GENEL - 04 Temmuz 2019 Perşembe 15:51

Bitlis’te isal vakalarına karşı uyarı

A
A
A
Bitlis’te isal vakalarına karşı uyarı

Bitlis İl Sağlık Müdürü Dr.

Bitlis İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, havaların ısınmasından kaynaklanan isal vakalarında vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.


Bitlis genelinde havaların ısınmasıyla birlikte görülen ishal vakaları nedeniyle bir açıklama yayınlayan İl Sağlık Müdürü Okur, ishalin tedavisinin aksatılması durumunda özellikle çocuk ve yaşlılarda ölümle sonuçlanabileceğini belirtti. Klorlama veya kaynatma gibi yöntemlerden geçmeyen kirlenmiş suların ve uygun şartlarda üretilmeyen ve saklanmayan besinlerin ishalli hastalıklara sebep olduğunu ifade eden Okur, “İshal genellikle dışkının normal şeklinin kaybolması, miktar veya dışkılama sıklığının artması olarak tanımlanır. İshal her yaşta bireyi etkilemektedir. İshal, tedavi edilmediği durumlarda özellikle çocuk ve yaşlılarda ölüme kadar gidebilen ciddi durumlara neden olabilmektedir. İlimizde özellikle yaz aylarında başta E.Coli, Salmonella, Şigella gibi bakteriler, Giardia, Amip gibi parazitler ve Rotavirus, Adenovirüs, Nörovirüs gibi çeşitli virüsler, içme ve kullanma sularına ve besinlere karışıp su ve besinleri kirletmektedir. Klorlama veya kaynatma gibi yöntemlerden geçmeyen kirlenmiş sular ve uygun şartlarda üretilmeyen ve saklanmayan besinler ishalli hastalıklara sebep olmaktadır. İshalli hastalıklarda ishalin yanında bulantı, kusma, halsizlik, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir. Vatandaşlarımız acil servisler ve polikliniklerimize başvurduklarında ayaktan veya yatarak gerekli tedavileri geciktirilmeden yapılmaktadır” diye konuştu.



“Sürekli su kontrol numunelerinin analizleri yapılmaktadır”


Çevre ve sağlık personelleri tarafından sürekli su kontrol numunelerinin analizlerinin yapıldığını sözlerine ekleyen Okur, “Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlüklerimizde bulunan çevre sağlık personellerimiz tarafından il ve ilçe merkezlerimiz ve köylerimizden su kontrol numuneleri alınmış, laboratuvarımızda analizleri yapılmıştır. Analizler neticesinde numunelerin büyük bir kısmı uygun çıkmış, az bir kısmında ise hastalık yapıcı mikroorganizmaların sulara bulaşmış olduğu tespit edilmiştir. Uygun çıkmayan sularda klorlamanın yeterli düzeyde yapılması için belediyelerimize ve il özel idaresine bilgi verilmiştir. Bir hastalıkla ilgili hastalık öncesinde önlem almak, hastalık geliştikten sonra tedavi etmekten kat kat daha az maliyetlidir. Bu itibarla başta tüm vatandaşlarımıza ve ilgili kurumlara ishalli hastalıklarla mücadelede önemli görevler düşmektedir” dedi.



“Salgın durumlarında belli bir süre hazır su tüketilsin”


Salgın durumlarında, içme ve kullanma suyu olarak ambalajlı hazır suların belli bir süre kullanılmasının halk sağlığı açısından önem arz ettiği belirten Sağlık Müdürü Koray Okur, “Kaynağı belli olmayan çeşmelerden su içilmemesi gerekmektedir. Şebeke suyu kullanılacak ise çeşmeyi yarım dakika akıtıp, şebeke suları herhangi bir kesinti sonrası şebekeye verilmeye başlanmışsa çeşmeyi açtıktan sonra en az 5 dakika akıtıp, kullanmadan önce mutlaka 100 derecede 20 dakika kaynatmalıdır. Temizlik amacıyla kullanılacak suyun da iyice kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılması önemlidir. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler sirkeli temiz suda yarım saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Ellerin yemeklerden önce ve sonra su ve sabunla yıkanmasına önem verilmelidir. İshalli hastalık durumunda ise vücutta sıvı kaybı oluştuğundan sıvı açığını karşılamak için su ve sulu yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Özellikle çocuk ve yaşlıların beslenmesine daha dikkat edilmelidir, gerekirse öğün sayısı arttırılmalıdır. Anne sütü alan bebekler her zamankinden daha fazla emzirilmelidirler. Vatandaşlarımız uzun süren, kanlı ya da ateşle birlikte olan ishal durumlarında mutlaka aile hekimlerimize veya hastanelerimize başvurmayı ihmal etmemelidirler. Bizler buradan Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü olarak koruyucu hekimliğin önemini bir kere daha vurguluyor ve tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.