POLİTİKA - 29 Ocak 2021 Cuma 17:11

Bakan Pakdemirli: "Son 18 yılda, hayvancılığa reel rakamlarla 73 milyar lira destek verdik"

A
A
A
Bakan Pakdemirli: "Son 18 yılda, hayvancılığa reel rakamlarla 73 milyar lira destek verdik"

Son 18 yılda hayvancılığa reel rakamlarla 73 milyar lira destek verdiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gururla söylüyorum, bugün Türkiye küçükbaş hayvan sayısında Avrupa’da birinci, büyükbaş sayısında ikinci sırada.

Son 18 yılda hayvancılığa reel rakamlarla 73 milyar lira destek verdiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gururla söylüyorum, bugün Türkiye küçükbaş hayvan sayısında Avrupa’da birinci, büyükbaş sayısında ikinci sırada. 2020’de toplam bitkisel üretimimiz, bir önceki yıla göre 7 milyon ton artışla 124 milyon tona ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Pandemide de aldığımız tam 101 tedbir sayesinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadık" dedi.


SÜTAŞ Doğu ve Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi Yatırımının Sosyo-Ekonomik Etkileri Analizi Lansmanı yapıldı. Lansmana Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vali Kadir Ekinci, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Milletvekili Feyzi Berdibek, firmanın yönetim kurulu başkanı Muharrem Yılmaz ve diğer protokol üyeleri katıldı.


Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Üç kuşaktır, hayvancılık sektörüne hizmet eden SÜTAŞ’ın Bursa, İzmir ve Aksaray’dan sonra Bingöl’de gerçekleştireceği Hayvancılık Entegre Tesisi, Etki Analizi Lansmanında, sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bingöl başta olmak üzere, bu bölgeye önemli katkılar sağlayacak, hayvancılık sektörümüze değer katacak bu projenin ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.1,1 Milyar Lira gibi büyük bütçeli bu yatırımın, istihdam başta olmak üzere, tarımsal sanayinin gelişmesine, göçün önlenmesine ve bölgenin kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum. Bildiğiniz gibi hayvancılık, bizim en eski uğraşlarımızdan birisi. Orta Asya’dan başlayan, Anadolu’da zenginleşip büyüyen köklü bir meslek. Bizler de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, yetiştiricimizin emeğini, özel sektörün yatırım gücüyle birleştirerek bu sektörü daha çok üretime ve daha çok katma değere dönüştürmeye gayret ediyoruz. Son 18 yılda, hayvancılığa reel rakamlarla 73 Milyar Lira destek verdik. Son 2,5 yılda ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte hayvancılıkta, yerli, yeterli ve kaliteli üretim anlayışıyla çalışmalarımıza hız kattık. Son 3 yılda hayvancılığa verdiğimiz desteği 2 kattan fazla artırarak 7,8 Milyar Liraya çıkardık. Hâlihazırda kaliteli süt temini için, çiğ süt üretimine önemli miktarda destek sağlıyoruz. Son 3 yılda, çiğ süt prim desteğini 2,3 kat artışla 695 milyon liradan 1,6 milyar liraya çıkardık. Yine, 25 Ocak 2020’de, Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ yayımlandı. Bu kapsamda, sanayi için önemli olan sınıflandırılmış çiğ süte ilave pirim veriyoruz. Geçen yıl pilot olarak 3 ilimizde başlattığımız bu çalışmayı, önümüzdeki yıl 81 ilimize yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Ayrıca, geçen yıl sonbahar döneminde çiğ süt fiyatını yüzde 22 artışla litre başına 2,8 liraya yükselttik. Süt üretiminin yanında, kırsal kalkınma hibeleriyle ülkemizdeki modern hayvancılık tesislerinin artmasını da teşvik ediyoruz. Bu kapsamda son 2,5 yılda, toplam 160 milyon lira hibe ödedik" dedi.



"Türkiye küçükbaş hayvan sayısında Avrupa’da birinci, büyükbaş sayısında ikinci sırada"


