- 22 Ocak 2019 Salı 08:33

Şehidin anısı, 2 çocuğa can oldu

A
A
A
Şehidin anısı, 2 çocuğa can oldu

Bayburt’ta yaşayan Mehmet ve Yasemin Demir çifti, 8 Ocak’ta kaybettikleri tek evlatları Ömercan’ın (3) organlarını bağışladı.

Bayburt’ta yaşayan Mehmet ve Yasemin Demir çifti, 8 Ocak’ta kaybettikleri tek evlatları Ömercan’ın (3) organlarını bağışladı. Ömercan’ın 2 böbreği ve bir karaciğeri 2 çocuğa umut olurken, acılı ailenin tek isteği organların bağışlandığı iki çocuktan haber almak.


Solunum yetmezliği ile kaldırıldığı Erzurum’daki hastanede beyin ölümü gerçekleşen Ömer Can Demir’in babası yıllar önce tanık olduğu bir olaydan etkilenip, minik oğlunun organlarını bağışladı. Baba Mehmet Demir, GATA’da 13 yıl önce hastanede oda arkadaşı olan bir askerin, organları bağışlanan başka bir askerin kalbi ile hayata tutunduğunu hatırlayarak oğlunun organlarını bağışladı. Ömer Can’ın 2 böbreği ve bir karaciğeri 2 çocuğa umut oldu.



“O anlar aklıma gelince dayanamadım”


Evlerinin neşesi, ailenin tek evladı olan Ömer Can’ın organlarını bağışlama fikrinin ilk başta kendilerine çok zor geldiğini ifade eden acılı baba Mehmet Demir, 13 yıl önce yaşadığı olaydan etkilendiğini belirterek, “Orada beyin ölümü gerçekleşip ve ailesinden izin alınarak onun kalbinin orada bekleyen çocuğa takılarak hayata dönmesine ben şahit oldum. Onlar aklıma gelince benim çocuğumun da aynı şekilde başkalarına vesile olabileceğimizi düşünerek vermek istedim. Tabi bunu ailemle de paylaşmak istedim. Yine o gün akşam doktor arkadaşlarıma da bu konuyu sordum. Kararın çok zor olduğunu ancak çok güzel bir şey yapacağımı söylediler. Ben de çocuğumun organlarını bu şekilde bağışladım” ifadelerini kullandı.



“En büyük sevincimiz o iki çocuğun yaşama tutunmuş olması”


Daha sonra koordinatör doktorun böbrek ve karaciğer bağışı bekleyen iki çocuk bulduğunu öğrendiklerini söyleyen Demir, “Tabi bu bizim için bir şekilde yaşama kaynağı oldu. Bizim için bir umut oldu. İki kişinin bulunduğunu ve bunlara gönderileceğini söylediler. Akşam saatlerinde ameliyatın başladığını söylediler. Ben de orada bulunmak istedim ama dayanamayacağımı söyledikleri için ben de orada bulunmadım. Beni her türlü gelişmeden haberdar edeceklerini söylediler. Ameliyatın başlangıcından bitişine, organların ambulans helikopterle gönderildiği ana kadar bizi her türlü gelişmeden haberdar ettiler. Bu gelişmelerden haberdar olunca eşimle benim de hayata tutunma sebebimiz oldu. Çünkü iki çocuk kurtulacaktı. Bizim çocuğumuz gibi olmayacaktı. Ve iki aile de bizim gibi yıkılmayacaktı. Şu andaki en büyük sevincimiz o iki çocuğun yaşama tutunmuş olması. Onların sağlık durumunun iyi olduğunu öğrenebilirsek o da bize ayrı bir sevinç verecek. Onların ailelerinin mutluluğu bizim için hakikaten büyük bir sevinç. Acımızın yanında bu bizi ayakta tutuyor şu anda. Bu ailelerin mutluluğunu düşündükçe biz serinliyoruz” dedi.



