GENEL - 17 Mayıs 2020 Pazar 10:01

Korona salgını Sındırgı’da yatırımlara engel olmadı

A
A
A
Korona salgını Sındırgı’da yatırımlara engel olmadı

Termal kaynakları, doğal güzellikleri ve turizm alanında yapılan yatırımlarla termal turizm alanında Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Covid-19 ile mücadele devam ederken, turizm yatırımları da hız kesmeden yükseliyor.

Termal kaynakları, doğal güzellikleri ve turizm alanında yapılan yatırımlarla termal turizm alanında Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Covid-19 ile mücadele devam ederken, turizm yatırımları da hız kesmeden yükseliyor. Tarihi proje Kocahan’da çalışmalar devam ediyor.


Şerif Paşa Meydanı, Cumhuriyet Meydanı ve cadde genişletmeleri ile ilçede gelen ziyaretçilerin rahatça dolaşabileceği ve alışveriş yapabileceği bir alan oluşturma hayali ile başlayan projenin son etabı, tarihi bir proje olarak değerlendirilen Kocahan’da devam ediyor. Mart ayında ihalesi gerçekleştirilen ve belediye kasasından para çıkmayarak ihale edilen projede yüklenici firma hızlı bir başlangıç yaptı. Yer teslimi sonrasında inşaat çalışmalarına başlayan firma Kocahan inşaatının yanında kaymakamlık lojmanı, Türk hamamı, 18 derslikli yeni okul binasının inşaatlarını da üstlendi. İki projede çalışmalar devam ederken, okul inşaatının da 19 Mayıs gibi anlamlı bir günde temellerinin atılacağı belirtildi. Projenin toplam bitirme süresi 24 ay ancak okul inşaatının Eylül ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.


Kocahan projesi alışveriş alanlarını çoğaltarak esnafa kazanç sağlayacağı gibi meydan ve pazar yeri arasındaki bağlantı noktasını oluşturuyor. 62 dükkan, mevcut belediye oteli ile bağlantılı Türk hamamı, 18 derslikli okul ve kaymakamlık lojmanını kapsayan 8 bin metrekare inşaat alanına sahip projede inşaat çalışmaları korona virüs tedbirleri de göz önünde bulundurularak hızlı bir şekilde devam ediyor.



"Sındırgı bu süreçten daha da güçlenerek çıkacak"


