EĞİTİM - 06 Mart 2019 Çarşamba 16:00

Öğretmen, öğrenci ve veli aynı masada buluştu

A
A
A
Öğretmen, öğrenci ve veli aynı masada buluştu

Batman’ın Gercüş ilçesinde öğretmen, öğrenci ve veliler aynı masada buluşup kahvaltı yaptıktan sonra kitap okudu.

Batman’ın Gercüş ilçesinde öğretmen, öğrenci ve veliler aynı masada buluşup kahvaltı yaptıktan sonra kitap okudu.


Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda düzenlenen etkinliğe, öğretmen, öğrenci ve velileri katıldı. Öğrencilerin bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla düzenlenen etkinlikte kahvaltının ardından dişlerini fırçalayan öğrenciler, veli ve öğretmenleri ile birlikte kitap okudu.


Cumhuriyet İlköğretim Okulu 3. sınıf öğretmeni Fatma Kırtaz Özdemir, amaçlarının, velilerin bilinçlenmesini sağlamak ve çocukların sağlıklı beslenmelerine yardımcı olmak olduğunu söyledi. Özdemir, "Biz okulumuzda okuma alışkanlığını kazandırmak için birçok etkinlik yapıyoruz. Kahvaltının ardından velilerimizle beraber kitap okuduk onlarda kitaplarını getirdi ve çocuklarımızda her sabah düzenli olarak kitaplarını okuyorlar. Hep beraber velilerle birlikte kitap okuduk hem velilerimiz çocuklarımıza iyi bir örnek oldu hem de beraber vakit geçirmiş oldu" dedi.


2. sınıf öğretmeni Hilal Korkmaz da, beslenme noktasında projelerinin olduğunu dile getirdi.


Velilerden Eyüp Orak ise, yapılan etkinlik nedeni ile öğretmen ve okul yönetimine teşekkür etti.


Öğrenciler de anne ve babalarıyla birlikte kahvaltı yapıp kitap okumanın keyifli olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin sürekli yapılmasını istedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.