- 01 Şubat 2019 Cuma 14:12

KUDAKA 107. Yönetim Kurulu Toplantısı Bayburt’ta yapıldı

A
A
A
KUDAKA 107. Yönetim Kurulu Toplantısı Bayburt’ta yapıldı

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 107.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 107. Yönetim Kurulu Toplantısı, Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile Bayburt’ta gerçekleştirildi.


KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen’in, Ajansın mevcut çalışmaları ve planlanan faaliyetlerine ilişkin Yönetim Kurulu üyelerine yaptığı bilgilendirme sunumunun ardından Vali Pehlivan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; Ajans Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan 2018 yılı Birim Faaliyet raporunun onaylanmasına, bölge turizm potansiyellerinin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımının yapılması ve bölgenin önemli bir destinasyon haline gelmesi amacıyla yürütülen faaliyetler doğrultusunda Şubat ayı içerisinde Erzincan Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü koordinasyonunda “Doğa sporları ve turizmi çalıştayı düzenlenmesine, Rusya’da faaliyet gösteren tur operatörleri, seyahat acenteleri ve basın mensuplarına yönelik Türk Hava Yolları ile koordinasyon içerisinde turizm tanıtım organizasyonu düzenlenmesine, 16-18 Aralık 2018 tarihleri arasında KUDAKA koordinasyonunda Nahçıvan’a yönelik düzenlenen çalışma ziyareti sonucunda ziyaret edilen kurum ve kuruluş yetkilileri, Nahçıvan’da faaliyet gösteren işadamları, seyahat acentaları ve sağlık sektörü temsilcilerinin katılımıyla tanıtım organizasyonu düzenlenmesine, 2019 yılı çalışma programı Yerel Kalkınma Fırsatları Bayburt Yatırım Destek faaliyetleri kapsamında 2018 yılında UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine giren ve Türk dünyasının ortak bir değeri olan Dede Korkut’un destanları ve hikayelerinin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması, Bayburt ilinin Türk dünyasının bir araya geldiği önemli bir buluşma noktası haline gelmesi ve kültür turizmden yeterli payı alabilmesi amacıyla 2019 yılı içerisinde Azerbaycan, Kazakistan ve diğer Türk dünyası temsilcilerinin katılımı ile Dede Korkut temalı kongre/toplantı vb. uluslararası bir organizasyon düzenlenmesine, 2019 yılı çalışma programı Bayburt ili doğaltaş sektörünün geliştirilmesi sonuç odaklı program faaliyetleri kapsamında öngörüldüğü üzere, bölgede önemli bir yere sahip olan doğaltaş ve mermer kaynaklarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması, pazarlanması ve yeni pazarlara erişimin sağlanması amacıyla 27-30 Mart 2019 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek İzmir Doğaltaş Fuarı’na katılım sağlanmasına karar verildi.


Toplantının ardından Yönetim Kurulu üyeleri, Bayburt’un Bayraktar köyünde yer alan Baksı Müzesi’ni ziyaret etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.