GENEL - 06 Temmuz 2019 Cumartesi 11:07

Uzmanlardan engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak ip uçları

A
A
A
Uzmanlardan engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak ip uçları

Engelli bireylerin rehabilitasyon merkezlerinde veya özel eğitim kurumlarında eğitim alabilmeleri için önce hastaneye gidip sağlık heyetinden geçmeleri gerektiğini belirten Fizyoterapist Tuba Ayaz, rapor ile Rehberlik Araştırma Merkezine gidilmesi durumunda öğrenciye özel tedavi programı belirlendiğini söyledi.

Engelli bireylerin rehabilitasyon merkezlerinde veya özel eğitim kurumlarında eğitim alabilmeleri için önce hastaneye gidip sağlık heyetinden geçmeleri gerektiğini belirten Fizyoterapist Tuba Ayaz, rapor ile Rehberlik Araştırma Merkezine gidilmesi durumunda öğrenciye özel tedavi programı belirlendiğini söyledi.


Engelli bireyler için erken tanının önemini belirten Tuba Ayaz, erken tanısı konulmuş bir çocuğa müdahale edilmesinin çok daha kolay olabildiğini dile getirdi. Fizyoterapist Tuba Ayaz, “Öğrencilerimiz öncelikle bir hastanede sağlık heyetinden geçiyorlar. Hekimler tarafından tanı konuluyor. Tanı konulduktan sonra Rehberlik Araştırma Merkezine yönlendiriliyor ve öğrenciler bize geliyor. Uygun görülen modüller veriliyor. Biz de ona göre öğrenciye tedavi programı oluşturuyoruz. Haftanın iki günü bize gelmiş oluyor. 40 dakika tedaviye alıyoruz. Özel eğitim ve fizik alanında derse girebiliyorlar. Bu da yine öğrencinin tanısına göre değişiyor. Verdiğimiz programlar da buna göre değişiyor zaten" dedi.



"Yaşı ilerlemiş engelli bir bireyin başarısı çok fazla mümkün olmayabiliyor"


Başarıdan bahsedilmesi için öncelikle erken tanıdan bahsedilmesi gerektiğini belirten Tuba Ayaz, yaşı ilerlemiş engelli bir bireyin başarısının çok fazla mümkün olmayabileceğini kaydetti. Ayaz, "Hayatına mutlaka bir şeyler katabiliyor. Yaşamını modifiye edebiliyoruz. Ama erken tanısı konulmuş bir çocuğa müdahale etmemiz çok daha kolay olabiliyor. Çocuk akranlarıyla daha rahat hareket edebiliyor. Gelişim basamakları motor gelişim vardır çocuklarda. Bu gelişim basamaklarında daha iyi ilerleyebiliyor erken tanıda. Ama hastalığı ilerlemiş bir çocuğa müdahalemiz zaman açısından biraz daha geniş oluyor. Çocuklarda mutlaka değişim oluyor. Okula giden öğrenciyse öğretmenleriyle birebir iletişim halinde oluyoruz. Okula giden öğrencilerde büyük gelişimler oluyor. Hem okuldan tedavi almış oluyorlar hem de buradan tedavi görmüş oluyorlar. Öğrencimiz yetişkinse eğer okula gitmiyorsa yaşamında çok farklı bir yere gelebiliyor. En azından bağımsız bir şekilde hayatına devam ettirebiliyor. Oturmuş bir hastalığı varsa en azından bunu nasıl modifiye edebiliriz, yaşam tarzı haline nasıl getirebiliriz. Yetişkinlere de aslında bunu öğretiyoruz. Toplumda bağımsız bir yere gelebiliyorlar engelliler. Bu yüzden hem çocuklarda hem de yetişkinlerde rehabilitasyon mutlaka gerekli. Bütün ailelere bunu tavsiye ediyoruz” diye konuştu.


