GENEL - 02 Haziran 2020 Salı 10:04

Kendi imkanlarıyla kurduğu atölyede ok ve yay üretiyor

A
A
A
Kendi imkanlarıyla kurduğu atölyede ok ve yay üretiyor

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Okçuluk Spor Kulübü Derneği Başkanı Bülent Akarsu, kendi imkanlarıyla kurmuş olduğu atölyede ok ve yay üretiyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Okçuluk Spor Kulübü Derneği Başkanı Bülent Akarsu, kendi imkanlarıyla kurmuş olduğu atölyede ok ve yay üretiyor.


Korona virüs salgını nedeniyle kurs faaliyetlerini durduklarını belirten Selçuklu Okçuluk Spor Kulübü Derneği Başkanı Bülent Akarsu, bu süreci dernek yararına kullanmak üzere kendi imkanlarıyla oluşturmuş olduğu atölyede ok ve yay üreterek değerlendirdiğini söyledi. Sanal ortamdan aldığı dersler ve araştırmalar neticesinde yay yapmayı öğrendiğini belirten Akarsu, severek devam ettirdiği yay ve ok üretimini ise ilerleyen süreçte hediyelik eşya olarak ilçe turizmine kazandırmayı hedefliyor.


Yaptığı çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Ahlat Selçuklu Okçuluk Spor Kulübü Derneği Başkanı Bülent Akarsu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ciddi katkılarıyla birlikte bu sporun yaygınlaştığını belirterek, “2018 yılında kurmuş olduğumuz derneğimizin faaliyetlerini devam ettiriyoruz. Bu zamana kadar faaliyetlerimiz devam etmekteydi, fakat malumunuz bu salgın dolayısıyla bizlerde faaliyetlerimizi durdurmak zorunda kaldık. Bu zaman zarfında ise kulübümüzün ihtiyaçlarını gidermek için oluşturmuş olduğum atölyede ok ve yay yapmaya başladım. Derneği kurduğumuzda hiç malzememiz yoktu. Malzeme temininde yardımda bulunan Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban ile desteklerini esirgemeyen Ahlat Kaymakamı Erkan İsa Erat’a teşekkür ederim. Okçulukta kullanılan malzemeler oldukça kırılgan. Bu nedenle ok ve yay üretimine başladık. Öncelikle bir makine alarak ok şaftlarını yapmaya başladım. Daha sonra yay ihtiyacını karşılamak zorunda kaldım. Adanalı olan Mehmet Demir Hocam kulübümüze yay desteğinde bulundu. Daha sonra sanal ortam üzerinden canlı bağlantılarla yay yapımını öğretti. Bu eğitimler sayesinde 3-4 ay içerisinde yay yapmaya başladım. Ahlat’a özgü 2 model yay hazırladım. Hazırlamış olduğum bayındır yay modeli erkeklere ve genç çocuklarımıza hitap ederken, Erzen Hatun adlı yayımız ise kız çocuklarımız ile bayanlara hitap etmektedir. İlerleyen zamanlarda ise Ahlat için turizme de sunacağız. Genellikle yay üretiminde ceviz ağacı kullanıyorum. Cevizi kullanmamım amacı ise hem Ahlat’ta çok bulunması hem de ilçeye özgü bir yaya olmasını istiyorum. Temin ettiğim ceviz ağaçlarını hazırlamış olduğum kalıplara göre ayarlıyorum. Tutkalla birleştirerek yay haline getiriyorum. Bir yayın hazırlanması hemen hemen 1 haftayı buluyor. Bu yüzden oldukça meşakkatli bir uğraş haline geliyor. Severek ve zevkle yapıyorum. Okçuluk bizim kültürümüz ve tarihimiz. Bunu sürdürmemiz gerekiyor. Okçuluk şu anda savaş sanatından çıkarak spor haline gelmiş. Cumhurbaşkanımızın bu konu üzerinde ciddi katkılarından dolayı okçuluk sporu ülkemizde hak ettiği yere şu anda gelmiştir. Ondan önce okçuluk pek az bilinen ve az yapılan bir spordu. Bununla birlikte ilçemizde yapılan 1071 kutlamaları da okçuluğa olan ilgiyi artırdı. Gençlerimizin bu spora olan ilgisi oldukça fazladır. Okçuluğun hem kültür hem de spor amaçlı olması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Kültürümüzü yaşatmak zorundayız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.