- 19 Nisan 2019 Cuma 11:17

Bilecik’te ‘’Asansör Yok Günü’’

A
A
A
Bilecik’te ‘’Asansör Yok Günü’’

Bilecik Belediyesi tarafından sağlıklı ve hareketli bir toplum bilinci oluşturulması amacıyla kutlanan ‘’Asansör Yok Günü’’ için kentteki başta Bilecik Valiliği olmak üzere bütün kurumlara bilgilendirici ve farkındalık oluşturucu görsel ve ekler sunuldu.

Bilecik Belediyesi tarafından sağlıklı ve hareketli bir toplum bilinci oluşturulması amacıyla kutlanan ‘’Asansör Yok Günü’’ için kentteki başta Bilecik Valiliği olmak üzere bütün kurumlara bilgilendirici ve farkındalık oluşturucu görsel ve ekler sunuldu.


24 Nisan 2019’da, Now we Move kampanyasının bir parçası olarak “Avrupa Asansörsüz Günü” gerçekleştiriliyor. “Asansör Yok Günü” meşgul insanların günlerine fiziksel aktivite eklemelerinin basit bir yolunu vurgular ve bunun yerine merdivenleri kullanmayı teşvik etmek amacıyla kutlanıyor. Tüm kuruluşlar ve bireysel vatandaşlar, bazı asansör veya yürüyen merdivenleri kendi tesislerinde gönüllü olarak kapatarak girişime katılmaya davet edilir.


Çalışma hakkında bilgi veren Avrupa Hareket Koordinatörü Hülya Eçen Çalışkan, “Asansör yok günü gibi halka açık etkinliklerle, insanların günlük rutinlerine fiziksel aktiviteleri nasıl içerdiklerini yeniden gözden geçirmelerini sağlayacağımızı umuyoruz. Asansörün kullanımlarını caydırmak gibi basit eylemler onlara en çok harcadıkları ortamları kolayca bulabilecekleri fırsatlar sunuyor. Asansörsüz Gününün genel fikri, asansörler yerine merdiven kullanımını günlük olarak kullanmaktır. 26 Nisan 2017 tarihinde Avrupa’da asansör kullanmama günü olarak geçiriliyor. ISCA ve yerel ortakları, vatandaşları, kuruluşları, kurumları ve şirketleri, binalarındaki asansörler ve yürüyen merdivenlerin bir kısmını mühürlemek ve çalışanlarını veya meslektaşlarını merdivenleri kaldırmaya teşvik etmek için davet ediyor. Asansörler yerine merdiven kullanımını teşvik etmek ve insanları hareketin faydaları hakkında bilgilendirmek için o gün binanızda ki asansörleri kapatarak girişime katılabilirsiniz” dedi.


“Merdiven çıkarak, kalori yakın ve sağlıklı olun”


Asansör kullanımının aksine merdiven kullanımının önemine değinen Çalışkan; “Merdivenleri tırmanmakla ilgili birkaç gerçek: Merdivenlerden çıkmak, yürüyüşten üç kat daha fazla kalori yakıyor. Dakikada yaklaşık 8-11 kalori enerji gerektirir ve diğer orta yoğunluktaki fiziksel aktivitelerden daha yüksektir. 70 kilogramlık bir kişi iki kat merdivenden çıkarsa günde 30 kalori yakabilir her biri yaklaşık 12 adım. Günde üç kez altı basamak merdivenden çıkmak 90 kalori yakacak. Yaktığınız kalorilerin sayısı vücut ağırlığınıza bağlıdır, zira daha ağır insanlar daha hafif olanlardan daha fazla kalori yakarlar. Haftada 55 sefer merdivenden tırmanmak hareketsizliğe bağlı sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabilir. Sağlıklı kemiklerin, kasların ve eklemlerin inşa edilmesine ve korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olur” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.