EKONOMİ - 13 Eylül 2019 Cuma 10:42

Bakliyat üreticisinin yüzü gülüyor

A
A
A
Bakliyat üreticisinin yüzü gülüyor

Bayburt’ta Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan “Organik Bakliyat Yetiştiriciliği Projesi“ kapsamında son yıllarda yüzlerce dönüm araziye ekilen bakliyat ürünleri, üreticinin yüzünü güldürüyor.

Bayburt’ta Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan “Organik Bakliyat Yetiştiriciliği Projesi“ kapsamında son yıllarda yüzlerce dönüm araziye ekilen bakliyat ürünleri, üreticinin yüzünü güldürüyor.


Kentin ekonomisine katkı sağlamak amacı ile uygulanan “Organik Bakliyat Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında üretimin yaygınlaştırılmasında hedeflenen kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi organik bakliyat ekim alanı 8 bin dekarı buldu.


İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen yaptığı açıklamada, uygulanan proje ile hububattan ziyade bakliyat üretimine yönelme olduğunu belirterek, “Bu bağlamda ilimizde 8 bin dekar alanda fasulye, nohut, mercimek ekimi gerçekleşti. Tabii eskiden beri ilimizde bu alanlarda hububat ekimi gerçekleşiyordu. Çiftçilerimizin piyasa değeri daha yüksek olan, daha yüksek gelir getiren bakliyat ekimine yönelmesiyle birlikte yüzleri de güldü” dedi. Bayburt’ta kış aylarının ağır geçmesiyle toprağın doğal yollarla hastalıklardan arındığını belirten Ersen, bu avantajın ürünlerin organik ve lezzetli olmasını sağladığını anımsattı.


Bakliyat üretiminde çiftçilere verilen makine ve tohum desteğinin de her yıl artarak devam edeceğini vurgulayan Ersen, “Bakliyat için yatırım yapacak olan üreticilerimizin hiç tereddüt etmeden bu yatırımı gerçekleştirmesini istiyoruz. Zaten bizimde bu yönlü çalışmalarımız olacak. Eğitim olsun, teknik destek olsun bununla ilgili çok yoğun çalışmalar içerisine gireceğiz. Artık arpanın, buğdayın bizim memleketimizde kar etmediğini görüyoruz ve çiftçilerimize de anlatacağız.” dedi.


Bayburtlu çiftçi Özkan Yılmaz ise bu yıl tarlalarına nohut ektiğini ve aldığı verimden oldukça memnun olduğunu kaydetti.


Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldığı tohum desteğiyle ekim yaptığını ifade eden Yılmaz, “Bu yıl havaların kurak geçmesine rağmen hububata göre üretim daha iyi oldu. Nohut bitkisi kurak havalara daha dayanıklı olduğu için dekara 100-140 kilo arasında aldığımız oldu. Ben yıllardır arpa, buğday ekiyordum bir yıl kar ediyoruz, diğer yıl zarar ediyoruz ömrümüz bu şekilde gelip geçiyordu. Ama bu yıl nohut ektim ve çok memnunum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Afrika’dan gelen toz taşınımı Adana’da etkili oldu Suriye’nin Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Çok sayıda aracı toz bulutu kaplarken vatandaşlar toz taşınımından kaynaklı burun ve boğaz tıkanıklığı gibi sorunlar yaşadıklarına dikkat çekti. Öte yandan uzmanlar, gözlerde acı hissi, nefes darlığı, halsizlik ve baş ağrısı gibi etkilerinin olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. "Güneş puslu bir biçimde görülüyor" Toz taşınımından duyduğu rahatsızlığı dile getiren vatandaşlardan Tuğba Gündoğdu, "Bu durumdan aslında hepimiz çok rahatsızız. Hava kirliliği oldukça fazla burada, hava kirliliği olmasa daha iyi olurdu. Mesela şu an güneşin canlı olarak bize vurması gerekirken toz taşınımından kaynaklı olarak güneşi de puslu görüyoruz maalesef. Güneşi fotoğraf çekilmek için doyasıya kullanamıyoruz çünkü önünde sürekli tozlar oluyor. Bu durumu yaşamamak için de için de hava kirliliğini önlemek, doğa için çaba sarf etmek gerekiyor" diye konuştu. "Toz taşınımı kaynaklı boğaz ve burun tıkanıklığı yaşıyoruz" Son zamanlarda sıkça toz taşınımı kaynaklı problemler ile karşılaştığını belirten Feray Kiriş, "Ülkemizde artık bunu sıkça görmeye başladık. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte de bu durumu da çok daha fazla yaşamaya başladık. Hava kirliliği olsun, gelen toz taşınımı olsun ülkeyi çok fazla etkiliyor. Bunun sonucunda solunum yolları enfeksiyon kapan insanlar olabiliyor. Sağlık açısından olumsuz bir durum. Tabi ki bu sorunun önüne geçilemez fakat sonuçlarının en aza indirilmesi için bir şeyler yapılabilir diye düşünüyorum. Boğaz tıkanıklığı, burun tıkanıklığı gibi sorunları gelen toz taşınımından kaynaklı olarak yaşıyoruz. Şu an çok fazla toz taşınımının olduğu gözle görülebiliyor ve bu durum vatandaşları etkileyebiliyor. Artık bu toz taşınımına alıştığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.