KÜLTÜR SANAT - 10 Haziran 2021 Perşembe 07:08

Dünyada gezilmesi gereken en iyi müzelerden biri: Kenan Yavuz Etnografya Müzesi

A
A
A
Dünyada gezilmesi gereken en iyi müzelerden biri: Kenan Yavuz Etnografya Müzesi

Avrupa’da yılın müzesi seçilen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Avrupa medyası tarafından 2021 yılında Dünya’da gezilmesi gereken 7 müze arasında gösterildi.

Avrupa’da yılın müzesi seçilen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Avrupa medyası tarafından 2021 yılında Dünya’da gezilmesi gereken 7 müze arasında gösterildi.


2021 yılında Avrupa Müze Forumu (EMF/EMYA) tarafından Avrupa’da Yılın Müzesi seçilen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Avrupa’nın ve İtalya’nın en çok okunan gazetesi Corriere Della Sera tarafından, Dünya’da gezilmesi tavsiye edilen 7 müzeden biri olarak gösterildi.


Bayburt’un Beşpınar köyünde Kenan Yavuz tarafından kurulan müze, 15 bin metrekare alan üzerinde 26 farklı mekandan oluşuyor, yaşanmışlıktan hareket edilerek kurulan müze için köylerden toplanan 5 bin ton moloz taş kullanıldı.


Dünya kültür mirası “Sılletto” ödülü Avrupa Müze Forumu tarafından verilen 6 ana kategori ödüllerden birisi ve bu ödül ilk kez Türkiye’de Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne verildi.


Müze kurucusu Kenan Yavuz yaptığı açıklamada, “Köyümüze amatör bir ruh ve sosyal sorumluluk projesi olarak kurduğumuz müzemizin, Dünya’nın en prestijli ödülü ile taçlanması ve Avrupa’nın en çok okunan dergi ve gazetelerinde görülmesi gereken sayılı müzeler arasında gösterilmesi çok büyük bir gurur vesilesi bizim için. Ülkemizi uluslararası platformlarda temsil etmenin ve zirveye taşımanın verdiği sorumluluk ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi.


“Biz kaldık, Anadolu kaldık” diyen Yavuz, “Kadim kültürümüzün hizmetkarı olmak için çıktığımız yolculuğun böylesine karşılık bulması bizi çok heyecanlandırıyor ve çalışma azmimizi attırıyor" ifadesini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.