ÇEVRE - 30 Temmuz 2020 Perşembe 13:50

Yaşanabilir Edremit için sıfır atık

A
A
A
Yaşanabilir Edremit için sıfır atık

Balıkesir’in Edremit Belediyesi ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ ile ilgili yürüttüğü başarılı çalışmaları nedeniyle ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandı.

Balıkesir’in Edremit Belediyesi ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ ile ilgili yürüttüğü başarılı çalışmaları nedeniyle ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandı.


Edremit Belediyesi atık oluşumunun azaltılması ve atıkların kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması adına belediyenin hizmet binalarında hayata geçirdiği ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ çalışmasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü tarafından ‘Sıfır Atık Belgesi’ aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Temmuz 2019’da yayımladığı yönetmelik çerçevesinde; tüm yerel yönetimler, kamu ve özel kurum, kuruluşlara sıfır atık belgesi alma yükümlülüğünü getirdi. Bakanlığın ülke genelinde yürüttüğü proje kapsamında Sıfır Atık Belgesi; israfın önlenmesi, doğal kaynakların verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya en aza indirilmesi, atığın oluşum durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılmasını kapsayan sorumlulukları başarıyla yerine getirilen kurumlara veriliyor. Edremit Belediyesi de bu kapsamda projeyi hayata geçirmek için ilk olarak yönetmeliği Edremit hizmet binasında uygulamaya soktu. Binadaki tüm katlara ikili gruplar halinde, toplam 20 adet kağıt-karton, plastik, metal, cam ve evsel atık kumbaraları yerleştirdi. Geçici depolama alanında biriktirilen tüm atıklar ise bertaraf geri dönüşüm için bakanlık tarafından yetkilendirilmiş lisanslı firmalara teslim edildi. Ayrıca pil gibi atıklar da Edremit Belediyesi tarafından toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Edremit Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Vekili Tamer Acar “Geleceğe daha temiz bir kent ve dünya bırakmak için ‘Sıfır Atık’ projesini müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen hassas çalışma ile kısa süre içinde ilçe genelinde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Edremit Belediyesi’nin geri dönüşüm alanında toplumsal bilinci güçlendirmek için yaptığı çalışmalar tüm hızıyla devam edecek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta “Hayalet Ağ” temizliği yapıldı Şırnak’ın Uludere ilçesinde barajlarda hayalet ağ temizliği yapıldı. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Şırnak İli Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” kapsamında Uludere ilçesinde öğrencilere eğitim varidi. Eğitimin ardından Uludere Barajı’nda hayalet ağ temizliği etkinliği yapıldı. Vali Cevdet Atay, barajlar ve suların ne kadar temiz tutulursa karşılığının o kadar hızlı alınacağını söyledi. Bütün meselenin insana dayandığını belirten Vali Atay, "İnsan, bir yerden karşılık alıyorsa orayı kollamak korumak zorundadır diye düşünüyorum. Şu an aramızda olan öğrencilerimiz bu bilinçle yetişecek, bizim avcılarımız bu bilinçte olacak, balık üreticilerimiz bu bilinçte olacak. Avladıktan sonra av malzemelerini oraya bırakmayacaklar. Bunlar canlılar için bir tehlike arz ediyor. Öncelikle üzerinde durmamız gereken balıkçılarımızın, avcılarımızın insanımızın bizi doyuran denizlere, barajlara sulara iyi bakmak ve kirletmemeleri. İnşallah gençlerimiz bu farkındalık projesinden örnek alırlar. Balıkçılarımız da aynı şekilde buna riayet ederler” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin ise ilde 32 farklı balık türünün yaşadığını ifade etti. Sezgin, nesli tükenme tehlikesi altında olan Leopar Sazan’ının da Dicle Nehri’nde bulunmasıyla birlikte iç su balıkların biyo-çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla farkındalık eğitimleri düzenlendiğini, hayalet ağları ve av araçlarını sulardan temizlediklerini dile getirdi. Programa, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut ve İl Emniyet Müdürü Celal Dalman’da katıldı.