GENEL - 29 Aralık 2019 Pazar 16:21

Batman’da yıllardır adak adanan türbe boş çıktı

A
A
A
Batman’da yıllardır adak adanan türbe boş çıktı

Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde, yaklaşık yüz yıldır ’Abuzer Gaffari Türbesi’ olarak bilinen türbede gerçekleştirilen kazılarda kalıntı bulunmadı.

Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde, yaklaşık yüz yıldır ’Abuzer Gaffari Türbesi’ olarak bilinen türbede gerçekleştirilen kazılarda kalıntı bulunmadı.


Sahabe olduğu bilinen Abuzer Gaffari’nin türbesinin, Ilısu Barajı projesinde su altında kalacağından dolayı köy sakinlerince taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu. Aynı zamanda il kültür envanteri olan türbenin taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Türbenin taşınması için 2 gün süren kazı çalışmasında kalıntı bulunmadı.


Konu ile ilgili konuşan Çayüstü köyü muhtarı Mesut Ekinci, civar köylerin yüz yıldır türbeye gelip adak adadığını söyledi. Ekinci, "Abuzer Gaffari Türbesinin olduğu yeri büyük zat mezarlığı olarak biliyorduk, geçenlerde gelip mezarı kazdılar içinden bir şey çıkmadı, içi boş çıktı. Biz köylüler olarak şoka uğradık, büyük zat diye biliyorduk mezar içinden hiçbir şey çıkmadı. Şuanda bomboş bir yer. Türbe olarak bildiğimiz yer su altında kalacağı için mezarı taşınması için güzel bir yere getirilecekti. Makamını yapacaktık cami yapacaktık. Maalesef şoka uğradık ve hiçbir şey yapamadık" dedi.


Köy sakinlerinden Abbas Ekinci ise yıllardır bölgeye gelip adak adadıklarını söyledi.



"Pire Buze binlerce yıldır geleneksel olarak kutlanan bir kutsal makamdır"


Aktivist Emin Bulut ise geçtiğimiz hafta yapılan kazılarda türbenin içinden mezarın çıkmadığını söyledi. Bulut, "Buralar makamdır buraların Hz. Musa’nın Abdileri, Hz. İsa’nın havarileri, Hz. Muhammed’in (sav) sahabelerinin geçiş güzergahları olduğu için buralar kutsal yerlerdir. Dicle Vadisi kutsal mekanları, kutsal ziyaretgah olarak kullanılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda bu insanlar yüz yıllarca festivaller yapıyorlardı, anma etkinlikleri yaparlardı. Binlerce insan adak ve dua bu şekilde inançlarını kültürlerini simgelerdi. Türbenin yeni yere taşınması için çalışmalar başlatıldı. Devlet Su İşleri yetkilileri tarafından mezarın boş çıkması nedeni ile Çayüstü mezarlığına yer planlamıştı, maalesef bu konuda yetililer mezarın boş olması hasebiyle ile bu projeden vazgeçtiler. Ama o bölgenin halk arasındaki kutsallığı halen sürmekte. Pire Buze binlerce yıldır geleneksel olarak kutlanan bir kutsal makamdır. Makam olarak belirtmekte fayda vardır. Ankara’dan uzmanlar 1995’ten 2007’lere kadar yüzeysel arkeoloji kazı çalışmaları yapmışlardır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”