EĞİTİM - 03 Nisan 2022 Pazar 11:32

Türkiye’de Aile Değerleri Paneli gerçekleştirildi

A
A
A
Türkiye’de Aile Değerleri Paneli gerçekleştirildi

Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen “Türkiye’de Aile Değerlerinin Bugünü ve Geleceği Paneli” yoğun ilgi gördü.

Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen “Türkiye’de Aile Değerlerinin Bugünü ve Geleceği Paneli” yoğun ilgi gördü.


İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Türk Felsefe Derneğinin (TUFED) katkılarıyla Bartın Üniversitesi ev sahipliğinde “Türkiye’de Aile Değerlerinin Bugünü ve Geleceği Paneli” düzenlendi. Bartın Üniversitesi Kutlubey Yerleşkesi Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.


Panelin oturum başkanlığını Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Yazıcı yaptı. Yazıcı, 16 üniversitenin katılımıyla düzenlenen paneller serisinin sivil toplum bağlamında hazırlanan önemli bir projelerden biri olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.


Panelde; Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yazıcı “Aile ve Karakter Eğitimi”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Adıgüzel “Ailenin Varoluş Temelleri ve Kadın”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bircan “Ahlak Felsefesi Bağlamında Aile” ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Çelik ise “Doğru Bilgi ve Tutarlı Eylem için Aile Olmanın Gerekli Koşulları” başlıklı konuşmalarını yaptı.


Etkinlik, karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından Rektör Uzun tarafından konuşmacılara sundukları katkılar dolayısıyla teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.