GENEL - 25 Ağustos 2019 Pazar 16:09

(Düzeltme) Malazgirt Zaferi’nin 948’nci yıl dönümü Ahlat’ta coşkuyla kutlanıyor

A
A
A
(Düzeltme) Malazgirt Zaferi’nin 948’nci yıl dönümü Ahlat’ta coşkuyla kutlanıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi’nin 948’nci yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi’nin 948’nci yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor. 30 kıl çadırın kurulduğu 1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı’nda karakucak, yağlı ve şalvar güreşi, atlı okçuluk, okçuluk, kökbörü yarışmaları, geleneksel el sanatları çarşısı ile bozkurt oyunlarının oynanacağı bölümler yer alıyor.


Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı olarak nitelendirilen Ahlat’ta, Malazgirt Zaferi kutlamaları sürüyor. 1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı’nın kurulduğu Çarho mevkisinde etkinliklerin yapıldığı 400 bin metrekarelik alanda geleneksel el sanatları ve illerin tanıtım stantları kuruldu. Etkinlikler için yaklaşık 30 kıl çadırın kurulduğu alanda karakucak, yağlı ve şalvar güreşi, atlı okçuluk, okçuluk, kökbörü yarışmaları, geleneksel el sanatları çarşısı ile bozkurt oyunlarının oynanacağı bölümler oluşturuldu. Dünyadaki üç Kubbet-ül İslam’dan biri olan Ahlat, Malazgirt ruhunun yeniden yaşatılması için birbirinden güzel etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Etkinlik alanında Doğu Türkistan Kazak Türklerinin açtığı geleneksel kıyafet standından Bitlis E Tipi Cezaevi standına kadar birçok stant da yer alıyor.


Börd denilen başlıklar ve geleneksel kıyafetlerini tanıtmak amacıyla Ahlat’ta stant açtıklarını belirten Doğu Türkistan Kazak Türklerinden Turan Bahadır, “Biz kendi kültürümüzü bilmiyoruz. Sahip çıkamıyoruz, o zaman da çocuklar üzerlerinde Spiderman tişörtleri ile geziyorlar” dedi.


Bahadır, özellikle bu tür etkinliklerde yanlarına gelen çocuklara tek tek her şeyi anlattıklarını ifade ederek, “1953 yılında babamlar Türkiye’ye gelmişler. Bizde babadan, dededen kalan börd dediğimiz başlıkları yapıyoruz. Son zamanlarda dizinin de etkisiyle rağbet görmeye başladı. Biz de birazda internetle de yaygınlaştırdık. Genelde yapmış olduğumuz Kazak Türkleri, Kırgızlar, Kırım Tatarları gibi geleneksel kıyafetleri yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar Türk kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Hani bir söz vardır. ‘Geçmişi olmayanın geleceği olamaz’ diye. Bizde bunu az çok bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çocuklar gelip soruyorlar, bizlerde anlatıyoruz. Tek tek bütün kalpakları çocuklarımıza tanıtmaya çalışıyoruz. Ufakta olsa bir katkı yapıyorsak ne mutlu bize" diye konuştu.


Alanın çok güzel bir etkinlik alanı olduğunu ifade eden Bahadır, "İnşallah tüm Türkiye’nin her yerinde bu tarz etkinlikler oluşur da oralardaki insanlar da biraz kültürlerini öğrenmeye başlarlar. Başka türlü çocuklarımıza öğretemiyoruz kendi kültürümüzü. Mesela bir kovboy şapkası diyorlar. Kovboy dediğimiz bir sığır çobanıdır veya hayduttur. Bir insana sığır çobanı veya haydut dediğin zaman kızar. Ama kovboy gibi olmuşsun dediğin zaman hoşuna gider. İnsanlar bir kovboy şapkasını bu şekilde pazarlamışlar. Biz kendi tarihimizi, kültürümüzü bilmiyoruz. Adamlar öyle bir pazarlıyor ki sanal kahramanlar yapıyorlar. Spidermen, Batman ve Süpermen hepsi hayali kahraman. Ama biz Türklerin çok büyük kahramanları var. Metehan’dan Kürşat’a kadar, Osman Batur’a kadar. Çok büyük kahramanlarımız var hem de bizim bu kahramanlarımızın hepsi gerçektir. Biz kendi milli kültürümüzü bilmiyoruz, sahip çıkmıyoruz. Çıkmayınca da o zaman çocuklar üzerlerinde Spiderman tişörtleri ile geziyorlar” şeklinde konuştu.


Cezmi Olcay adlı vatandaş ise, özellikle bu tür etkinliklere çocukları ile geldiklerini belirterek, “Malazgirt kutlamaları nedeniyle ailece buraya geldik. Çadırları ve geleneksel el sanatlarını gördük. Geçmişimizi ve geleceğimizi tanıma açısından çocuklarımızı da getirdik” dedi.


Abdurrahman Aki adlı vatandaş, “Alana girdiğimde çok büyük bir coşku gördüm. Tabii Anadolu’nun giriş kapısı olan Ahlat’ın hak ettiği değeri yavaş yavaş bulduğuna inanıyorum. İnşallah bu böyle devam eder. Bizi geçmişimize bağlıyor. Geleceğe de ışık tutuyor. Buradaki görülen bu manzara gelecek için bir projeksiyondur. Nasıl ki 1071’de Malazgirt’e yürüdüysek. Allah’ın izniyle önümüze çıkan bütün badireleri 1071’de yendiğimiz gibi bütün badireleri tek tek atlatıp Anadolu’yu tekrar zirveye çıkaracağız” dedi.


