GENEL - 15 Kasım 2018 Perşembe 16:21

Batman’da ‘Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli’ düzenlendi

A
A
A
Batman’da ‘Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli’ düzenlendi

Batman’da “Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli” düzenlendi.

Batman’da “Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli” düzenlendi.


Batman’da “Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Paneli” düzenlendi. Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Vali Hulusi Şahin, Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş, kamu kurumlarının yöneticileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları, sanayiciler, iş adamları, STK temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş’un açılış konuşmasıyla başlayan panelde, Batman KÜSİ İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi Hakan Karakaya, kentte yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme sunumunun ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları kamu, üniversite ve sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ve yürütülen çalışmalara ilişkin sunumlar gerçekleştirdi.



“Bir üniversitenin üniversite olması için yaklaşık yüz yıl gereklidir”


Batman Üniversitesinin yeni kurulan bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Durmuş, “Devletimizin yapmış olduğu en güzel politikalardan biri, her ile üniversite kurulmasıdır. Neden en güzel politika, çünkü bir üniversitenin üniversite olması için yaklaşık yüz yıl gereklidir. Bu bilimsel bir gerçektir. Bir üniversite doğacak, emekleyecek, yürüyecek, koşacak, delikanlı olacak ondan sonra bilgelik çağına gelecek. Biz şuan emekleme safhasındayız. Bölgenin, coğrafyanın Mezopotamya’nın verimli topraklarında olduğumuz için çabuk büyüyoruz” dedi.


Teknokent’in kuruluş sürecine değinen Rektör Durmuş, “Bakanımız Fikri Işık Batman’a geldiğinde ben Bakanımıza, ‘Teknokent kuracağımızı’ söyledim. Bakan bey şaşırdı. Dedi ki, ‘Batman’da Teknokent.’ ‘Evet’ dedim Bakanımıza. ‘Biz Mühendislik Fakültesi olarak geliştik. Sanayi olarak da Batman çok güçlendi. Bölge insanı girişimci. Sanayiyi destekliyor ve büyümeye de meyilli. O zaman 100 yakın girişimci de sırada bekliyor.’ Bakanımız, Organize Sanayi Müdürümüz Zeynep hanıma, kaç kişinin sırada beklediğini sordu. Zeynep hanım, ‘100’den fazla girişimci bekliyor’ deyince, bakan bey projeyi destekleyeceğini söyledi. 39 dönüme yakın bir araziyi Batman Teknoloji Geliştirme Bölgesi için ayırdık. Teknokent Batman’da teknolojik ürün üreten bir sanayinin gelişmesine zemin hazırlayacak. Teknokent sanayinin lokomotifi olacak. Daha henüz iş adamlarımız bunun farkında değil. Teknokent ile Üniversitemiz çok önemli bir görev üstlendi” dedi.



“Batman-üniversite-savur yolunun sanayi yolu olmasını istiyoruz”


Batman Üniversitesinin şehirden 20 kilometre uzaklıkta Raman Dağları’nın eteklerinde kurulduğunu ifade eden Rektör Durmuş, “Yolun sonu üniversitedir. Burası bir çıkmaz sokaktır. Hemen karşı kıyımız Savur ilçesidir. Şehir merkezinden geldiğiniz kadar yol buradan gittiğinizde Savur ilçesine ulaşıyoruz. Dicle’nin karşı bölgesi kayalık bir bölge, sanayiye de elverişli bir bölgedir. Batman’dan 200 kilometre yol kat ettiğinizde de Suriye sınırına ulaşabilmekteyiz. Biz Batman-Üniversite-Savur yolunun bir sanayi yolu olmasını istiyoruz. Biz bir köprü ve bağlantı yolu istiyoruz. Çeşitli vesileler ile Sayın Başbakanımıza arz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımıza dosya halinde arz ettik. İnşallah hayırlara vesile olur” diye konuştu.


Batman’a Türkiye’nin her tarafından öğrenci çekebilecek fakültelere ihtiyaçları olduğunu belirten Durmuş, bu fakültelerin başında da tıp fakültesinin geldiğini vurguladı. Batman’ın hem bölgesel konumu ve nüfusu itibariyle de tıp fakültesini kaldırabilecek bir yapıya sahip olduğu açıklayan Durmuş, “Bölgeden, Şırnak’tan, Mardin’den Siirt’ten hastanelerimize hastalar gelmektedir. Hatta sınırlarımızda olaylar olmadan önce Suriye’den ve Kuzey Irak’tan da birçok hasta Batman’a gelmekteydi. Huzur ortamı sağlanırsa inşallah yine gelmeye devam edeceklerdir. Hastane yönünden güçlü olan Batman’a lokomotif olacak bir tıp fakültesine istiyoruz” ifadelerinde bulundu.



