ÇEVRE - 18 Eylül 2021 Cumartesi 13:05

Bingöl’de gönüllüler çevre temizliği yaptı

A
A
A
Bingöl’de gönüllüler çevre temizliği yaptı

Bingöl’de gönüllü ve STK’lardan oluşan bir grup, kent merkezindeki iki noktada çevre temizliği yaptı.

Bingöl’de gönüllü ve STK’lardan oluşan bir grup, kent merkezindeki iki noktada çevre temizliği yaptı.


18 Eylül Dünya Temizlik günü nedeniyle Bingöl’de “Let’s do it Türkiye” koordinesinde Bingöl Belediyesi, Gençlik Merkezi Müdürlüğü, Kızılay, STK ve gönüllü bireylerden oluşan gruplar, kent merkezindeki iki noktada çevre temizliği etkinliği gerçekleştirdi. İlk olarak Yeni Mahalle Çamlık alanında çevre temizliği gerçekleştiren grup, kağıt, cam ve plastikleri ayrı bir şekilde paketledi. Daha sonra Bingöl- Genç karayolu üzerinde bulunan Şeyh Ahmed Türbesi’ne hareket eden grup, burada çevre temizliği yaparak etkinliği sonlandırdı. Çöplerin yere atılmaması konusunda çağrıda bulunan Ayşe Kayırtar, temiz bir dünya için bunun gerekli olduğunu belirtti. Kayırtar, “Dünya Temizlik Günü nedeniyle çamlık alanı temizlemeye geldik. Çöplerimizi topladık. Hem temiz bir Bingöl için hem temiz bir Türkiye için bu konuda çok duyarlı olalım, çöplerimizi yere atmayalım. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.


Bu alanların hem insanlara hem de diğer canlılara ait olduğunu belirten Gençlik Merkezi Müdürlüğü’nde görevli Gençlik Lideri Vedat Avar, “Gönüllülerle birlikte Dünya Çevre Temizlik Günü münasebetiyle daha temiz bir doğa, herkesin görmek istediği bir tabiat alanı bırakmak için çöpleri toplamak için geldik. Bütün vatandaşlardan burayı kullanırken mümkün olduğu kadar kesinlikle katı atık bırakmamalarını rica ediyoruz. Buralar hem bizim için hem de hayvanlar için yaşam alanı. Dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.