“O çocukları bir kez görebilsek bizim için hayat olur”


Tek isteklerinin o çocukları bir kez olsun görmek olduğunu ifade eden Demir, duygusunu şöyle dile getirdi:


“O çocukları sadece bir kez görebilsek bizim için hayat olur. Sonuçta hiç tanımadığımız bilmediğimiz kişiler ama onları kendi evladımız gibi hissediyoruz. Ben de eşim de iki tane hiç tanımadığımız evladımız varmış gibi düşünüyoruz. O çocukları sadece bir defa görsek veya iyi olduklarını bilsek o bile bize mutluluk olarak yetecek.”



“Bin defa olsa yine yaparım”


Organ bağışının önemine de değinen baba Demir, “Bir evlat kaybetmek ne kadar acıysa bir çocuk kurtarmak da benim için o kadar değerli” diyerek şunları ekledi:


“Ben bunu bir defa yaşadım. Bir daha olsa yine yaparım. Hatta bin defa olsa yine yaparım. Çünkü ben organ naklinin ne kadar önemli olduğunu kendi hayat tecrübelerimle de yaşadım. Şu anda kendi üzerimizde, kendi hislerimizde bunu yaşamak veya yaşatmak çok güzel bir duygu.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan EBYÜ, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edildi 2023 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı’na kabul edilen 21 üniversite arasında yer alan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ), akredite edilerek “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” almaya hak kazandı. Kurumsal Akreditasyon Belgesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon” konferansındaki törende; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e takdim edildi. Törende EBYÜ’yü temsilen Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ali Ercan Ekinci, Dr. Öğr. Üyesi M. Kürşat Öksüz ve Öğr. Gör. Nursel Kuyrukluyıldız da yer aldı. Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) sürecinde, YÖKAK Değerlendirme Takımı 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde saha ziyareti gerçekleştirmişti. Yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli süreçlerinden biri olan Kurumsal Akreditasyon Programı saha ziyaretinde “liderlik, yönetişim ve kalite”, “eğitim ve öğretim”, “araştırma ve geliştirme” ile “toplumsal katkı” başlıkları altındaki ölçütler PUKÖ (Planlama, Uygulama, Kontrol etme ve Önlem alma) döngüsü kapsamında değerlendirildi Kurumsal Akreditasyon Belgesi Ulusal ve Uluslararası Tanınırlığa Katkı Sunacak EBYÜ Kurumsal Akreditasyon Raporu YÖKAK’ın yanı sıra Avrupa Kalite Ajansı (EQAR) tarafından yayınlanacak olup üniversite diplomasının uluslararası tanınırlığına önemli bir katkı sunacak. Ayrıca EBYÜ’nün akredite olduğu bilgisi ÖSYM kılavuzunda yer alacak olup üniversitenin ulusal tanınırlığına katkı sağlayacak. Rektör Prof. Dr. Akın Levent: “Üniversitemiz YÖKAK tarafından akredite edilen üniversiteler arasına girme başarısını göstererek ‘Anadolu’da bir dünya üniversitesi’ vizyonuna önemli bir katkı sağlamıştır. Tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza bu süreçteki özverili çalışmaları için teşekkür ederim.” dedi.
