GENEL - 10 Mart 2020 Salı 09:51

Bayburt’ta toprak ve su analiz laboratuvarı açıldı

A
A
A
Bayburt’ta toprak ve su analiz laboratuvarı açıldı

Bayburt’ta tarım arazilerinden birim alandan yüksek ve kaliteli ürün elde etmek, toprak veriminin devamlılığının sağlanması ile çiftçilerin maliyetlerini düşürmeye yönelik hayata geçirilen toprak ve su analiz laboratuvarı açıldı.

Bayburt’ta tarım arazilerinden birim alandan yüksek ve kaliteli ürün elde etmek, toprak veriminin devamlılığının sağlanması ile çiftçilerin maliyetlerini düşürmeye yönelik hayata geçirilen toprak ve su analiz laboratuvarı açıldı.


Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek laboratuvarda ziraat mühendislerince yapılacak analizlerle topraktaki faydalı bitki besin elementi düzeyleri ve yetiştirilecek bitkilerin ihtiyaç duyduğu gübre miktarı ile cinsi belirlenecek. Analizlerden elde edilen sonuç doğrultusunda yanlış ya da fazla gübre kullanımının önüne geçilmesi ve tarımsal verimliliğin sürekli hale getirilmesi sağlanacak. Analiz sonuçları kısa mesaj yoluyla çiftçilere bildirilecek. Açılış töreninde konuşan Vali Cüneyt Epcim, Anadolu coğrafyasının binlerce yıldır bereketli ve geniş tarım arazileriyle insanları adeta kucakladığını söyledi. Nüfusla doğru orantılı olarak artan beslenme ihtiyacının tarımsal faaliyetleri doğrudan etkilediğini dile getiren Vali Epcim, sürekli hale gelen bu hareketliliğin verimi düşürebildiğini kaydetti.



“Çiftçilerimiz birim alandan çok daha fazla verim alacak”


Vali Epcim, değişik toprak yapısının da tarımsal üretimi etkileyen önemli bir faktör olduğuna dikkat çekerek, “Toprak analiz raporları doğrultusunda yapılacak gübreleme çalışmalarıyla çiftçilerimiz birim alandan çok daha fazla verim alacaktır. Diğer yandan yanlış ya da fazla gübrelemenin önüne geçilecektir. Bu da çiftçimizin girdi maliyetinin doğrudan düşeceği anlamına geliyor. Bu bakımdan böylesine bir laboratuvarın ilimizde bulunması son derece önemliydi. Laboratuvarın ilimize kazandırılması noktasında destekleri dolayısıyla Milletvekilimiz Fetani Battal’a ve yoğun gayretleri dolayısıyla Tarım ve Orman İl Müdürümüz Selami Ersen’e teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.



“Bütün bilgiler cep telefonunuza mesaj olarak gelecek”


Çiftçiler açısından neyin, nasıl ekilmesi gerektiğinin önemli bir soru olduğuna değinen Milletvekili Fetani Battal ise hizmete geçen laboratuvarla bu soruların kısa sürede cevaplanacağını bildirdi. Analizlerin daha önce çevre illerde yapılması nedeniyle zaman bakımından problemler yaşandığına ifade eden Milletvekili Battal, “Çiftçi toprağını Bayburt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne getirecek. Oradan Erzurum’a gönderilecek. Orada tahlil yapılacak. Bu süre iki üç ayı bulacak. Zaten mevsim bitiyor. Fakat şimdi çok kısa ve pratik bir şekilde toprağınızı buraya ulaştırdığınızda en kısa zamanda bütün bilgiler cep telefonunuza mesaj olarak gelecek. Siz hangi toprağa hangi ürünü ekeceksiniz, hangi gübreyi ne oranda kullanacaksınız. Tüm bunların cevabını öğrenebilmek çiftçilerimiz açısından müthiş bir ön çalışma imkânı demektir. İşte burada bu zemini oluşturuyoruz. İnşallah hayırlı, bereketli ve uğurlu olur.” İfadelerini kullandı.


Açılışın ardından laboratuvarda incelemede bulunan Vali Epcim ile beraberindekiler analiz sürecine ilişkin ilgililerden bilgi aldı.


Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törene Vali Cüneyt Epcim, Milletvekili Fetani Battal, Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Yusuf Diker, Yargıtay Onursal Birinci Başkanvekili Abdulkadir İlhan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, İl Genel Meclis Başkanı Süleyman Ağın, kamu kurumlarının amirleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.