ÇEVRE - 10 Temmuz 2020 Cuma 13:36

Sındırgı’da lavanta hasadı yapıldı

A
A
A
Sındırgı’da lavanta hasadı yapıldı

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde lavanta hasadı şenlik havasında yapıldı.

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde lavanta hasadı şenlik havasında yapıldı. Lavanta hasadına Balıkesir Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Deniz, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Balıkesir ve ilçelerde bulunan arı yetiştiricileri kovanlarını lavanta bahçelerinin yanına getirdi.


Sındırgı ilçesinde alternatif tarım ürünlerini artırmak ve kıraç arazilerin değerlendirilmesi maksadıyla 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte oluşturulan örnek lavanta bahçesinde dördüncü hasat yapıldı. Renkli görüntüsü ve mis kokusu ile fotoğraf karelerini de süsleyen tarlada vatandaşlarla birlikte hasat yapıldı. Hasat başlamadan önce lavantanın yetişme süreci hakkında vatandaşlara bilgi verildi. İlaç sanayiinden kozmetiğe, gıdadan parfümeri sektörüne kadar pek çok kullanım alanı bulunan lavanta yetiştiriciliği vatandaşlardan da talep görmeye başladı. Yurt içinden ve yurt dışından birçok vatandaşa lavanta yetiştiriciliği konusunda teknik destek verildi. 10 bin metrekare üzerine dikilen 5 bin 500 kök lavantanın ilk hasadından yaklaşık 6-7 bin lira gibi kar elde edilmişti. Her hasat döneminde kazanç arttığı gibi dolaylı yoldan ilçe ekonomisine ve vatandaşlara da katkı sağlanıyor. Lavantanın ekonomik katkısının artırılmasını sağlamak için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezinde lavanta yağına çevriliyor. Bunun yanında lavanta, Hanımeli Çarşısında işlenen keselere konulara ev kokusu olarak da değerlendiriliyor. Bu yıl içerisinde kurulan Bereket Versin Sındırgı Kadın Kooperatifi de hasat öncesinde stant açarak lavanta ürünlerini gelen ziyaretçilere sergiledi.



Arıcılar da lavanta tarlasından memnun


Sındırgı’da arıcılık yapan ve lavanta tarlasına yakın yerde kovanları bulunan arıcılar, baldaki verimin ve kalitenin arttığını belirtti. Üretilen ballar tahlile gönderildiğinde lavanta balı olarak değerlendirildi. Lavanta kokusunun ve özünün hakim olduğu ballar şifa kaynağı halini alıyor.



Fotoğraf tutkunlarının, düğün fotoğrafçılarının ve yeni çiftlerin adresi oldu


Hasat dönemi öncesinde ilçeye gelen fotoğraf tutkunları, düğün fotoğrafçıları ve vatandaşlar, lavanta tarlasında fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Sındırgı Belediyesi tarafından oluşturulan fotoğraf köşeleri ise hasat şenliğine katılan vatandaşların ilgi odağı oldu.


Hasat öncesi konuşan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Doğal şehir Sındırgı’da farklı faaliyetler ile ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyoruz. Menet kırı dediğimiz, aslında hiç kimsenin tarım için kullanmadığı, susuz bir alanda yapılmış güzel bir lavanta bahçesindeyiz. Düne kadar olmaz denilen, lavanta nasıl bir şeymiş denilen hadise bugün gerçek oldu ve üçüncü hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Turizmle gelişen ve kalkınan ilçemizde yaz aylarında turizm gezilerine katkı sağlayacak da bir alan. Bizler bu bahçe ile hem turizme katkı sağlayabilmek, hem de kırsal mahallelerimize örnek teşkil etmesini hedefliyoruz. Başta Büyükşehir Belediyesi’ne ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanlına destekleri ve belediye personelimin gayretleri ile örnek olarak oluşturduğumuz lavanta bahçemizde de dördüncü hasadımızı gerçekleştiriliyoruz. Büyükşehir olmanın avantajı biraz da bu. Sadece yol kanalizasyon değil, tarım ve hayvancılık alanında da vatandaşlarımıza kazanç sağlayacak projelere destek veriliyor. Bu projemiz başarılı oldu. Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız lavanta yetiştirme konusunda destek aldı. Bizler de lavantayı Hanımeli Çarşı’mızda kadınların diktiği keselerde koku amaçlı kullandığımız gibi ekonomik girdisini çoğaltmak, yağ analizini yapmak için lavanta yağına çevirdik. İlçemizin bu iş için gayet uygun olduğunu görmüş olduk. Çevresindeki kovanlardan aldığımız bal numunelerine de analize gönderdik. Özellikle bu yıl fotoğraf tutkunlarının, ilçeye gelen ziyaretçilerin de uğrak noktalarından biri lavanta bahçemiz oldu. İnşallah önümüzdeki sezona bahçemizin çevresinde oluşturacağımız ufak dokunuşlarla fotoğraf alanlarını çoğaltacağız. Kapılarımız her zaman açık. Vatandaşlarımıza her türlü desteğe hazırız” dedi.


