GENEL - 22 Mart 2019 Cuma 07:50

BEÜ öğrencileri ‘Güneydoğu Bölgesel Kariyer Fuarı’na katıldı

A
A
A
BEÜ öğrencileri ‘Güneydoğu Bölgesel Kariyer Fuarı’na katıldı

Bitlis Eren Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi, ‘Güneydoğu Bölgesel Kariyer Fuarı (GÜBKAF) 19’a katıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi, ‘Güneydoğu Bölgesel Kariyer Fuarı (GÜBKAF) 19’a katıldı.


Koordinatör Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci başkanlığında, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Aylar ve üniversiteden kalabalık bir öğrenci grubu, 19 Mart tarihinde gerçekleştirilen GÜBKAF 19’a katıldı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin öncülüğünde Dicle Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen GÜBKAF 19, Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının himayesinde düzenlenen GÜBKAF 19; Dicle, Bitlis Eren, Batman, Bingöl, Fırat, Mardin Artuklu, Siirt ve Şırnak üniversitelerinin katılımıyla gerçekleşti. BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ın da katıldığı fuarda, BEÜ Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü bir stant açtı.


Standı ziyaret eden Yardım, üniversite öğrencileriyle bir süre sohbet etti ve öğrencilere otobüs yolculuğunda da eşlik etti.


Fuarın asıl amacının öğrenciler ile sektör ve firma temsilcilerini bir araya getirmek olduğunu belirten Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci, “İlk defa düzenlenen bu etkinlikte öğrencilere staj imkânları, istihdam fırsatları ve kariyer planlaması gibi konularda katkı sağlayabilecek çeşitli etkinlikler sunuldu. Millî Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı temsilcilerinin de bulunduğu etkinlikte; Aselsan, Havelsan, DHMİ, THY, Halkbank, Karavil Grup, Dimer, Mina Galvaniz gibi ülkemizde ve bölgemizde kendi alanlarında lider konumda olan yüze yakın kamu ve özel sektörden katılımcı iştirak etti” dedi.


Fuara bölge üniversite öğrencileri ve BEÜ öğrencilerinin büyük bir katılım sağladığını ifade eden Doç. Dr. Ekinci, “Öğrencilerimizin geleceğe dair hayallerini geniş tutup, kariyer hedeflerini yükseltmeleri açısından bu etkinlik çok faydalı oldu” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.