KÜLTÜR SANAT - 29 Eylül 2022 Perşembe 18:46

İvrindi’de ahilik kültürü yaşatılacak

A
A
A
İvrindi’de ahilik kültürü yaşatılacak

Esnaflardan İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz’in çalışmalarına tam not.

Esnaflardan İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz’in çalışmalarına tam not.


Ahilik kültürünün yaşatılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması anlamında İvrindi’de ilk defa program düzenlenmesine öncülük eden Başkan Cengiz sanayi esnafı başta olmak üzere yıllarca esnaflık yapan emektar ustalardan ve tüm ilçe esnaflarından tam not aldı.


Esnaf ve vatandaşlar programdan duyduğu memnuniyeti “Emek veren kişileri unutmamak, gece gündüz demeden evine ekmek götürmek için çalışan kişilere değer verilmesi sebebiyle mutlu olduk” diye dile getirirken Belediye Başkanı Yusuf Cengiz ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şener Zorlu’ya program sebebiyle teşekkür etti.


İvrindi’de geleneği sürdüreceğiz


Ahilik geleneğinin yüzyıllar öncesine dayandığını ifade eden Başkan Cengiz “Ahilik kültürü bizim geçmişimizde önemli bir yere sahip. 800 yıllık bir geçmişi var. Türklerin Anadolu topraklarını yurt edindiği tarihten itibaren süregelen bir gelenek ahilik. Yiğitlikten çıraklığa, çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa, ustalıktan da ahiliğe geçiş evreleri var. Günümüzde de bu geleneği esnaf odası başkanlıklarımız ve esnaflarımız devam ettiriyor. Çok güzel, değerli ve anlamlı bir gelenek. Atalarımızdan, dedelerimizden öğrendiğiniz mesleklere, hayatımızı idame ettirdiğimiz mesleklere sahip çıkma o meslekleri bizlere öğreten kıymetli büyüklerimize aidiyet duygusu ile sarılma arzusu ile ahilik kültürünü yaşatma gayretindeyiz.


İlki gerçekleştiriyoruz


Ahilik Kültürü Haftası Etkinliklerinde ilçede ilk defa bir program gerçekleştiriyoruz diyen Başkan Cengiz “ Ahilik haftası etkinliklerini bu seneden başlayarak artık her sene gerçekleştirme gayretinde olacağız. Ahilik haftası olarak genelde İllerde kutlansa da ilçelerde de programlar da tertip ediliyor. Biz de ahilik kültürünü yaşatma çabamızla bugün ilki gerçekleştirdik. Normalde 16-22 Eylül arası Ahilik Haftası olarak kutlanıyor fakat geçen hafta program yoğunluğu sebebiyle bu hafta gerçekleştirmek zorunda kaldık.


Sanayi esnafımızla iç içe bir program tertip edelim istedik ama hava şartları da ne yazık ki eş vermedi. Tüm bunlara rağmen ilçemizde ilkini gerçekleştirdiğimiz program güzel birlikteliklere vesile oldu. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Esnaflığın belli kuralları var


Yazılı olmasa da esnafların dayanışma ruhunu artıracak belli kuralları olduğunun altını çizen Cengiz “Ahlak, doğruluk ve dürüstlük, yalan söylememe, eli açık olma, hesap verebilir olma, toplumsal birlikteliği devam ettirebilir çabası içerisinde olma ve en güzeli de işini en iyi şekilde yapıp teslim etme gibi kendi içinde kuralları var. Bu kuralları yerine getirdiğin zaman ilerde anılabilecek, örnek ile gösterilebilecek bir ahi olma yolunda ilerlemiş oluyorsun. İlçe olarak çok güçlü bir esnaf ağımız var. Sanayi esnafı, ilçe merkezi esnaflarımız ve köylerde çeşitli mesleklerle iştigal eden esnaflarımız ile çok güçlü bir esnaf profiline sahibiz. Bu güçlü esnaf kitlemiz ile ortak hareket ettiğimizde ilçemizde güzel işlere imza atacağımıza yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.


Yeni sanayi sitesi projemiz ilçemize hareket katacak


Seçim sürecinden bu yana ilçeye yeni sanayi sitesi kurulması ile alakalı çok yoğun çalışıyoruz diyen Başkan Cengiz “ İvrindi için nefes olacak, yeni fabrikaların kurulup iş sahalarının yaratılacağı yeni sanayi sitesi projemizde oldukça güzel yol kat ettik. Kurtuluş mahallesi sınırlarında mera vasfında bulunan arazisi ilk olarak milli emlak arazisi olarak devri gerçekleşti. Akabinde ise yapı rezerv alanı olarak tescillenerek Belediyemize devredildi.


Bu sanayi sitesi alanında 6 ile 17 dönüm arası değişen 7 adet sanayi fabrikası arsamız, ayrıca 120 ile 150 adet küçük sanayi dükkanları alanımız oluşturuldu. Bu projeyi sonuçlandırmak bizlere nasip oldu. 2008 yılında ilk girişim olmuş ama mera vasfından çıkarılarak devamı gelecek adımlar atılamamış. Biz neredeyse bu proje üstünde tabiri caizse güreştik, olması için gece gündüz çalıştık. Bu zamana kadar projenin hayata geçmesi için gayret gösteren, emek veren herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.” diyerek ilçenin çehresini değiştirecek projenin de müjdesini vermiş oldu.


İvrindi Belediyesi tarafından ilçe sanayisine kazandırılan mescid ve lavabolar hizmete açıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.