Tarihi projede çalışmaları yerinde inceleyen Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, korona virüsle mücadele sürecinden Sındırgı’nın her alanda daha da güçlenerek çıkacağını belirtti. Başkan Yavaş, "Sındırgı’nın mimari olarak gelişimini sağlayacak hem de ticari alanların sayısını arttıracak çok önemli projelerin yanındayız. Yani Kocahan’dayız. Sındırgı’da hem turizm rotası olarak otobüslerin geldiğinde ne yer ne içer hatıra olarak ne götürür, ihtiyaçlarını nerede giderir? Bu soruların cevabını alabileceğimiz bir noktada. Bura da toplamında eskiden Cumhuriyet okulumuzun bulunduğu bir alan burası. O okulu 18 derslikli olarak başka bir yere yapıyoruz. Burası 10 derslikli bir okuldu ve depreme karşı yıkım raporu vardı. Şimdi bu alanda toplamında 62 tane iş yeri var. 47 tane alt katında, üst katında ise sinema, tiyatro, lokantaların bulunduğu bir alan burası. Yani sosyal alanların içinde bulunacağı bir alan olacak. Önünde hiç ağaçların kesilmediği ve korumaya alındığı 4 bin metrekarelik bir yeşil alan olacak. Hemen yanında bir eskiden var olan 24 otelimize ilave olarak da 500 metrekarelik bir spa merkezi yapılacak. 18 derslikli okul ve kaymakamlık lojmanımız da ilaveten dört ayrı bina toplamda 8 bin metrekarelik inşaatımız var. Hem şehir mimari olarak bir meydana yeşil alana ve iş yerlerini kazanmış olacak. Hem de Sındırgı turizm olarak da bir planlamayı gerçekleştirmiş olacak. Covid-19 korona virüsle alakalı tabi bir taraftan dezenfekte çalışmalarımız, maske temini, halkımızın ekonomik olarak kalkınmasına ve onların zor zamanlarında yanlarında olabilecek ekonomik desteklere devam ediyoruz. Bunlara devam ettiğimiz gibi, hayatta devam ediyor. İnşaatlarımız da devam ediyor. Dev yatırımlar geri durmuyor. Müteahhidimiz güçlü bir an önce bitirmeyi hedefliyor. Biz de kendisine her türlü desteği sağlıyoruz. İnşallah termal turizm merkezi olan Sındırgı şu zor günler geçtikten sonra müthiş bir turizm patlamasıyla bu memlekette hizmetlerin arkası gelecektir. Halkımız kazanacak, insanlar kazanacak. Bizler de o yatırımların şu anda arefesindeyiz. Durmuyoruz. Covid-19’la mücadele ettiğimiz gibi inşaat faaliyetlerimiz de son sürat devam ediyor“ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Salihli’ye 92 milyonluk dev içme suyu projesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bahçecik Doğal Kaynak Suyunu daha sağlıklı ve yüksek verimde Salihli ilçe merkezine taşımak amacıyla döşenecek olan 92 milyon TL yatırım bedelli 7 kilometrelik çelik isale hattında çalışmalar başladı. MASKİ Genel Müdürlüğü, Bahçecik Doğal Kaynak Suyunu daha sağlıklı ve yüksek verimde Salihli ilçe merkezine taşımak için 1980’li yıllarda döşenen mevcut hattın yerine 92 Milyon TL yatırım bedeli ile 7 kilometrelik yeni isale hattı döşeyecek. Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ve MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay’ın katılımıyla projede ilk kazma vuruldu. Düzenlenen programa Zeki Kayda ve Burak Aslay’ın yanı sıra, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer, Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Hilmi Serkan Emir, Büyükşehir Belediyesi Salihli Muhtarlık İşleri Şube Müdürü Mustafa Gün, MASKİ İlçe Şefi Ramazan Tuğrul Kacar, MHP İlçe Başkanı Halil Tüfek, Kadın Kolları, AK Parti İlçe Başkanı Osman Aksoy, şube müdürleri ve yetkili personel katıldı. Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Hilmi Serkan Emir, proje ile ilgili detaylı bilgi verdi. Bozdağ’ın, Allahdiyen’in, Bahçecik’in kaynak sularının Salihli’ye taşınması projesini önemsediklerini belirten Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, projenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Başkan Kayda proje ile Salihli’nin kaynak suyuna kavuşacağı müjdesini verdi. “2016 yılında başlayan süreç 92 milyon TL’lik yatırımla başlıyor” MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, “Salihli Bahçecik kaynakları ilçemiz için büyük önem arz ediyor. İlçemizin üçte birine yakın kısmına bu kaynaktan su veriyoruz. 50 yıl önce yapılmış olan bu içme suyu isale hattı 3 ayrı noktadan pvc borularla geliyordu. Zamanla büyüyen ve gelişen Salihlimizin de su ihtiyacını karşılayamıyordu. Bu süreç kısa bir süreç değil. 2016 yılında başlayan bir süreçten bahsediyoruz. Hidrojeolojik etütlerle, ölçümlerle Devlet Su İşlerine (DSİ) projelerimizi sunduk. İncelendi, kaynaklarımızın tahsisi yapıldı. Projelendirme çalışmalarının arkasından da Orman Genel Müdürlüğü ve ilgili Bakanlıklarımızdan izinleri alındı. Sonunda da 22 milyon TL’lik bir bedelle boruları alındı. İşçilik ihalesi ayrı yapıldı. Toplamda 92 milyon TL’lik bir yatırım. Allah nasip ederse 6 aylık bir süremiz var. Çalışmanın içerisinde 500 ve 1000 tonluk depolarımız var. Uzun bir sürecin sonunda Bozdağlardan taşıyacağımız su ile Salihli ilçe merkezimizin tamamına Bahçecik kaynaklarımızın suyunu vermeyi hedefliyoruz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün sizlere selamlarını ve sevgilerini iletiyorum. Salihlimize 31 kilometre yağmur suyu yaparak, ilçenin büyük sorununu da çözdük. İlçemize birçok yatırımı kazandırdık. Büyük bir yatırımı da yine başlatmış olduk. Allah kazasız belasız bitirip, Salihli ilçemize bu suyu ulaştırmayı nasip etsin. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Çanakkale Türkiye’nin ilk müze dergisi, Troy Museum Journal yayın hayatına başladı Çanakkale’de, 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesinde, Türkiye’nin ilk müze dergisi, Mart 2024’te Troy Museum Journal yayın hayatına başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü olurlarıyla Troya Müzesi tarafından DergiPark bünyesinde kurulan Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) yayın hayatına başladı. Hakemli bir dergi olarak yılda iki sayı yayınlanacak olan Troy Museum Journal’ın ilk sayısı 18 Mart’ta çıktı. Troy Museum Journal, Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya, Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalar gibi alanlarda bilimsel araştırma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir şekilde yazılmış bilimsel makaleler, araştırma inceleme makaleleri, derleme yazıları gibi çalışmaları yayınlamayı ve araştırmacılar ile paylaşmayı amaçlanıyor. Derginin genel çerçevesinde Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya belirlemekle birlikte bunlarla ilişkili Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalara kuramsal ve yöntemsel yaklaşımları içeren makalelere de açık olacak. Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) hakkında müzede bilgilendirmelerde bulunan Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Bir süre önce Troya Müzesi’nin bir dergi çıkaracağına duyurmuştuk. Nihayet 18 Mart Günü Troy Museum Journal Dergisini, Dergi Park’ta yayın hayatına başlattık. Troy Museum Journal Dergisi, Dergi Parkta yer alan platformda bir müze adına çıkartılmış ilk ve tek dergi. Derginin ilk sayısı Mart ayında yayın hayatına girmiş oldu. İkinci sayısı ise Eylül ayında yayınlanacak. Böylece her yıl, yıl da iki sayı olarak yayınlanacak. Şu anda TR dizin sitesinde dergi taranır ve ulaşılabilir durumda ve yakın sürede de uluslararası platformlarda taranmayı hedefliyoruz. İlk sayısında yaklaşık toplam da beş makaleyle yayın hayatına başladı. Beş makalenin büyük bir kısmı Troya Müzesi ve bölge ile alakalı, bunlardan bir tanesi Troya Müzesindeki Helenistik Dönem ağırlık koleksiyonunu çalışan bir makale oldu. Bir başka makale de Lampsakoslu bir vatandaşa ait bir onurlandırma kitabe ilk kez duyurulmuş oldu. Bir başka makale de Tevfikiye köyünde ilk defa ortaya çıkan Troya’daki kaynak mağarasının bir benzeri olan bir yapay su mağarası ilk defa tanıtılmış olduğu. Böylece Troya Müzesi bir müze olmanın dışında bir enstitü gibi çalışmaya da devam ediyor olacak” dedi.