tespiti ve 9 donör bağışı gerçekleştirerek, çok sayıda hastaya umut olan, Organ bağışı konusunda yaptığı çalışmalarla ve elde ettiği başarılarla ön plana çıkmaya devam Bandırma Devlet Hastanesi adına Başhekim Uz. Dr. Muzaffer Şenveli’ye teşekkür belgesi verildi.


Hastane Başhekimi Uz. Dr. Muzaffer Şenveli yaptığı konuşmada, "Hastane olarak organ nakline en çok değer veren Hastanelerin başında gelmekteyiz. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Bu konuda hassas davranmak hepimizin toplumsal görev ve sorumluluğudur. Unutmayınız ki, bir insanı yaşatmak insanlığı yaşatmaktır. Öncelikle başarımızda,büyük çaba sarf eden Organ nakil koordinatörlüğümüzde görevli ekibimizle birlikte, özveriyle ve gayretle çalışan sağlık personellerimizin tümüne, organ bağışı farkındalık çalışmalarına destek vererek, geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan tüm basın mensuplarımıza teşekkür ederim" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.