Erzurumlu bakırcı ustası Hanifi Dal, Ahlat’a gelerek bakırcılık mesleğini tanıttığını ve satış yaptığını söyledi.


Bitlis E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu da etkinlik alanında stant açarak mahkumların yapmış oldukları bakır işleme ürünlerini sergiliyor. Cezaevinde tutukluların yapmış olduğu el ürünleri ile Malazgirt Zaferi gibi önemli bir etkinlikte yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Bitlis E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu İkinci Müdürü Bayram Çalışkan, “Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Bitlis E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu olarak kurumumuzda hükümlü tutukların yapmış olduğu el ürünlerini bugün Ahlat’ta tanıtım için buradayız. Kurumumuzda kalan hükümlü tutukların iyileştirme açısından yapmış oldukları ürünlere buraya gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Bilindiği üzere 1071 Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü münasebeti ile bu törende Anadolu’ya Türk mührünün vurulduğu Ahlat’ta bizde cezaevi olarak görev alalım istedik. Bu münasebetle buradayız. Ürünlerimiz kendi atölyelerimizde iyi halli dediğimiz mahkumlar tarafından üretilen ürünlerdir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Öğrencisini zorbalık yaptığı gerekçesiyle uyaran öğretmene veliden şiddet: O anlar kamerada Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından okulda şiddete uğradı. Şiddet uygulayan veli polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, şahsın öğretmene yumruk attığı anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, okulda görev alan öğretmen Necla Ö. akran zorbalığı yapan bir öğrencisini uyardı. Uyarı üzerine öğrencinin "Bana nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz" diyerek öğretmeni tehdit ettiği öğretmenin ise, "Evladım ben senin öğretmeninim. Bu nasıl bir üslup?" diyerek uyardığı ileri sürüldü. Öğretmen Necla Ö., daha sonra öğrencinin babası Ali Ç.’yi okula çağırdı. Daha önce de okul öğretmenleri ve yöneticileri ile de tartışarak sorun çıkardığı ileri sürülen Ali Ç., okul koridorunda gördüğü öğretmen Nazlı Ö.’yü yumruk atarak yaraladı. Öğretmen aldığı darbe sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılırken iş göremezlik raporu verildiği öğrenildi. Polis ekipleri ise konuya ilişkin çalışma başlatırken veli Ali Ç.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan öğrencinin de benzer nedenlerden dolayı ara dönemde bulunduğu okula nakli yapıldığı ileri sürülürken öğretmenin darp edildiği anlar güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.
Bingöl Bingöl’de asayiş şube müdürlüğü nisan ayı faaliyetlerini açıkladı Bingöl’de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son 1 yıl içerisinde silahlı yaralama, silahlı tehdit, oto kurşunlama, yağma, 6136 sayılı kanuna muhalefet, mala zarar verme, genel güvenliği kasten güvenliği tehlikeye sokma olaylarına karışan ayrıca birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit, kasten yaralama suçlarından 8 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası ile ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçlarından aranan şüpheli şahıs ruhsatsız tabanca ve tabancaya ait 17 (on yedi) adet fişek ile birlikte yakalanarak adli makamlarca tutuklanmıştır. 9 Nisan 2024 günü ilimiz şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi insaf sokak üzerinde meydana gelen silahla yaralama ve ilimiz Yenimahalle gümüş sokak üzerinde meydana gelen kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet olaylarının faili olan şüpheli şahıslar yakalanarak adli tahkikata başlanmıştır. Yine hakkında toplam 22 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kaydı olan 1 şahıs yakalanmış, adli işlemlerinin akabinde tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir” denildi.
Karabük Safranbolu’da 200 bin çiçek üretildi Safranbolu Belediyesi tarafından şehirde çevre düzenlemesinde kullanılmak üzere seralarda 200 bin adetten fazla çiçek üretimi gerçekleştirildi. Safranbolu Belediyesinden yapılan açıklamada, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde yer alan uygulama ve üretim birimlerinin, modern tarım teknikleri ve uzman ekip desteğiyle, çeşitli çiçek türlerinin üretimini başarıyla tamamladığı belirtildi. Üretilen çiçekler arasında kadife çiçeği, gül, çuha, sardunya, petunya ve begonya gibi popüler ve yerel çiçek türleri bulunduğu belirtilen açıklamada, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse öncülüğünde başlatılan bu büyük çiçek üretim projesinin, Safranbolu’nun sokaklarına, parklarına ve kamusal alanlarına renk kattığı kaydedildi. Aynı zamanda, doğal yaşamın korunması ve şehir estetiğinin artırılması açısından da önemli bir adım olarak değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, “Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusunu koruma gayreti, çiçek üretimiyle sınırlı kalmayıp, şehirdeki peyzaj düzenlemeleri ve yeşil alanların artırılması gibi çalışmalarla da devam ediyor. Bu çabalar, yerel halkın ve ziyaretçilerin daha yaşanabilir bir şehirde vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Üretilen çiçeklerin bir kısmı şehrin park ve bahçelerinde kullanılacakken, bir kısmı da satışı yapılarak gelir elde ediliyor. Bu şekilde, şehrin her köşesinde doğal güzelliklerin ve renklerin daha fazla hissedilmesi amaçlanırken bölgede önemli bir konuma sahip olundu" denildi.