Tüm destekler ve etkin politikalar sayesinde, son yıllarda hayvan varlığında çok ciddi artışlar yaşandığına değinen bakan Pakdemirli, "Son iki yılda büyükbaş hayvan varlığımızı yüzde 8 artışla, 18,6 milyon başa, küçükbaş hayvan varlığımızı ise yüzde 20 artışla 55,1 milyon başa çıkardık. Gururla söylüyorum, bugün Türkiye küçükbaş hayvan sayısında Avrupa’da birinci, büyükbaş sayısında ikinci sırada. Yürüttüğümüz etkin ıslah projeler ile verimi yüksek kültür ırkı sığır sayısının, toplam sığır varlığı içerisindeki payı yüzde 19’dan yüzde 48,4’a yükseldi. Geçen yıl büyükbaş damızlıklarımızdan 250 bin ilave buzağı aldık. Tabi, verim artışına yönelik bu çalışmalar, hayvansal üretime de doğrudan yansıyor. 2020’nin ilk 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplanan inek sütü miktarı yüzde 4, içme sütü miktarı yüzde 11 artış gösterdi. Süt ürünleri bazında ise inek peyniri yüzde 10, kaymak yüzde 8, tereyağı miktarı yüzde 6 arttı. 2019’da 23 milyon tona yükselen toplam süt üretimimiz de, 2020 verileri açıklandığında bu rakamın üzerine çıkacaktır. Elbette hayvancılıkta bu gelişmenin yanında, sektöre yem anlamında büyük girdi sağlayan bitkisel üretimdeki gelişmeyi de söylemeden geçemeyeceğim. 2020’de toplam bitkisel üretimimiz, bir önceki yıla göre 7 milyon ton artışla 124 milyon tona ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Bu vesileyle, buradan bütün üreticilerimize, çiftçilerimize, yetiştiricilerimize teşekkür ediyor, ellerine emeklerine sağlık diyorum" ifadelerini kullandı.



"Aldığımız tam 101 tedbir sayesinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadık"


Pandeminin geçen yıl tüm dünyada tarım ve gıda sektörünü olumsuz etkilediğine değinen Pakdemirli, "Avrupa ve Amerika’daki birçok ülkede, market kuyruklarını ve boş rafları hepimiz hatırlıyoruz. Türkiye olarak, pandemi sürecini Sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde başarıyla yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz. Bakanlık olarak aldığımız tam 101 tedbir sayesinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadık. Gıda tedarik ve lojistik zincirlerini doğru yönlendirdik, tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağladık. Ve pandeminin bu olumsuz atmosferine rağmen, sağladığımız destekler ve yeni projelerimizle tarım ve hayvancılık sektörümüz büyümeye ve gelişmeye devam etti.2020 yılı ilk 3 çeyrek ortalamasında yüzde 5,3 büyüyen tarım sektörü, ekonomimize önemli katkılar sağladı.2020 yılı ilk 11 ayında, tarım ve gıda ürünleri ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış gösterdi. Canlı hayvan ve hayvansal ürün dış ticaret fazlası 2019 yılında 585 milyon dolar iken, 2020 yılının ilk 11 ayında 2019 yılının tamamını geçerek 712 milyon dolara ulaşmıştır. Ayrıca geçtiğimiz yıl, Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatını başlattığımızı da hatırlatayım. Hatırlanacağı gibi, 2019’da,Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 15 yıl aradan sonra 3. Tarım-Orman Şurası’nı düzenledik. Tüm paydaşların görüşlerini alarak, 5 yıllık planlarımızı oluşturduk ve 25 yıla ışık tutacak bir yol haritası hazırladık. Ardından vakit geçirmeden Eylem Planımızı hazırladık ve uygulamaya geçtik. Hayvancılık bu Şura’nın ana konularının başında geliyor. Geçen yıl pandemiye rağmen Şura sonucunda belirlediğimiz projeleri bir bir hayata geçirdik. İlk olarak Nisan ayında Dijital Tarım Pazarı’nı uygulamaya aldık. DİTAP, sözleşmeli üretim, fiyat istikrarı,maliyetlerin düşürülmesi gibi çok sayıda unsuru içeren önemli bir proje. Hayvansal ürünleri Eylül ayı gibi sisteme dâhil etmeye başladık. Cumhurbaşkanımızın imzası ile yayımlanan kararda artık DİTAP da, tarımsal destekleme kalemleri arasına alınmıştır. Yani bakanlığımızın belirlediği hayvan ve hayvansal ürünleri, DİTAP üzerinden sözleşmeli usulde pazarlayan yetiştiricilerimize destek veriyoruz. Bu vesileyle sizleri de DİTAP’a davet ediyorum. Yine, geçen yıl Mayıs ayında Dijital Tarım-Orman Akademisini, çiftçimizin ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine açtık.Ayrıca, hayvancılığı daha fazla teknoloji ve inovasyonla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, geçen yıl pilot olarak büyükbaşta başlattığımız ’Dijital Kulak Küpesi’ni inşallah önümüzdeki dönemde giderek yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bu sistem sayesinde, ülkemizdeki hayvan varlığı, online olarak denetlenebilecek ve olası verim kayıplarının önüne geçilerek ekonomiye katkı sağlanmış olacaktır" şeklinde konuştu.



