EKONOMİ - 30 Ağustos 2019 Cuma 14:42

Dünyaca ünlü markalar Batman’da üretiliyor

A
A
A
Dünyaca ünlü markalar Batman’da üretiliyor

Batman’da 2007 yılında iki atölye ile başlayan tekstil sektörü hızla büyümeye devam ediyor.

Batman’da 2007 yılında iki atölye ile başlayan tekstil sektörü hızla büyümeye devam ediyor. Yurt dışındaki dünyaca ünlü markaların üretimi de artık Batman’da yapılmaya başlandı.


Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde 5 sene önce 100 kişiyle faaliyete geçen tekstil fabrikasında şuan 600 personel çalışıyor. Fabrikada çalışan personel sayısının bine çıkarılması hedefleniyor. Devlet desteği de alan tekstil fabrikası, Amerika, İngiltere, Fransa ve Kanada başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine üretim yapıyor. Ayrıca fabrikada çalışanları eğitmek amacıyla ‘Akademi Projesi’ başlatıldı. Akademi ile çalışan personel stratejik düşünme, hedef bazlı çalışma, etkili iletişim gibi konularda eğitime tabi tutulacak.


Genç nüfusun fazla olmasından dolayı Batman’ı seçtiklerini belirten Fabrika Müdürü Burhaneddin Altun, “1994 yılında İstanbul’da kuruldu. 5 yıldır Batman’da faaliyette bulunmakta. Son iki yıl içerisinde de deri ve penye grubu kuruldu. Daha önce triko vardı. Yaklaşık 100 kişiyle başladık, şu anda 600 kişiyiz. En kısa sürede bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda eğitim bantları kuruldu. Acemi arkadaşlarımızı burada eğitiyoruz. İçerideki üretimi arttırmak için önce kendi bünyemizde eğiteceğiz. Ondan sonra üretime katacağız. Buranın seçilmesinin nedeni Batman’da genç nüfus çok fazla. Yaklaşık yüzde 50 oranında genç nüfus fazla. Vasıfsız eleman da fazla. O yüzden teşvik bölgesi olmasından dolayı Batman seçildi. Şu anda hedefimize hızla ilerliyoruz. Üretim yaptığımız ülkeler Amerika, İngiltere, Fransa, Kanada, Hollanda ve Portekiz ülkelerinin tekstil ihracatını yapıyoruz. Şu anda teşvik devam ediyor. 6. bölge olmasından dolayı devletin verdiği bir teşvik de var. Ama en büyük sebep burada genç nüfusun fazla olması. 20-30 yaş aralığı çok fazla. O yüzden bu da güç katıyor. Bu yüzden de Batman lokasyonu seçildi” dedi.


Fabrika çalışanlarından Suphiye Yılmaz ise, “İnsanlar burada evine, çocuğuna ekmek götürüyor. O yüzden biz bu işletmeyi kuranlara teşekkür ediyoruz böyle bir imkan sağladıkları için. Triko yani kışlık ürünler üzerine çalışıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.