GENEL - 27 Mart 2019 Çarşamba 16:14

Doğu Türkistan’daki esaret anlatıldı

A
A
A
Doğu Türkistan’daki esaret anlatıldı

Bartın Üniversitesi’nde “Esaretteki Türk Yurdu Doğu Türkistan” adlı konferans düzenlendi.

Bartın Üniversitesi’nde “Esaretteki Türk Yurdu Doğu Türkistan” adlı konferans düzenlendi.


Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonunda düzenlenen etkinlik Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Konferansta, Doğu Türkistan Maarif Derneği Genel Sekreteri Abdulahad Abdurrahman “Esaretteki Türk Yurdu Doğu Türkistan” adlı konuşmasını yaptı. Abdurrahman, “Doğu Türkistan Türkün doğduğu bölge olarak adlandırılır. ‘Dünyanın Kara İncisi’ olarak bilinir. 158 çeşit maden zenginliği bulunmaktadır ve yüzde 35’i Müslümandır. Ancak Doğu Türkistan, Çin’in işgaline uğramıştır. 5 yıl boyunca Çinliler kendi ideolojilerini benimsetmeye çalışmışlardır. Şehirlerin isimlerinden mülkiyet hakkının devlete ait olmasına ve kültür devrimine kadar her şeyi burada yaşayan insanlarımıza dayatmıştır” dedi.


İşgal altındaki Doğu Türkistan’da büyük bir zulüm yapıldığını da hatırlatan Abdurrahman, “Kültürü oluşturan 3 şeyi değiştirmeye çalıştırdılar: Eski Türkleri anımsatan yapıları kaldırdılar, yazılı kaynakları yaktılar ve âlimleri, din adamlarını hapse attılar. Bunları yapmalarının en büyük nedeni toplumun en küçük parçası olan aile kavramının yaşatılmaması ve insanların toplu alanlarda Çinlilerin baskısı altında yaşatabilmektir. Atom denemeleri yaptılar. Kürtaj yasağı (2 çocuktan fazlası yasak) koydular. Camilere girişlerin kısıtladılar. Türklük sembollerinin yasakladılar. Bunları yaparak Doğu Türkistan’ın demografik yapısını değiştirmek istiyorlar. Çin’in bütün bu uygulamalarının nedeni 2050 projesi olan ipek yolunu hayata geçirmek ve Çin mallarının ucuza Avrupa’ya götürmektir" diye konuştu.


Doğu Türkistan’da yaşananların yer aldığı fotoğrafların da gösterildiği konferans, karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun Valisi Serdengeçti: “Dünyada 10 binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töreninde Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, 23 Nisan’ın dünya çocukları için bir sevinç, dayanışma ve paylaşma günü olmasına rağmen dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuğun 23 Nisan’ı göremediğini söyledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Giresun’da da coşkuyla kutlandı. Giresun Valiliği önündeki Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikler Giresun Valiliği Meydanı’nda düzenlenen törenle devam etti. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Özgür Özer, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın önemine binaen Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti törende yaptığı konuşmada, “23 Nisan ülkemiz ve tüm dünya çocukları için bir sevinç, coşku, dayanışma ve paylaşma günüdür. Ancak bu yıl da dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi. Savaşlardan, açlık ve kuraklık tehlikelerine, kötü muameleden küçük yaşta çalıştırılmaya kadar birçok sıkıntıya maruz kalmaktadırlar. Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddette bulananların en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazinemiz çocuklarımızı, ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten insanlar olarak yetiştirmek kendi başına karar verebilen, kendine güvenen, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, değerlerine bağlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerini sağlamak ortak sorumluluğumuz ve en büyük hedefimizdir. Çocuklar çocuk gibi yaşamalıdır. Çocuklarımıza karşı, geleceği karşı en kutsal, en acil ve en ertelenemez görevimiz budur” dedi. Yapılan konuşmaların ardından 23 Nisan temalı yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödül törenlerinin ardından kutlamalar folklor ve çeşitli gösterilerle sona erdi.
Konya Konya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı Konya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Kutlama etkinlikleri, Anıt Alanında Atatürk anıtına çelenklerin koyulması ile başladı. Mevlana Kültür Merkezinde devam eden kutlamalarda saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin halk oyunu gösterilerinin ardından şiirler okundu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları da çeşitli sportif gösteriler gerçekleştirdi. Kutlama töreninde konuşan Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın aziz milletimizin iradesinin temsili olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılını ve dünyanın ilk çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir sevinç ve mutluluk içerisinde idrak ediyoruz. Kirli emellerini hayata geçirmek adına vatanımızı dört bir yandan kuşatan emperyalist güçlere karşı milli iradeyi en kararlı bir şekilde ortaya koyan Türkiye Büyük Millet Meclisi devletimizin kuruluşunda da önemli adımlardan biridir. Ezelden beri hür yaşayan ve hür yaşayacak olan milletimiz iradesini 104 yıldır bu çatı altında tecelli ettirmektedir. Milli birliğimizin ve beraberliğimizin teminatı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal Harbini yönetmiş ve zaferle neticelendirilmiş gazi bir meclistir” dedi. Kutlama programına, Konya Valisi Vahdettin Özkan, protokol üyeleri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.