Hasat öncesi konuşan Balıkesir Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Deniz "Lavanta hepimizin bir şekilde duyduğumuz ve kokusuna aşina olduğumuz ve sosyal medyada farklı yerlerde fotoğraflarını paylaşıp merak ettiğimiz bu ürünü görmemizi sağlayan Sındırgı Belediyesine, Sındırgı Belediye Başkanına bu imkanı sağladığı için çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ankara’da olması sebebiyle katılamadı onun da size selam ve saygılarını iletmiş oluyorum” şeklinde konuştu.


Sındırgı mis kokulu lavanta hasat şenliği geç saatlere kadar sürdü. Vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle karşılanan hasat şenliği festival havasında geçti. Yaylabayır folklor ekibi hasat sonrasında gösterilerini sergilerdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Asırlık çiğdem aşı geleneği Çorum’da yaşatılıyor UNESCO’nun dünya kültür miras listesinde yer alan “çiğdem aşı” geleneği Çorum’da yüzyıllardır yaşatılmaya devam ediyor. Kültürel miraslarımızdan olan “Çiğdem aşı”” ve “Çocuk Oyunları’nın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Çorum Belediyesince şenlik düzenlendi. Kadeş Barış Meydanı’ndaki “Çiğdem Aşı ve Çocuk Oyunları Şenliği”, renkli görüntülere sahne oldu. Çiğdem aşısı geleneğinin ve çocuk oyunlarının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının hedeflendiği etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Şölen havasında geçen etkinlikte çocuklar okkelden, yakar topa, ip atlamadan misket oyununa kadar 20 farklı çocuk oyununu oynayarak gönüllerince eğlendi. Bizim büyük bir medeniyet ve millet olduğunuzu dile getiren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Türk milleti tarihin gördüğü en büyük millet. Çünkü bizim geleceğimiz geçmişimize bağlı. Bizim geleceğimizin aydınlık olması medeniyet kodlarımızda değerlerimize yatanlara bağlı. Bu anlamda geçmişimizin, kültürel olarak medeniyetimizin yeniden ihyası bir restorasyon kadar benim için kıymetli. Bir tarihi meydan projesi neyse bizim için bir arastanın restorasyonu bizim için ne kadar kıymetli ise kalenin restorasyonu bir kültür projesi bizim için ne kadar değerli ise Çiğdem aşı ve geleneksel çocuk oyunları şenliği ile o kadar önemli. Gençlerimiz köklü geçmişlerini bilsin istiyoruz. Gençlerimiz merhamet şefkat medeniyetimizin kodlarına sahip çıksın istiyoruz. Gençlerimizin bir ayağının geçmişte olmasını diğer ayağıyla bilimde teknolojide fende sanatta kültürde harikalar oluştursunlar” dedi. Vali Zülkif Dağlı da, tarihi kimliğimizin yanı sıra unutulmaya ve terk edilmeye yönelen kültürel değerlerimizi yaşatmak ve oraya çıkarmanın önemli olduğunu söyledi. Günümüzdeki teknolojik yenilikler, sosyal hayattaki yeni trendler genç kuşakların farklı alanlara evrilmesine neden olduğuna dikkat çeken Vali Dağlı, “Bugünkü yaptığımız faaliyetlerin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Geleneklerimizi yaşatma, kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak amacıyla buradayız” diye konuştu. Çorum’un köklü geleneği olan çiğdem aşının baharın müjdecisi olduğunu hatırlatan Vali Dağlı, “Amacımız çocuklarımıza bunu öğretmek. Çiğdem çiçeği bu manada sadece bir bitki değil aynı zamanda umudu, yeniden doğuşun simgesi. Çiğdem aşı sadece bir yemek hazırlama süreci değil. Aynı zamanda birlikte olmak, paylaşmaktır” ifadelerini kullandı.