Rehabilitasyon merkezlerindeki mekansal düzenlemeler ve kurumlara alınan öğretmenler hakkında bilgi veren Rehabilitasyon Merkezi Müdürü ve Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Abdullah Gezici, engelli bireylerin öncelikle devlet hastanelerinden sağlık raporu alarak engel durumu tespitinden sonra Rehberlik Araştırma Merkezine gidip hangi alanda eğitim alması gerektiğini uzmanlara danışması gerektiğini söyledi. Gezici, "Özel eğitim, görme engellilerimize yönelik, bedensel engellilere yönelik fizik tedavi. Zihin engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için, sosyal alanda gelişmelerini sağlamak için Rehberlik Araştırma Merkezi uzmanları bu kararı vermekteler. Bunlar milli eğitimin standartlarına göre düzenlenmektedir. Öğretmenlerimiz üniversite mezunu, özel eğitim öğretmeni olarak geçmektedir. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığının dönem yılı içinde açtığı özel kurslar da bulunmakta. Bu kurslardan sertifika alan, 4 yıllık üniversite mezunu olan bireyler de özel eğitim uzmanı olarak rehabilitasyon merkezlerinde görev almaktalar. Öncelikle bizim amacımızın başında ailelerin bilinçlendirme olayını yapmak. Çünkü malum ders ya da sağlık hizmeti vermek rehabilitasyon merkezinde 40 dakikalık seansa tabi. Bunun dışında ailenin evde çocuğuyla bire bir ilgilenmesi gerekmekte. Her ne kadar rehabilitasyon merkezinde eğitim alsa bile bu eğitimlerin devamı evde yapılmadığı müddetçe bir sonuca ulaşması mümkün olmuyor. Bu anlamda da biz STK’lar olarak her yıl bilinçlendirme toplantıları yapmaktayız" şeklinde konuştu.



"Aileye büyük görev düşüyor"


