- 16 Nisan 2019 Salı 11:58

Bilecik’i 2023 hedeflerine taşıyacak dev proje gün sayıyor

A
A
A
Bilecik’i 2023 hedeflerine taşıyacak dev proje gün sayıyor

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik İl Genel Meclis Başkanı Osman Yılmaz, Bilecik İl Sağlık Müdürü Uzm.

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik İl Genel Meclis Başkanı Osman Yılmaz, Bilecik İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr.Serkan Kadir Keskin ve beraberindeki heyet 250 Yataklı Bilecik Devlet Hastanesi şantiyesini teftiş etti.


69 bin 822 metre karelik bir alan üzerinde yükselen Bilecik Devlet Hastanesinde inşaatın geçici kabulünün Temmuz ayı sonrası gerçekleşmesi, kesin kabulden sonra 2019 yılı sonunda açılması planlanıyor. İncelemeleri sonrası bir açıklamada bulunan AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, yapılan hastanenin Bilecik’in ekonomisine değer katacağını ifade ederek, “Bilecik Devlet Hastanesi tam kapasite ile hizmete başladığında şehrin en büyük istihdam sağlayan kuruşlarından fazla istihdamı da beraberinde getirecek. Güvenlik personelinden temizlikçisine, hemşiresinden hasta kabul personeline varıncaya kadar yüzlerce çalışanıyla Bilecik ekonomisine değer katacak. Birileri konuşacak, biz iş yapamaya devam edeceğiz. 250 yataklı devlet hastanemiz inşallah Bilecik’imiz için hayırlı olur" şeklinde konuştu.


“Bilecik sağlıkta çağ atlayacak”


Bilecik’in sağlıkta çağ atlayacağını belirten Yağcı, “Mevcut Bilecik Devlet Hastanesi ile yapımı hızla devam eden 250 Yataklı Bilecik Devlet Hastanesini kıyaslayacak olursak sadece bina büyülüğü bugünkü binasının 3 katından daha büyük olacak. Hastane yatak kapasitesi 250’ye çıkarken, Helikopter pistine varana kadar sağlık alanında, şehrimizde pek çok ilk ile Bileciklilere hizmet verilmeye başlanacak. Sadece 3’üncü derece erişkin yoğun bakım ünitelerinin hizmete girecek olması bile yeni Bilecik Devlet Hastanemizin donanımındaki değişim ve gelişimi anlamak için yeterlidir. 3’üncü derece erişkin yoğun bakım en ağır hasta gurubu olup, bu hastaların kabulü için hastanenin fiziki şartlarının uygunluğu kadar, bazı ileri teknoloji cihazların bulundurulması zorunludur. Yeni Bilecik Devlet hastanemiz sağladığı bu sağlık şartları ile Bilecik sağlık alanında yalnız kendisine yeten değil, bölgeye hizmet eden, iddialı bir merkez konumuna dönüşecek” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.