GENEL - 09 Eylül 2019 Pazartesi 09:20

Hizan üzümünden 50 milyon TL gelir bekleniyor

A
A
A
Hizan üzümünden 50 milyon TL gelir bekleniyor

Bitlis’in Hizan ilçesinde 14 bin dekar alanda yetiştirilen organik üzümden bu yıl yaklaşık 50 milyon TL gelir bekleniyor.

Bitlis’in Hizan ilçesinde 14 bin dekar alanda yetiştirilen organik üzümden bu yıl yaklaşık 50 milyon TL gelir bekleniyor.


İlçeye bağlı 13 köyde üretimi yapılan üzümden, 12 bin ton verim elde edilmesi beklenirken ilin ekonomisine ise ciddi anlamda katkı sağlanması bekleniyor. İlçede 12 çeşit üzüm yetişirken, bölge halkı özellikle miri adlı siyah üzüm yetiştirmeyi daha fazla tercih ediyor.


Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik üzüm hasadının başladığı bugünlerde çiftçileri ziyaret etti. Üzüm hasadıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknikeri Emrullah Yurtada, Hizan ilçesine bağlı 13 köyde, 14 bin dekar alanda hasadına başlanan üzümde, yaklaşık 12 bin ton civarında verim beklediklerini belirtti. Bu yıl üzüm hasadının verimli olduğunu, ilçe ekonomisine yaklaşık 48 milyon TL katkı sunmasının beklentisi içerisinde olduklarını dile getiren Yurtada, "Bugün Hizan ilçemizde başlanan üzüm hasadını yerinde görmek için teknik ekiplerimizle birlikte buradayız. Hizan ilçemiz, dağlık ve yamaç arazilere sahip olduğundan dolayı genellikle düz alanlarda tarla bitkileri yetiştirilmektedir. Yamaç arazilerde ise hem getirisi yüksek hem de işçiliği fazla olmayan meyvecilik yapılmaktadır." dedi.


Üretilen üzümlerin iç piyasada sofralık olarak tüketildiğini vurgulayan Yurtada, “İlçemizde yaklaşık olarak 14 bin dekar alan üzerinde 12 bin ton civarında üzüm üretimi yapılmaktadır. 13 köyde yaklaşık 350 aile tarafında üretim yapılmakta. Genelde üretilen ürünler, iç piyasada sofralık olarak tüketilmektedir. Sofralık tüketiminin yanında ilçe halkı, genelde kışlık tüketim amacıyla pekmez, kuru üzüm ve pestil yapılmaktadır. Ekstra artan ürün olunca da çevre illere gönderiliyor. İlçe ekonomisine yıllık katkısı ise yaklaşık 48 milyon TL’dir. Hizan ilçesinde başta tayfi, miri ve sinciri üzüm çeşidi yetiştirmekle birlikte 13 köyümüzde 12 çeşit üzüm mevcuttur” diye konuştu.


Yaklaşık 40 yıldır üzüm yetiştirdiğini belirten Hizan ilçesine bağlı Gayda Yolbaşı mezrasında çiftçilik yapan Ali Yaygaç, bu yıl üzüm hasadından bir hayli memnun olduklarını söyledi. Yaygaç, "Bölge olarak genellikle siyah miri üzümünü tercih ediyoruz. Çok güzel bir verim elde ediyoruz. Satış noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Genel olarak Hizan, Tatvan ve Bitlis merkezde üzümü tüketiyoruz. Kilosunu 3 ile 4 TL arasında satıyoruz. Verimi, bakımına bağlıdır. İyi bakarsanız, güzel verim elde edersiniz: Bakarsanız bağ olur, bakmasanız dağ olur" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.