Bayburt Renkli görüntülere sahne olan ’Bahar Turnuvası’ ile lise öğrencileri eğlendiler Geleneksel hale gelen ’Bahar Turnuvası’ ile lise öğrencileri doyasıya eğlendiler, keyifli dakikalar geçirdiler. Bayburt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, her yıl Nisan ayında ’Bahar Turnuvası’ adı altında 24 sınıfın katılımıyla futbol turnuvası düzenleniyor. Öğretmenlerin, öğrencilerle yer yer karşı karşıya gelip, maç yaptığı turnuvada hem öğrenciler keyifli vakit geçiriyorlar, hem de gönüllerince eğleniyorlar. Öğretmenlerin top koşturduğu, hakemlik yaptığı futbol turnuvası renkli görüntülere sahne olurken, turnuvayla öğrencilerin zararlı alışkanlıklardan uzak durması, öğrencilerle öğretmenlerin kaynaşması amaçlanıyor. 24 sınıfın katılımıyla gerçekleşen turnuvada sona kalan takımla öğretmenler rakip olarak maç yapıyorlar. Turnuva sonucunda galip gelen takıma kupa ve madalyaları veriliyor. Okul yemekhanesinde yemeklerini yedikten, karınlarını doyurduktan sonra öğlen arasında futbol oynayan öğrenciler, enerjilerini top koşturarak atıyorlar. Öğlen arasını eğlenceli bir şekilde geçiren öğrenciler daha sonra formalarını çıkarıp ders saatinde sınıflarına geçiyorlar. Yaklaşık 1 ay süren ’Bahar Turnuvası’ tüm öğrenciler tarafından yoğun ilgi görürken, okulun öğretmenleriyle diğer öğrenciler saha kenarında desteklediği takıma tezahüratlarda bulunarak, destek veriyorlar. Bugün okulun 2 farklı şubesi arasında da maç organize edildi. Kıyasıya mücadele eden takımlardan yeşil takım, rakibi turuncu takımı 4-1 yendi. Dostça, centilmence mücadele eden öğrenciler turnuva sonunda birbirlerine sarıldılar, maçı kaybeden öğrenciler kazanan arkadaşlarını tebrik ettikten sonra ders zilinin çalmasıyla birlikte sınıflarına geçtiler. Keyifli bir maç izlediğini söyleyen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yusuf Yazıcı, ’Bahar Turnuvası’ ile dolu dolu 1 ay geçirdiklerini, hem top koşturup hem de arkadaşlarına destek verdiklerini belirterek, turnuvada emeği geçen öğretmenlerine teşekkür etti.
Erzincan Havalı Silahlar Bölgesel Egemenlik Kupası müsabakaları Erzincan’da düzenlendi Erzincan, Havalı Silahlar Bölgesel Egemenlik Kupası müsabakalarına ev sahipliği yaptı. Düzenlenen müsabakalarda Erzincanlı sporcular başarılarıyla göz doldurdu. Erzincanlı sporculardan; Büyük erkekler havalı tüfek disiplininde Yusuf Karabina birinci, Yiğit Geçim ikinci oldu. Genç erkekler havalı tüfek disiplininde Galip Berat Afal yeni Türkiye rekorunu kırarak Türkiye şampiyonu oldu. Kerim Can Karanlık ikinci oldu. Yıldız erkekler havalı tüfek disiplininde Berat Kütük üçüncü oldu. Yıldız (B) erkekler havalı tüfek disiplininde Yüksel Yağız Yıldız birinci, İsmail Yusuf Korkmaz ikinci, Resul Efe Kocatürk üçüncü oldu. Genç erkekler havalı tabanca disiplininde Harun Raşit Arıtaş birinci, Ömer Faruk Karanlık üçüncü oldu. Büyük bayanlar havalı tüfek disiplininde Elif Zeynep Geçim ikinci oldu. Genç bayanlar havalı tüfek disiplininde Nas Ebrar Mühürdaroğlu birinci, Elif Melike Polat ikinci oldu. Yıldız bayanlar havalı tüfek disiplininde Nisanur Özatalay ikinci, Eylül Zeynep Çukadar üçüncü oldu. Yıldız (B) bayanlar havalı tüfek disiplininde Melek Aymina Gülırmak birinci, Öykü Begüm Eren ikinci, Aynur Zümra Çelik üçüncü oldu. Genç bayanlar havalı tabanca disiplininde Zeynep Sümeyye Karakaş birinci oldu. Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürü Volkan Burak Mumcu müsabakada yarışan sporcu ve antrenörlerini tebrik etti.