GENEL - 11 Haziran 2020 Perşembe 09:02

Vali Cüneyt Epcim, Aydıntepe’de çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi

A
A
A
Vali Cüneyt Epcim, Aydıntepe’de çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi

Vali Cüneyt Epcim, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Aydıntepe’de yeni Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret etti.

Vali Cüneyt Epcim, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Aydıntepe’de yeni Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret etti.


İlçe Kaymakamı Mustafa Akın ile Aydıntepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Gökhan Karakurt’tan bilgi alan Vali Epcim, normalleşme adımları kapsamında eğitimlere başlayan kursları dolaştı.


Vali Epcim, merkezde yöre kadınlarının sosyal ve ekonomik yaşama aktif katılımları ve kişisel gelişimlerini desteklemeye yönelik düzenlenen kursların önemli bir eksikliği giderdiğini söyledi. Halı ve kilim atölyesi ile çini atölyelerinin toplumsal ihtiyaca da cevap verebilecek nitelikte olduğuna dikkat çeken Vali Epcim, “Kısıtlı imkânlarla dahi olsa burada böyle bir ortamın oluşturulması çok güzel. Biz şu anda Bayburt Kalesi’ni çini ile buluşturmaya çalışıyoruz. Kaleyi doğal haliyle 800 yıl önce yapılmış çinilerle bezediğimiz durumda bu çinileri şehrimizin turistik bir değeri haline getirmeyi ve aynı zamanda şehrimizin sembolü olarak da bir takım üretimler yapmayı planlıyoruz. Sizlerden isteğimiz Bayburt’un simgesi olan yaklaşık on çini modelimiz var. Bunları sizlerle çalışarak üretelim, ilimizi ziyaret eden kimselere sunabileceğimiz bir ortam oluşturalım.” şeklinde konuştu.


Vali Epcim, şehirdeki bazı eserlerde yer alan çini süslemelerin Bayburt’ta olağanüstü bir kültür birikiminin emaresi olduğuna vurgu yaptı. Bu kültürün yeniden canlandırılması gerektiğine dikkat çeken Vali Epcim, “Sizlerin aracılığıyla bu kültürü yaşatabiliriz.” dedi.


Vali Epcim, merkezde gerçekleştirdiği incelemeleri kapsamında Halı ve Kilim Dokuma Atölyesi’ni de ziyaret etti. Yöre kadınlarının el emeği Soğanlı Kabartma Halıları hakkında Karakurt’tan bilgi aldı.


Karakurt, özel kabartma motiflere sahip halılarda yün iplik, bezemeler de ise kök boya kullanıldığını bildirdi. Halılarda ağırlıklı olarak Soğanlı Dağları ile Aydıntepe Ovası’nın betimlendiğini aktaran Karakurt, motiflerin bu yönüyle de özel anlam taşıdığını anlattı.


Karakurt şunları kaydetti: “Burada dokunan halıların tamamı el işçiliğiyle 3 hafta veya 2 ay arasında değişen sürelerde tamamlanıyor. Tabi bu süre ustalarımızın tecrübesine göre değişkenlik gösterebiliyor. Halılarımızın tamamında yüz yüz yün iplik ve kök boya kullanılıyor. Motif olarak Aydıntepe Ovası ile Soğanlı Dağları’nın betimlendiği kabartmalar işleniyor. Bu motif bölgemizi simgelemesi bakımından da özel bir değer taşıyor.”


Vali Epcim, daha sonra Aydıntepe Belediyesi ve esnaf ziyaretleriyle programını sonlandırdı.


Vali Cüneyt Epcim’e ziyaretleri sırasında Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Yusuf Diker, Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, Aydıntepe Belediye Başkanı Haşim Şentürk, İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”