"Bingöl’e 18 yılda 6.8 milyar liralık destek verdik, Bingöl’de üzerine düşeni yaptı"


Bingöl ile ilgili tarım ve hayvancılığı geliştirmek için yaptığımız çalışmalara değinen Pakdemirli," Bingöl’e son 18 yılda, 6,8 milyar lira tarımsal destek verdik. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında, 69 milyon lira hibe desteği ödedik. Yetiştiricilerimizin, yem girdi maliyetlerini düşürmek için mera ıslah çalışmalarımıza hız vererek gerekli önlemleri aldık. Bu kapsamda 188 bin dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Yine son 18 yılda, Bingöl’de 6,5 milyon lira yem bitkileri desteği ödedik.Yani biz Bingöllüyü, üretimin hiç bir aşamasında yalnız bırakmadık, Bingöllü de üzerine düşeni yaptı. Bingöl son 18 yılda bitkisel üretim değerini 5 kat artışla 136 milyon liraya, hayvansal üretim değerini de 13 kat artışla 2 milyar liraya çıkardı. Tabi bu gelişmeler, SÜTAŞ’ın Bingöl’e yaptığı Entegre Hayvancılık yatırımından önceki veriler. Bu büyük yatırımının hem Bingöl’de hem de bölgede tarım ve hayvancılık alanında farklı bir iklim oluşturacağından eminim. İnşallah, Bingöl bu sayede bölgenin parlayan yıldızı olacaktır. Tabi bakanlık olarak biz de, sektörümüze yapılan her yatırımı, ilk kazmanın vuruluşundan üretim sonrasına kadar titizlikle takip ediyoruz. SÜTAŞ’ın Bingöl’de yapacağı 1,1 milyar liralık entegre tesis yatırımı kapsamında, birçok birim, çiftlik ve tesis yer alıyor. İnşallah Mart’ta faaliyete geçecek olan bu büyük tesis ile günlük bin 63 ton süt işlenecek ve günlük 600 ton yem üretilecektir. Bütün tesislerin tam kapasite üretime geçmesiyle birlikte de, bölge hayvan varlığına ilave 95 bin baş katkı sağlayacaktır. Bingöl ilimiz merkez olmak üzere, 250 kilometre çapta yer alan Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Muş, Erzurum, Tunceli ve Erzincan illerinden çiğ süt tedarik edilecek ve bu illerdeki yetiştiricilerle sözleşmeli bitkisel üretim yapılacaktır. Dolayısıyla, Bingöl ve çevresinde yem bitkileri üretimi ve hayvancılık faaliyetleri açısından önemli bir dönüşüm sağlanacaktır.Ayrıca, bu yatırım bünyesindeki arıtma ve biogaz tesisinde, çiftliklerden ve fabrikadan çıkan organik atıklar işlenerek ve 6,4 MegaWatt elektrik üretilecektir. Üretilen elektrik enerjisi, 50 bin kişinin günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Doğrudan bin kişiye, dolaylı olarak yaklaşık 18 bin kişiye istihdam sağlanmış olacaktır. Ayrıca, yatırım kapsamında Ar-Ge, inovasyon ve eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilecektir. Ülkemiz büyüyor, gelişiyor, güçleniyor. Tarım ve hayvancılık, bu kalkınmanın ana lokomotifi konumunda. Ülkemiz bundan sonra da, kaliteli üretimi ve artan ihracatıyla, tarım ve orman sektöründe dünyada lider ülkeler arasında yer almaya devam edecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.
Samsun Başkan Dündar: "Gayretimiz, bu başarıyı örnek belediyecilik ile taçlandırmak" Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Türkiye’nin her yerinden beni arayan, bu başarı hikâyesini merak eden ve nasıl başarıldığını merak eden dostlar var. Bizim bundan sonraki mücadelemiz ve gayretimiz, bu başarıyı Çarşamba’da örnek ve modern bir belediyecilik çalışmaları ile taçlandırmak" dedi. 31 Mart yerel seçimlerinde Bağımsız Çarşamba Belediye Başkanı olarak seçilen Hüseyin Dündar, seçim süreci boyunca kendisini yalnız bırakmayan gönüllü vatandaşlarla, teşekkür yemeğinde bir araya geldi. Çarşamba’da bir düğün salonunda gerçekleşen yemek programına katılım yoğun oldu. “Çarşamba olarak 31 Mart seçimlerinde elde edilen başarı hikâyesi, gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir başarı hikâyesi olacak" ifadeleri ile konuşmasına başlayan Başkan Dündar, “Türkiye’nin her yerinden beni arayan, bu başarı hikâyesini merak eden ve nasıl başarıldığını merak eden dostlar var. Bizim bundan sonraki mücadelemiz ve gayretimiz, bu başarıyı Çarşamba’da örnek ve modern bir belediyecilik çalışmaları ile