Engellilerin sorunlarını belirleyerek toplumu bilinçlendirmeye ve anneye yönelik çalışmalarının olduğunu belirten Gezici, "Bu anlamda rehber öğretmenlerimiz belli bir program çerçevesinde ailelerle iletişime geçerek, gerek aile ziyaretleri yaparak çocuğun eğitiminin ya da tedavisine katkıda bulunmak amacıyla yapılması gerekenleri bire bir anlatmaktalar. Amaçlarımıza ulaşıyoruz dersek yalan olur. Bu işin gerçekleşmesi için gerçekten aileye büyük önem düşüyor. Çünkü aileye ne kadar anlatırsak anlatalım bu çocuk zaten engelli, zihinsel engelli, görme engelli bu ne olacak algısıyla çok da insani olmayan bir şekilde bakılıyor engelli bireye. Onun için ailenin eğitimsizliği amacımıza ulaşmamıza engel teşkil etmekte. Buradaki temel beklentimiz ailenin çocuğunu bir bebek büyütür gibi özenle büyütmek. Bu rehabilitasyon merkezine gelen engelli vatandaşlarımız da özel insanlar. Bunlar daha çok ilgi ve alaka istemekteler. Yani aman bu zaten engelli bununla ne yapacağım, 15 yaşına gelmiş yemek yemeği mi öğreteceğim ya da tuvalet ihtiyacını gidermesini mi öğreteceğim gibi algılardan uzaklaşıp, benim çocuğum ben yokken de rahat bir şekilde yemeğini yiyebilmeli, tuvalet ihtiyacını giderebilmeli noktasında ben bunu eğitebilirim deyip bu işi yaparsa biz amacımıza ulaşmış oluruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta 23 Nisan coşkusu Çocuk Kent’te kutlandı Uşak Belediyesi’nin Çocuk Kent’te düzenlediği 23 Nisan Çocuk Şenliği unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Bando ile başlayan renkli etkinlikler hız kesmeden devam etti. Alanda; palyaço ve maskotlar, kukla gösterisi, ateş adam gösterisi, çocuk oyunları ve halk oyunları gösterileri katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Ayrıca çocuklar; Resim Atölyesi’nde, Minik Bahçıvanlar Atölyesi’nde, Sünger Ayı Yapım Atölyesi’nde ve Maske Yapım Atölyesi’nde farklı etkinlikler yaparak güzel anılar biriktirdi. Birçok etkinlik çeşidiyle bu özel güne hazırlanan programda adeta festival havası esti. Çocuklar alan içerisinde halat çekme yarışması, çuval yarışması ve kum atma oyunu gibi birbirinden heyecanlı aktivitede vakit geçirirken, aileler güzel havanın tadını çıkardı. “Çocuklarımız için daha çok çalışacak, yarınlarında olmaya devam edeceğiz” Çocuklar ve aileleri ile yakından ilgilenen dolu dolu program içeriğiyle keyifli vakit geçiren Uşak belediye Başkanı Özkan Yalım ise konuşmasında; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günde siz değerli Uşak halkını burada görmekten mutluluk duyuyor, bu kalabalığa ve yoğun ilginize bir kez daha minettar olduğumu belirtmek istiyorum. Bugün geleceğimizin teminatı, aydınlık yarınlarımız olan çocuklarımızın günü. Bizlerde Uşak Belediyesi olarak, çocuklarımızın mutlu olmaları, gülümsemeleri için kentteki tüm yaşam alanlarını daha güvenli, eğlenceli, keyifli hale getireceğiz. Onlar için eğitici, öğretici, önemli projelere, çalışmalara imza atacağız. Her zaman daha iyisini yapmaya çalışacak ve hep yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bugün Uşak’ımızın güzel çocuklarıyla birlikte güzel etkinliklerde her beraber olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu paylaşacağız. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 23 Nisan.“ ifadelerini kullanan Başkan Yalım, ayrıca programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
İstanbul Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup’ta ikinci oldu Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup final rövanş maçında evinde karşılaştığı Alman ekibi NINERS Chemnitz’i uzatmalarda 105-95’lik skorla mağlup etti. İlk müsabakayı 85-74 kaybeden kırmızı-lacivertliler bu sonuçla sezonu 2. olarak tamamladı. FIBA Europe Cup final rövanş maçında Bahçeşehir Koleji, Ülker Etkinlik ve Spor Salonu’nda Alman takımı NINERS Chemnitz ile karşılaştı. Karşılıklı sayılarla geçilen ilk periyodu Chemnitz 19-18 önde tamamladı. İkinci periyotta savunmada rakibini durduran, hücumda daha etki olan kırmızı-lacivertliler bir ara farkı 19 sayıya çıkarsa da devreye 55-38 önde girdi. Üçüncü periyotta hücumda sayı bulmakta zorlanan Bahçeşehir Koleji farkı koruyamadı. Alman temsilcisi etkili hücumlarının yanında birçok kez de serbest atış noktasına geldi ve periyot 67-67 sona erdi. Son periyotta taraftarının da desteğiyle öne geçen kırmızı-lacivertliler istediği farkı yakaladı ve uzatma periyoduna geçildi (95-84). Bahçeşehir Koleji, uzatmalarda parkeden 105-95’lik skorla galip ayrılsa da Almanya’daki ilk maçı 85-74 kaybettiği için sezonu ikinci olarak tamamladı. Müsabakanın en skoreri Chemnitz’te 29 sayı ile oynayan Kaza Kajami olurken, Bahçeşehir Koleji’nde ise Jerry Boutsiele 24 sayı ile katkı verdi. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, TBF yöneticileri ve Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da tribünden takip etti. Salon: Ülker Etkinlik ve Spor Hakemler: Luis Castillo, Nicolas Maestre, Martin Horozov Bahçeşehir Koleji: Muhammed Baygül, George Earl Kell III 21, Jerry Boutsiele 24, Egehan Arna 3, Tony Taylor 20, Phil Scrubb 12, Berkay Candan 3, Tyler Cavanaugh 15, Axel Bouteille 7 Başantrenör: Dejan Radonjic Chemnitz: Aher Uguak 8, Jeffery Garrett 8, Wesley Van Beck 10, Jonas Richter 7, DeAndre Lansdowne 10, Kaza Kajami 29, Tylor Ongwae 4, Ousman Krubally 12, Dominic Lockhart 4, Kevin Yebo 3 Başantrenör: Rodrigo Pastore 1. Periyot: 19-18 (NINERS Chemnitz lehine) Devre: 55-38 (Bahçeşehir Koleji lehine) 3. Periyot: 67-67 Normal süre: 95-84 (Bahçeşehir Koleji lehine) 5 faul alanlar: Kevin Yebo (33.13), Jonas Richter (33. 32), Ousman Krubally (38.52), Jeffery Garrett (41.43) (NINERS Chemnitz)
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Fatih Karagümrük: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final İlk maçında Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı bordo-mavili ekibin 2-1 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sağ taraftan rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Visca, şutunda top Sirigu’nun sağından ağlara gitti. 1-0 21. dakikada Mendes’in ceza sahası dışından vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, topu kornere çeldi. 22. dakikada ceza sahası içinde Rohden’in pasında Mendes topu filelere gönderdi. 1-1 41. dakikada Mendy’nin penaltı noktasına gönderdiği topa gelişine vuran Denswill’in şutunda meşin yuvarlak kaleci Sirigu’nin solundan ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Ali Şansalan, Murat Tuğberk Curbay, Süleyman Özay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswill, Eren Elmalı, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Enis Destan Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Kerem Şen, Umut Güneş, Onuachu, Göktan Gürpüz, Arif Boşluk, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Emre Mor, Eysseric, Mendes, Güven Yalçın Yedekler: Emre Bilgin, Can Keleş, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Vinicius, Adnan Uğur, Paoletti, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Visca (dk. 15), Denswill (dk. 41) (Trabzonspor), Mendes (dk. 22) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Enis Destan (dk. 44) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Eren Elmalı, Fountas (Trabzonspor), Biraschi, Emre Mor (Fatih Karagümrük)