GENEL - 23 Aralık 2019 Pazartesi 13:31

Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği toplantısına katıldı

A
A
A
Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği toplantısına katıldı

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Sakarya Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği dönem toplantısına katıldı.


Toplantıya; Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Çufalı ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun katıldı.


Bu kapsamda Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Rektörlük Senato Salonunda konuk rektörlere Sakarya Üniversitesini tanıtan bir sunum gerçekleştirerek, üniversite bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Nisan ayında gerçekleştirilecek Batı Karadeniz Bölgesel Kariyer Fuarı ile ilgili bilgi verdi.


Rektör Uzun, ihtisaslaşma çalışmalarından bahsetti


Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği dönem toplantısında Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde gerçekleştirilen, Türkiye’nin ekonomik ve stratejik alanlardaki gücünü daha da arttıracak Filyos Limanı Projesi konusunda konuşan Rektör Uzun, bu doğrultuda Bartın Üniversitesinin ortaya koyduğu vizyonu açıkladı.


Bartın Üniversitesinin ihtisaslaşma çalışmaları hakkındaki paylaşımının katılımcı rektörler tarafından ilgiyle karşılandığı sunumda Rektör Uzun, “Bugüne kadar yapılan çalışmalar ışığında ve Üniversitemizin mevcut potansiyeli de dikkate alındığında; ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda ihtisaslaşma konusunda ilk adımları attık. İnanıyorum ki büyük gayretlerle ortaya koymaya çalıştığımız vizyon ile Ülkemizin ekonomik ve stratejik alanlardaki gücünü daha da arttıracak Filyos Limanı Projesi’ne değer katacağız. Sultan 2. Abdülhamid’in de hayali olan projeyle ortaya konulan hedeflerin gerçekleşmesi doğrultusunda deneyimli akademik kadromuzla hazırız ve çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.



“Üniversiteler birliği toplantılarında bölgemizin geleceği konuşuluyor”


Ortak bilimsel çalışmalar yapmak ve iş birliği içinde bölgeden başlayarak ülke gelişimine katkı sunmak amacıyla bölge üniversite rektörlerinin belirli periyotlar halinde toplantılar gerçekleştirdiğinin altını çizen Rektör Uzun, “Yükseköğretim Kurulu’nun ortaya koyduğu vizyon ile üniversitelerimiz bölgelerinden başlayarak ülkemizin gelişimine katkı sunmak için büyük gayret göstermektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen toplantılarla bütüncül bilincin harekete geçirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, birlik üyesi üniversiteler arasında ortak proje kültürü oluşturulması, nitelikli uluslararası yayın sayılarının artırılması, araştırma ve geliştirme alt yapılarının birleştirilerek uluslararası ortaklıkların geliştirilmesi, yurtdışı ile ortak eğitim programlarının oluşturulması gibi birçok konuda görüş alışverişinde bulunulmaktadır. Toplantılarda çok değerli rektörlerimizle bir araya gelerek birlikte yapabileceklerimizi ele alıyor, hedeflerimiz doğrultusunda önemli kazanımlar elde ediyoruz. Bu düşüncelerle bizleri daima destekledikleri ve yüreklendirdikleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç başta olmak üzere YÖK üyelerimize ve değerli rektörlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.


Sakarya Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği toplantısı kapsamında Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve MÜSİAD Sakarya temsilcisi Yaşar Coşkun da katılımcı rektörlerle bir araya geldi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.