taçlandırmak. Başarılı belediyecilik hizmetleri yeniden vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. Çarşamba’nın verdiği destek ve güvenin karşılığı olarak gerekli hizmeti vereceğiz. Çarşambamızın bundan sonraki süreci Allah’ın izni ile çok daha farklı olacak. Çarşambalılar olarak kenetlenerek başarıya inanan ve bununla ilgili tavrını koyan bir memleket olduğumuzu göstermiş olduk. Ben bu şehrin ve sizlerin belediye başkanı olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Seçim süreci boyunca desteklerinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşma sonrası yemek ikramı yapıldı. Yemek ikramı sonrası, program son buldu.
Ankara TESK Başkanı Palandöken: “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı" Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı” dedi. Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi. “Sanayide çırak, demirci, marangoz, usta, betoncu bulunamıyor” Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu. “Bütün dünya küçük işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor” Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.
İstanbul İBB Başkanı İmamoğlu’dan Çekmeköy Belediye Başkanı Çerkez’e tebrik ziyareti İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çekmeköy Belediyesini ziyaret ederek Başkan Orhan Çerkez’i tebrik etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Çekmeköy Belediyesini ziyaret etti. İmamoğlu, Çekmeköy Belediyesi girişinde Başkan Orhan Çerkez ve belediye personeli tarafından alkışlarla karşılandı. Çerkez’e hayırlı olsun dileklerini ileten İmamoğlu, "Allah utandırmasın. Yeni dönemde bizim en özel ilçelerimizden birisi Çekmeköy olacak. Hem Anadolu yakasının gelişen ilçelerinden birisi, aynı zamanda yeni şehircilik örnekleriyle aslında çok hızlıca işbirliği içerisinde güzel gelişmelere fırsat vereceğimiz bir ilçemiz. İnşallah 2024-29 döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çekmeköy Belediyesi, uyumlu bir şekilde, çok güzel işleri başarırız. Zaten geçtiğimiz 5 yılda Büyükşehir Belediyesi olarak, güzel hizmetlerimizi ilçemize sunma konusunda çok gayretli olduk ulaşımdan çevreye, imar planlarından birçok hususa kadar, İSKİ yatırımlarına kadar. Şimdi bu dönemde, bunu daha da yukarıya taşıyacağız. İşbirliğinin en üst seviyede olacağına zaten kuşkumuz yok. Size de üstün başarılar dileriz” dedi. İmamoğlu’na Çekmeköy’ün “hemşehrilik anahtarını” takdim eden Çerkez de duygularını, “Çekmeköy, 2009’da ilçe oldu. 30 yıldır iktidar görmeyen bir ilçemiz. Sizlerin sayesinde, birlikte çalışmamızla birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi olarak burada seçimden zaferle çıktık. Bunun için sizlerin büyük emeği var. 2019’da gelmenizle birlikte büyük güven verdiniz, büyük cesaret verdiniz. Bize de ilham kaynağı oldunuz. Biz de kazandık. İnşallah doğru şekilde yönetiriz. İnşallah ülkemizi geleceği yere taşırız. Aday olduğumda size söz vermiştim, ‘Ben bu seçimi alırım’ diye. Sizlerin sayesinde bize ilgi arttı. Gelecek 5 yılda Çekmeköy’ü daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum” dedi. Tebrik ziyaretinin ardından İmamoğlu ile birlikte İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Genel Sekreter Yardımcıları Mahir Polat, Pelin Alpkökin, Gürkan Akgün, Gürkan Alpay, Erdal Celal Aksoy, Zeynep Akçabay, İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ve İETT Genel Müdürü İrfan Demet, Çekmeköy Belediye Başkanı Çerkez ile belediye bürokratlarıyla bir araya gelip, ilçenin sorunlarını ele aldı.
Ankara TESK Başkanı Palandöken: “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı" Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı” dedi. Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi. “Sanayide çırak, demirci, marangoz, usta, betoncu bulunamıyor” Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu. “Bütün dünya küçük işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor” Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.