EKONOMİ - 08 Kasım 2018 Perşembe 17:08

Burhaniye’de Zeytin Üreticileri Federasyonu toplandı

A
A
A
Burhaniye’de Zeytin Üreticileri Federasyonu toplandı

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde yer alan Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde yer alan Zeytin Üreticileri Derneklerinin oluşturduğu, Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu üyeleri Burhaniye’de bir araya geldi.

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde yer alan Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde yer alan Zeytin Üreticileri Derneklerinin oluşturduğu, Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu üyeleri Burhaniye’de bir araya geldi. Ticaret Odası Salonu’nda düzenlen toplantıda zeytincilerin sıkıntıları ele alılırken, sıkıntıların giderilmesi için parti ayrımı gözetmeksizin siyasilerle görüşülmesi kararlaştırıldı.


Zeytin ağacının nesiller boyu yaşayan bir ağaç olduğunu anlatan Federasyon Başkanı Yahya Ağacık, zeytincinin karnının doymaması halinde ürünün dalında kalacağını söyledi. Zeytincinin zor durumda olduğunun altını çizen Ağacık, “Ülkemizde zeytinyağı tüketimi 2 kiloyu geçti. Bunu kaybetmememiz lazım. Yurdumuzda 4 milyar dolarlık nebati yağ açığı var. Biz zeytin üreticileri olarak bunu karşılamaya hazırız. Sorunlarımızı anlatmak için parti ayrımı gözetmeksizin bütün siyasilerin kapısını çalacağız” dedi. Zeytinliklerin bakımsız kaldığını anlatan Dr. Dilşan Oktay’da, “Zeytin bahçesine en iyi bakan çiftçilerimizi ödüllendirelim. Ben bunu öneriyorum” dedi. Havran Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Hilmi Akdoğan ise, “Zeytinyağı para etmeyince zeytinlikler sürülmez oldu. Böyle giderse verim çok düşecek. Bir litre zeytinyağının maliyeti 19 liraya yaklaştı. Zeytinyağında tağşiş sorununun üzerinde durulması gerekiyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.