- 13 Mayıs 2021 Perşembe 08:38

(Özel) Büyükbaş hayvanlara önce pedikür sonra oje

A
A
A
(Özel) Büyükbaş hayvanlara önce pedikür sonra oje

Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Karamanköy’de yaşayan Ramazan Uşakçı, büyükbaş hayvan sağlığı için bir nevî nalbant hizmeti vererek onların toynaklarına bakım yapıyor.

Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Karamanköy’de yaşayan Ramazan Uşakçı, büyükbaş hayvan sağlığı için bir nevî nalbant hizmeti vererek onların toynaklarına bakım yapıyor. Büyükbaş hayvanlarda ayak sağlığının önemli olduğunu söyleyen Ramazan Uşakçı, büyükbaş hayvanların toynaklarını törpüleyerek yere daha sağlam basmasını sağladığını belirtiyor. Yaptığı işin bir nevî pedikür olduğunu söyleyen Ramazan Uşakçı, sürdüğü ardıç katranının da oje görevini üstlendiğini dile getirdi.


Ramazan Uşakçı ardıç katranının büyükbaş hayvanların ufak tefek yaralarına iyi geldiğini ifade ederken, toynakların bakımının hayvan sağlığı için önemli olduğunu söyledi. Köy köy dolaşarak büyükbaş hayvanların toynaklarına bakım yapan Ramazan Uşakçı yaptığı işle ilgili şunları söyledi:


“Büyükbaş hayvanların tırnak bakımlarını yapıyorum. Merkezdeki köylerde bu işi yapıyorum. Hayvanların tırnakları büyük olduğu zaman genelde sıkıntı yaratıyor. Tırnak büyüdükçe kırılma ve yaralanma oluşuyor. Bunların düzenli şekilde bakımlarını yapıyoruz. Genelde yaptığımız iş altı aydan altı aya yapılması lazım ama köylerde bu bakım olayı tam olarak oturmadı. Genelde büyük çiftlikler hayvanların tırnak bakımlarını sürekli yaptırıyor. Ama köylerde bu belli bir düzene girmedi. Hayvan sahibi genelde hayvanı rahatsız olduğu zaman bizi çağırıyor. Büyükbaş hayvanların tırnaklarının bakımını için elmas taşlı spiral makinası kullanıyorum. Bunun yanında makinanın ulaşamadığı yerlerde normal bıçak kullanıyoruz. Biz yaptığımız işle büyükbaş hayvanın yere düzgün basmasını sağlıyoruz. Yere düzgün basmayan hayvanın ette, sütte verimi azalıyor. Ama biz tırnakları düzenli bir şekilde kestiğimiz zaman hayvan sahibi gelirinden olmuyor" dedi.


Çiftçilerin hayvanlarının sağlığını düşündüğü için kendisini aradığını söyleyen Uşakçı, "Yaptığımız iş hayvana kesinlikle biri zarar vermiyor. Hayvanın sadece uzayan tırnaklarını alıyoruz. Hayvanın düzgün basmasını sağlamamak çok önemlidir. Düzgün basmayan hayvan her gün sahibine eksi yazar. Yani sütte azalma olur, hayvan daha fazla yem yer. Yaptığımız iş hayvanlarda pedikür diye düşünülebilir. Pedikür işlemini yapınca hayvan daha bir güzelleşiyor ve verimi artıyor. Yaptığımız işlem sonrasında sürdüğümüz ardıç katranı ufak tefek yaraların üstünü kapatıyor. O sürdüğümüz ardıç katranı da pedikür sonrası oje olmuş oluyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu proje ile istilacı balık türlerinin popülasyonu azaltılacak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ çalışmaları başladı. Türkiye’de göl, baraj gölü, gölet ve akarsular genelinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda, istilacı balık türleri tespit edilmeye başlanmıştı. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren ise mevcut su kaynaklarında istilacı balık türlerinin popülasyon yoğunluklarının hızla arttığı görülmüştü. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çifteler ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’ndeki istilacı türleri önleyebilmek için ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje çerçevesinde 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle, Çifteler ilçesi sınırları dâhilinde bulunan Sakarya Nehri’nin Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık 12 kilometre ve su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen bölgede başladı. Çalışmalarına başlanan proje ile; Çifteler ilçesi Sakaryabaşı mevkiindeki istilacı ve doğal türlerin kompozisyon dağılımları belirleneceği, istilacı türlerin yaş, boy, ağırlık dağılımları; büyüme, kondisyon gibi temel parametreleri ile mide içeriği analizleri yapılacağı, balıkçılık biyolojisi açısından değerlendirilmesi gerçekleştirileceği ve istilacı türlere yönelik en verimli av aracı tespit edilerek, istilacı türlerin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında kullanımı sağlanacağı belirtildi. Proje sonunda istilacı türlerin popülasyonunu azaltmak, böylelikle mevcutta bulunan doğal türlerin beslenme, büyüme ve üreme şartları üzerindeki istilacı tür baskısının ortadan kaldırılacağının hedeflendiği açıklandı.