GENEL - 03 Şubat 2020 Pazartesi 15:34

Kadınların geleneksel giysileri arasında yer alan ‘ehram’ Bayburt’un mu? Erzurum’un mu?

A
A
A
Kadınların geleneksel giysileri arasında yer alan ‘ehram’ Bayburt’un mu? Erzurum’un mu?

Koyun yününden üretilen ‘ehram’, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek, coğrafi işaret belgesi aldı.

Koyun yününden üretilen ‘ehram’, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek, coğrafi işaret belgesi aldı. Bunun üzerine iki il arasında kadınların geleneksel giysileri arasında yer alan ‘ehram’ Bayburt’un mu? Erzurum’un mu? tartışması başladı.


Anadolu’da el tezgâhlarında dokunan kadınların geleneksel giysileri arasında yer alan ‘ehram’ yazın serin kışın da sıcak tutuyor. Bazı bölgelerde ‘ihram’ olarak adlandırılan ehram dokumacılığından yapılan yelek, çanta, masa örtüsü, seccade gibi pek çok ürün, kent sakinlerinin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor.


Organik olarak koyun yününden üretilen ‘Bayburt Ehramı’, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleri ile geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek, coğrafi işaret belgesi aldı.


Ulusal ve uluslararası alanda Bayburt Ehramı’nın tanıtımı için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, “Ehram; dokuma tekniği ve motifleriyle Bayburt’un yöresel özelliklerini barındırıyor ve kentte yapılan yöresel kumaşların da başında geliyor. Bayburt Üniversitesi bünyesinde kurulan ehram atölyesinde, ehram kumaşıyla modern uygulamalar yapılıyor. Aynı zamanda Bayburt Ehramı’nda yer alan geleneksel motiflerin, dokuma tekniklerinin korunması ve tanıtımının yapılması için de çalışmalarımız devam ediyor. Bayburt Ehramı’nın, geleneksel özellikleri ve kalitesi korunarak, gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bu amaçla Bayburt Üniversitesi olarak Bayburt Ehramı’nın tescillenmesi için çalışmalar yaptık, 25 Aralık 2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ehram tescil edildi. Şehrimize ve üniversitemize hayırlı olsun” dedi.


Bayburt Ehramı yapan El Sanatları Öğreticisi Sevim Atamer ise bu kararın kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Atamer, “Erzurum’un da ehramı var, ancak Bayburt ve Erzurum ehramları birbirinden çok farklıdır. Bizim nakışlarımız ve taraklarımız çok farklı ayrıca Bayburt Ehramı daha incedir. Şimdi ehramdan günümüze uygun ürünler de yapmaya başladık” diye konuştu.


Ehram’ın geleneksel kıyafetleri olduğunu söyleyen giyen Melahat Güzel, “Bu bizim yöremizin örf ve adetleri arasında yer alıyor. Tescillendiği için de mutluyuz. Soğuk havalara rağmen ehram bizleri sıcak tutuyor. Taş toprağa, çocuk annesine sarıldığı gibi biz de ehramlarımıza sarılıyoruz” dedi.


Ehramın, Bayburt’a ait olduğunu söyleyen Halime Öztürk ise, “Herkes ehramın, Erzurum’a ait olduğunu söylüyor ama ehram Bayburt’undur. En güzel nakışlı ve en ince ehramlar, Bayburt’a aittir. Ehram, tescillendiği için de çok mutluyuz” diye konuştu.


Erzurum’un geleneksel kıyafetleri arasında yer alan ve şehirle özdeşleşmiş olan ehrama Bayburt’un sahip çıkmasını eleştiren Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan’da, belediye olarak ehramın tescilini 2017 yılında aldıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Ankara’da düzenlenen 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne katıldıklarını hatırlatan Başkan Orhan, “19-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenen zirvede Erzurum’u geleneksel kıyafetimiz ehramın tescilini alan Aziziye Belediyesi temsil etti. Yerli ve yabancı yüzlerce katılımcının yer aldığı organizasyonda belediyemizin açtığı standa, yöresel kıyafetimiz ehram, modern tasarımlar ile uluslararası camiaya tanıtıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi, belediyemizin standını gezerek Erzurum ehramını inceledi ve çok beğendi. Kendilerine ehramdan yapılmış şal hediye ettik” dedi.


Türk Patent ve Marka Kurumu’na ‘Bayburt Ehramı’ olarak tescil için başvurduğunda itiraz ettiklerini dile getiren Başkan Orhan, “ yaptığımız itiraz değerlendirmeler sonunda kabul edilmedi. Karara itiraz edeceğiz. Ehramın başına ‘Bayburt’ ibaresinin konulması gerçeği değiştirmez. Erzurum’un hakkını aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.