GENEL - 30 Ekim 2020 Cuma 11:57

156 yıllık Amerika’da yapımı tarihi piyona müzenin ilgi odağı oldu

A
A
A
156 yıllık Amerika’da yapımı tarihi piyona müzenin ilgi odağı oldu

1864 yılında Amerika’da yapılan, bakımsız ve kullanılmadığı için tamir edilerek Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesine kazandırılan tarihi piyona, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

1864 yılında Amerika’da yapılan, bakımsız ve kullanılmadığı için tamir edilerek Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesine kazandırılan tarihi piyona, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.


Yaşayan Şehir Müzesi’nin faaliyetlerini beğeniyle takip eden, İrfan ve Tuncay Sayın’ın kızları Şehnaz Sayın tarafından müzeye bağışlanan 1864 yılı yapımı 156 yıllık piyano, Bilecik Belediyesi katkılarıyla onarıldıktan sonra müzedeki yerini geçtiğimiz ay almıştı. Piyano tamircisi Mustafa Bardakçı, oğulları Ertan, Oğuz, Bülent ve 3’üncü kuşak öğrencileri Hayrullah Bardakçı tarafından 45 günde tamir edilen tarihi piyano, Yaşayan Şehir Müzesi’nde sergileniyor.



"Geçen ay müzede sergilenmeye başlayan piyona ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmesi bizleri mutlu etti"


Piyano tamircisi Ertan Bardakçı, yaptıkları çalışma hakkında verdiği bilgide, Bilecik ve Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesine böyle tarihi bir değeri tekrar kazandırdıkları için ailece çok mutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:


"Bu görmüş olduğunuz piyano, Amerika’da 1864 yılı yapımı bir piyano. Bunu Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesinden aldık ve yaklaşık 45 gün süren bir tamir ve onarımın ardından müzeye tekrar getirip teslim ettik. Belediye Başkanı Semih Şahin’in katkıları ve yakın takibi ile bu çalışmayı gerçekleştirdik. Piyano bize geldiğinde çok kötü durumdaydı. Ayakları kırık ve çalışmıyordu. Babam Mustafa Bardakçı başta olmak üzere ben, kardeşlerim Oğuz ve Bülent Bardakçı ile 3’üncü kuşak olarak yetiştirdiğimiz yeğenim Hayrullah Bardakçı ile birlikte tamir ettik. Bilecik ve Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’ne böyle bir eseri kazandırdığımız için çok mutluyuz. Çünkü bu yaşlarda bir piyano genellikle tamir edilmiyor, hurdaya ayrılıyor. Ancak Belediye Başkanı Semih Şahin’in sanata ve sanatçıya çok önem verdiğini anladık ve elimizden geleni yaparak, bu eseri tekrar çalışır hale getirdik. Geçen ay müzede sergilenmeye başlayan piyona ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmesi bizleri mutlu etti.



"Amacımız piyanomuzun sesini yeni nesillere ulaştırabilmektir’’


Bilecik Belediyesi Turizm Koordinatörü Mesut Ünver, yapılan çalışma hakkında yaptığı açıklamada ise amaçlarının piyanonun sesini yeni nesillere ulaştırabilmek olduğunu belirterek, "Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesine çok iyi bir eseri kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu eserin kazandırılmasında en büyük emeği olan Belediye Başkanımız Semih Şahin’e çok teşekkür ediyoruz. Hiç kimsenin tekrar çalışacağından ümit etmediği 156 yıllık bir piyano, müzemizde tekrar çalışır halde sergileniyor. Bu çalışmada emek veren Mustafa Bardakçı, Ertan, Oğuz ve Bülent Bardakçı ile Hayrullah Bardakçı’ya da çok teşekkür ediyoruz. Gerekli bakım ve onarımları yapılan piyano artık, müzemize gelen ziyaretçilerimizi nağmeleriyle ağırlayacak" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.