GENEL - 07 Haziran 2019 Cuma 11:15

Kadayıfın ilk yapıldığı köyde "En tatlı festival"

A
A
A
Kadayıfın ilk yapıldığı köyde "En tatlı festival"

Türkiye’nin her şehrinde kadayıfçılık yapan Bingöllüler, kadayıfı ilk yaptıkları o köyde hünerlerini sergilerken, ortaya renkli görüntüler çıktı.

Türkiye’nin her şehrinde kadayıfçılık yapan Bingöllüler, kadayıfı ilk yaptıkları o köyde hünerlerini sergilerken, ortaya renkli görüntüler çıktı.


Kadayıfın ilk yapılmaya başlandığı ve Türkiye’nin ünlü kadayıfçılarının çıktığı Bingöl’ün merkezine bağlı Gülpınar (Lotan) Köyü’nde Kadayıf Festivali düzenlendi. Yüz yıllar önce bu köyde kadayıf yapmaya başladıklarını aktaran köylüler, şimdi Türkiye genelinde 427 şubeyle kadayıf yaparak bu işi icra etmeyi sürdürüyor.


Kadayıfın ilk yapıldığı köy olarak bilinen Lotan’da düzenlenen festivale yüzlerce kişi katıldı. Köyde kurulan dev tezgâhlarda pişirilen birbirinden tatlı kadayıflar, davetlilere ikram edildi.


İstanbul’dan Van’a, İzmir’den Ankara’ya, Çorum’dan, Diyarbakır’a, Samsun’dan , Mardin’e kadar ülke genelinde bu mesleği icra eden aynı köylü kadayıfçıları bir araya getiren festival, çekilen halaylar da renkli görüntülere sahne oldu.


Yüzlerce kişiyle festivali düzenlediklerini belirten organizasyon sorumlusu Mahmut Altunhan, “Kadayıf tadında festivalde buluşalım dedik ve bir araya geldik. Buradan giden ve 81 ilde kadayıfçılık mesleğini icra eden hep bizim köylülerimizdir. 1900’lü yıllarında başında ermeni asıllı olan kadayıf ustası Agop’tan öğrendiğimiz bu mesleği şimdi köylülerimiz 81 ilde icra ediyorlar. Bugünde kadayıfın doğuş yeri olan köyümüzde bir araya geldik ve festival düzenledik. Kadayıfın tüm aşamalarını çocuklarımıza da göstermiş olduk. 500 kişiyi bir araya getirdik ve bundan dolayı da çok ama çok mutluyuz” dedi.


Vefa borcunu yerine getirmek için festivale katıldığını belirten Ali Atalay, “26 senedir Çorum ilinde kadayıf mesleğini icra ediyorum. Bu köyde büyüdük ve bu köy sayesinde bu mesleği öğrendik. Bugünde vefa borcumuzu yerine getirmek için ilk festivalimizi düzenledik. Ben kendi şahsım adına çok heyecanlı ve mutluyum” diye konuştu.


4 nesildir tatlı sektöründe hizmet verdiklerini dile getiren Mahmut Altunbay’da, “Van’da ikamet ediyorum ve festival için bugün köyüme geldim. Van iline kadayıf kültürünü ilk götüren bizleriz. 4 nesildir tatlı sektöründe bu hizmeti sunmaktayız. Bugün köyümüzde ilk defa kadayıf festivali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Katkıda bulunan tüm herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.


