- 14 Mart 2019 Perşembe 11:43

Öğretmenliği bıraktı, baba mesleğini ele aldı

A
A
A
Öğretmenliği bıraktı, baba mesleğini ele aldı

Bingöl’de öğretmenliği bırakarak tekstil işine kiraladığı evde başlayan ardından, atölyesini kurarak 5 kişiye istihdam sağlayan kadın girişimci, 300 kişiyi iş sahibi yapmayı hedefliyor.

Bingöl’de öğretmenliği bırakarak tekstil işine kiraladığı evde başlayan ardından, atölyesini kurarak 5 kişiye istihdam sağlayan kadın girişimci, 300 kişiyi iş sahibi yapmayı hedefliyor.


Kadın girişimci 36 yaşındaki Ayşe Dinler, 2016 yılında anasınıfı öğretmenliğini bırakarak baba mesleği tekstil işine girdi. İlk aşamada dükkan kiraları yüksek olması nedeniyle bir daire tutan ve burada 2 kişi ile çalışmaya başlayan Dinler, ev tekstil ürünleri dikti. Ortalama aylık bin adet ürün çıkartmayı başaran Dinler, Bingöl İş Geliştirme Merkezi’ni (İŞGEM) duyarak başvuruda bulundu. Başvurusu kabul edilen ve 5 yıl uygun fiyata merkezde kiracı olmaya hak kazanan Dinler, KOSGEB’den aldığı destekle atölyesini kurarak istihdam ettiği kişi sayısını 5’e çıkardı. İşini daha büyütmek isteyen Dinler, hazırladığı projeye destek alması halinde çalışan sayısını 300’e çıkarmayı hedefliyor.


Anasınıfı öğretmenliği yaparken baba mesleğini sürdürmek için tekstile yönlendiğini belirten Ayşe Dinler,"Daha önce öğretmenlik yapıyordum baba mesleğini yaşatmak için bıraktım. İşe ilk olarak ev tutarak başladım. Dükkan kiraları yüksek olduğu için ev tutmak daha cazip geldi. 2 personel ile ev tekstil ürünleri yapmaya başladım. Aylık bin adete yakın ürün ortaya çıkarabiliyordum. Daha sonra İŞGEM’i duydum, projelerimi hazırladım, sundum ve burada 5 yıl uygun fiyata kiracı olmaya hak kazandım"dedi.



"Hedefim çalışan sayısını 200-300’e çıkarmak"


Şu anda 5 personel ile çalışmaya başladığını aktaran Dinler, "Buraya geldikten sonra da devletin çeşitli desteklerinden faydalanmaya başladım özellikle kira kolaylığı. Onun haricinde danışmanlık, eğitim desteği gibi destekler de aldım. Yine KOSGEB desteği ile makine ve çeşitli materyal alımları yaptım. Yaza doğru da kısmet olursa Fırat Kalkınma Ajansı’ndan da destek almayı düşünüyorum. Hedefim çalışan sayısını 200-300’e çıkarmak” ifadelerini kullandı.



“Bayan girişimcilere örnek olmak istiyorum”


Alacağı personelin ağırlıklı olan kadın olacağını dile getiren Dinler, “Özellikle bayan eleman çalıştırmamın sebeplerinden bir tanesi de, kadın girişimcilere örnek olmak. En azından burada meslek sahibi olup kendi atölyelerini kurabilirler, herkes bu işi yapabilir çekinmesinler” diye konuştu.


Atölyede çalışan Şenay Baykara ise, “Sosyoloji mezunuyum. Hem atanmayı bekliyorum hem de Ayşe hanımın yanında çalışarak meslek öğreniyorum. Burada ev tekstil ürünleri, çanta gibi işler yapıyoruz. Atamayı beklerken meslek edinmemiz gerektiğini de düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.