Düzce Bin 340 metre yol açıyor Düzce Belediyesi, kırsal mahallelerde altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, 18 uygulaması tamamlanan yeni yerleşim alanlarında yeni imar yollarını açmak üzere yoğun çalışmalar yürütüyor. Düzce Belediyesi, şehir merkezi çevresinde trafik yükünü hafifletmek ve ulaşım süresini kısaltmak amacıyla çalışmalarını gece gündüz sürdürüyor. Hızla gelişen kentte, yeni yerleşim alanlarıyla beraber yol ihtiyacını karşılamak üzere Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun çalışmalar yürütülüyor. Darıcı, Ağa, Körpeşler, Arapçiftliği ve Yahyalar Mahallelerinin 18 uygulamaları tamamlanan yeni konutlaşma alanlarında, yeni imar yollarının açılması için iş makineleri çalışıyor. Darıcı Mahallesi’nde 20 metre genişliğinde 200 metre, 10 metre genişliğinde 400 metre olmak üzere toplam 600 metre uzunluğunda yeni yollar açılıyor. Bayramdan önce başlayan çalışmalar, bu hafta da yoğun şekilde devam ediyor. Ekiplerin çalışma yürüttüğü Ağa ve Arapçiftliği Mahallelerinde açılan 200 metre uzunluğundaki yollar 10 metre genişliğinde, Yahyalar’da açılan 300 metre uzunluğundaki yol ise 15 metre genişliğinde olacak. Körpeşler’de de 20 metre genişliğinde 110 metre, 10 metre genişliğinde 130 metre uzunluğunda yolların açılması için iş makineleri çalışıyor. Ekipler ayrıca mücavir alanda yer alan Muncurlu Köyü’nde daha önce açılan 12 metre genişliğindeki 150 metre uzunluğundaki yolda dolgu ve zemin iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriyor.
Eskişehir Porsuk Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Altan Çetinkaya için anma töreni düzenlendi Bir süre önce hayatını kaybeden Eskişehir Teknik Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya için anma töreni düzenlendi. Tören Porsuk Meslek Yükseokulu Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. 9 Nisan 2024 Salı günü vefat eden Elektronik ve Otomasyon Bölümü Mekatronik Programı öğretim elemanı Öğretim Görevlisi Dr. Altan Çetinkaya için düzenlenen anma törenine, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yunus Özdemir, Prof. Dr. Onur Kaya, PMYO Müdürü Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar, Merhum Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın ailesi, sevenleri ve akademisyenler katıldı. “Onu hep mücadeleci ve başarılı akademik kişiliğiyle anacağız” PMYO Elektronik ve Otomasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Burçin Yersel, “Altan Hocamızı kaybetmiş olmak, hepimizi derinden sarstı. Söylenecek çok fazla sözün olmadığı yerdeyiz. Onu hep mücadeleci ve başarılı akademik kişiliğiyle anacağız. Ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum” dedi. “Zorluklarla mücadele etmeyi benimsemiş güçlü bir akademisyendi” PMYO Müdürü Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın zorluklarla mücadele etmeyi benimsemiş güçlü bir akademisyen olduğunu vurguladı. “Yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle aramızdan zamansız ayrılan Altan Hocamız, bugüne kadar çok sayıda ders yürütmüş, akademik danışmanlık yapmış, önemli bir Hocamızdı” şeklinde konuşan Prof. Dr. Kaytakoğlu, “Hocamızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, törene katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. “Gerek insanî yönü gerek akademik yönüyle değerli bir hocamızdı” Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, “Altan Hocamızın aramızdan zamansız ayrılışı hepimizi üzüntüye boğdu. Oldukça kıymetli ve önemli bir akademisyenimiz olmasının yanı sıra kendisinin doktora sürecinde yer almış; birebir çalışma fırsatı bulmuştum. Bu nedenle üzüntüsünü daha derinden hissediyorum” dedi. Gerek insanî yönü gerek bugüne kadar Üniversitemiz bünyesinde sergilediği akademik becerileriyle bir çok katkı sağlamış olan değerli bir Hocamızdı. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum” ifadelerini kullandı. Rektör Prof. Dr. Özcan, PMYO Müdürü Prof. Dr. Kaytakoğlu Ve PMYO Elektronik Ve Otomasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Burçin Yersel’in Ardından Prof. Dr. Hüseyin Koca, Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar, Prof. Dr. Ensar Taçyıldız, Öğr. Gör. Dr. Yiğit Türe Ve Öğr. Gör. Sinan Güven Söz Alarak Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın vefatından duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Konferans Salonundaki programın ardından tören katılımcıları ve ailesi tarafından Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’nın çalışma masasına karanfil bırakıldı.