Festival için Bingöl’e geldiklerini anımsatan Melek Alto ise, “Samsun’da oturuyoruz ve festival için Bingöl’e geldik. Babam ve annemde bu köylü. Gerçekten kadayıfın tatlılığı tadında bir festival yaşadık. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. İnşallah her sene üstüne katılarak daha güzel festivaller yapılır”şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Yumurta tavuğu dağıtımında uzun kuyruklar oluştu Ziraat Odası tarafından Düzceli çiftçilere tavuk dağıtımı yapıldı. Yumurta tavuğu dağıtımında uzun kuyruklar oluştu. Düzce Ziraat Odası tarafından çiftçilere destek olmak amacıyla yapılan çalışmada 5 bin adet Ataks cinsi yumurta tavuğu dağıtıldı. Sabah saatlerinde başlayan tavuk dağıtımında tavuklarını almak isteyen Düzceli çiftçiler Ziraat odası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, 170 TL’ye tavuk almak için bekledi. 3 Yıl yumurta veriyor Türkiye’de üretimi yapılan yerli Ataks tavuğu Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilirken 3 yıl kadar yumurta veriyor. Hastalıklara karşı dirençli, iklim şartlarını karşı dayanıklı olduğu bilinen Atkas tavuklarının yumurta rengi ise beyaz-kremsi renk şeklinde görülüyor. Yıllık yumurta verme ortalaması ise 240 ile 270 civarında oluyor. Çiftçimizin ihtiyacını karşılıyoruz Tavuk dağıtımı ile ilgili konuşan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, alışkanlık haline gelen civciv dağıtımını bu yıl tavuğa çevirdiklerini belirterek şunları söyledi; “Çiftçilerimize her yıl civciv dağıtıyorduk, bu yıl 3 aylık olarak 5 bin civarı tavuk dağıtımı yapacağız. Buda Düzce’ye 5 bin tavuğun girmesi demektir. Bu bir projedir. Çiftçilerimize katkımız olsun diye böyle bir çalışma yaptık. Talep olduğu sürece de dağıtıma devam edeceğiz. Bizim tahminlerimizde de fazla talep oldu. Bu talep çiftçilerimizin ihtiyacı olduğunu gösterdi. İhtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bu tavuklar yumurta tavuğudur. Düzce’mize her gün 5 bin yumurta girişi bu tavuklarla mümkün olacak. Karadeniz bölgesinde uygun olan Ataks cinsi tavuklar 170 TL’den çiftçimize veriyoruz." Tavuk almak için bekleyen Sinan Korkmaz ise; “Yeğenim ile birlikte tavuk alamaya geldik. Yumurtası ile doğal beslenmek için. Market yumurtası yerine kendi ürünlerimizi yetiştirmeyi tercih ediyoruz. 10-12 Tavuk almayı düşünüyorum”dedi. (SA-ALI-
Aydın Aydın inciri için zorlu mesai başladı Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da sarılop incirinin üretimi için çiftçilerin zorlu mesaisi başladı. Küresel iklim krizi nedeniyle toprağın tavının kaçmaması için adeta zamanla yarışan Aydınlı çiftçiler, Aydın dağlarını ilmek ilmek işliyor. Traktör işlemediği için atlarla sürülen arazilerde eli kolu tutan herkes toprağı en iyi şekilde işlemek için çalışıyor. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip illerin başında gelen Aydın’ın incir üretimi yapılan sarp arazilerinde motorlu taşıtlar iş görmediği için halen toprak karasabanla işleniyor. Her türlü teknolojik imkana ve ekonomik güce sahip olmasına rağmen köylüler yamaç olan arazilerini sadece atlarla sürüp işleyebilirken, bir çift at ile çalışanlar aylık 75 bin TL ile 90 bin TL arasında kazanıyor. Çalışan herkese adeta mühendis maaşından fazla ücret ödenen Aydın dağlarında çalışan da çalıştıran da durumdan memnun iken çiftçilerin en büyük sorunu dolgun ücrete rağmen çalışacak kişi bulunmaması. Büyük Menderes Nehri’nin kuzey ve güney yamacında bulundan verimli Aydın dağlarında motorlu araçların iş görmemesi nedeniyle halen atlarla toprağı işlemek zorunda olduklarını belirten çiftçi Hayati Kuruş, bu