“Bölgesel üniversiteden Türkiye üniversitesine dönüşmeliyiz”


Bölgesel üniversiteden Türkiye üniversitesine dönüşmek için tıp fakültesi, eczacılık, diş hekimliği ve hukuk fakültesi kurulması gerektiğini ifade eden Rektör Durmuş, şunları kaydetti:


“Valim sizin öncülüğünüzde bu fakültelerden birini, bir kaçını Batman’a kazandırırsak Batman’ın önü tutulmaz. Suriye’yi yıkan güçlerin çimento, demir fabrikalarına ortak olmaya başladır. Dışarıdan inşaat ve yapı malzemeleri getiremeyeceklerine göre bunlar şimdiden konumlarını almaya başladılar. Biz sınır ülkesi olduğumuz için bizimde bu hazırlıkları yapmamız gerekiyor. Bu nedenle sanayiyi önemsiyoruz. Bu bölgede biz mutlaka konumumuzu almalıyız. Sanayiyi geliştirmeliyiz. İnşallah Batman bölgenin ikinci Gaziantep’i olacak sanayi yönünden amacımız bu, karınca misali bir nebze de katkımız olursa ne mutlu bizlere.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar İstanbul’da bir grup taksici bir araya gelerek, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. İstanbul Sarıyer’de 34 TFY 89 plakalı taksinin şoförü Yaşar Yanıkyürek, otomobilinde önce gasp edildikten sonra bıçaklanarak yol kenarına atılmıştı. Bu duruma tepki gösteren bir grup taksici bir araya gelerek, son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetler, kötü şartları protesto etti. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Göztepe Köprüsü önünde basın açıklaması yapan taksiciler, ardından Beşiktaş Meydanı’na doğru yolu çıktı, oradan tekrar Göztepe Köprüsü’ne gelen taksiciler protestoyu sonlandırdı. Durumla ilgili konuşan taksici Osman Balıkçı, "Burada bugün toplandık, iyi bir şey için toplanmak isterdik ama maalesef ki kötü bir olay için toplandık. Sevdiğimiz bir taksici ağabeyimiz Yaşar ağabeyimiz bugün hakkın rahmetine kavuştu. Bir vatandaş Ataşehir’den binip Sarıyer tarafına gidiyor ve ağabeyimizi katlediyor. Bu üzücü haberi aldıktan sonra bütün taksi camiası olarak toplandık. Şimdi de güzergahımız olarak buradan çıkacağız, artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz senelerdir gece çalışıyoruz, burada arkamda duran bütün abilerim, arkadaşlarımız hepsi evlerine ekmek parası götürmek için gece sabaha kadar çalışıyorlar ve hiçbir güvencemiz yok, bugün de gördük ki bu kadar basit bir şekilde, üstelik gündüz vakti bir abimizi kaybettik. Yaşar abimiz hakkın rahmetine kavuştu ancak bu ne ilk ne de son olacak gibi duruyor, burada toplanmamızın amacı sadece insanlara zarar vermek ya da bir şeyleri engellemek değil, sadece sesimizi duyurmak için buradayız. Buradaki bütün arkadaşlar da bu saatten sonra sadece can güvenliklerini ve Yaşar abimiz gibi bir son olmaması için ellerinden geldiğince birbirlerini kolladıkça da bir şeylerin olmasını istiyorlar ama maalesef olmuyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bugün bir abimizi daha kaybettik, Yaşar Yanıkyürek ağabeyimiz bıçaklanarak katledildi. Bunların yaşanmaması için yetkilileri de artık göreve bekliyoruz. Şu anda Göztepe köprüsü altından çıkacağız, Beşiktaş güzergahında kimseyi rahatsızlık vermeden sessiz bir protesto yapacağız, bu sessiz çığlığımızı lütfen duyun. Toplamda yaklaşık 600-700 araçlık bir grup olacak" ifadelerini kullandı.