işe hevesli olan kardeşi ile mesai yaptıklarını belirtti. Küresel iklim krizi nedeniyle son yıllarda mevsimlerin değişerek iklim şartlarının kıştan direkt yaz mevsimine döndüğü için toprağı işleme süresinin azaldığını belirterek adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Boyundan büyük sabanla toprağı işliyor Son yıllarda incir ve zeytinyağı fiyatlarının adeta altınla yarışması nedeniyle tarım sektöründe çalışmanın daha cazip hale geldiğini belirten ve küçük yaşına rağmen mahareti ile görenleri şaşırtan 14 yaşındaki Tunahan Kuruş, boyundan büyük işi başarıyor. Çocukluğundan beri tarla bahçe işlerinin içinde olduğunu belirten Küçük Tunahan, babasının kendisine hediye ettiği atlarla boyundan büyük sabanı atlara koşup çift sürüyor. Aylık 75-90 bin TL arasında para kazandığını ve halinden memnun olduğunu belirten Tunahan, görenlerin şaşırdığını söyledi. Kendisinin çift süreceğine inanmadığı için çalışırken izlemeye gelenlerin bile olduğunu belirten Tunahan Kuruş, çalışıp kazanmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Kardeşi ile birlikte dağlarda çift süren 24 yaşındaki Hayati Kuruş ise, mesleği babasından öğrendiğini çok meraklı ve istekli olduğu için kardeşine de öğrettiğini belirterek, “Aydın dağlarında üretim yapmak arazi yapısı nedeniyle zor. Yamaç olduğu için traktörün işlemediği bu incir bahçelerini atlarla sürüyoruz. Kardeşim Tunahan, bu işe çok meraklı ve oldukça da becerikli. Israrla kendisine at alınmasını istedi. Bizler gibi o da atlarla çift sürüyor” diye konuştu.
Düzce Düzceli atıcılardan tam isabet Atıcılar, hedefi 12’den vurarak, Türkiye şampiyonasına gitme hakkı kazandı Türkiye Atıcılık federasyonu tarafından organize edilen Havalı Silahlar Bölgesel Atıcılık Bölgesel Egemenlik Kupası’nda Düzceli sporcu gençler hedefini tam vurarak Türkiye Şampiyona’na gitme hakkı kazandı. Düzce Atıcılık ve Avcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ali Süler, atıcılıkta Türkiye’nin en iyisi olacak sporcuları yetiştirmek için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Düzce, avcılık ve atıcılık alanında genç yeteneklerin gelişimine tanık oluyor. İl Temsilcisi Ali Süler’in rehberliğinde, Düzce’nin genç erkek ve kız atıcıları, Sakarya’da düzenlenen Bölgesel Egemenlik Kupası’nda önemli başarılar elde etti. Genç kızlar kategorisinde Hayrunisa Gözütok bölge şampiyonu oldu. Ayrıca şampiyona sonunda genç erkekler kategorisinde Bülent Eryakalı, genç kızlar kategorisinde ise Şeymanur Koyuncu, Hayrunnisa Gözütok ve Tuğçe Nurşar Trabzon’da yapılacak olan Türkiye Şampiyonasına gitmeye hak kazandı. Derece yaparak başarı kazanan genç sporcular Haziran Ayı’nda Trabzon’da yapılacak olan Türkiye Havalı Silahlar Şampiyonası’nda Düzce’yi temsil edecek. Atıcılık ve Avcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ali Süler yaptığı açıklamada; “Bu başarı, sadece bireysel yeteneklerin bir göstergesi değil, aynı zamanda Düzce’nin sporcuları destekleme ve onları ulusal düzeyde rekabet edebilecek seviyeye getirme konusundaki kararlılığının da bir kanıtıdır. Ben ve ekibimin özverili çalışmaları, genç sporcuların yeteneklerini keşfederek potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına imkan tanımaya çalışıyoruz. Düzce’nin genç atıcıları, disiplin, odaklanma ve tutkuyla donatılmış olarak, gelecekteki yarışmalarda daha da büyük başarılar elde etmeye hazır görünüyor. Onların bu başarısı, diğer genç sporcular için de ilham kaynağı olacak ve Düzce’nin avcılık ve atıcılıkta bir merkez olarak ününü artıracaktır. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim” dedi.