GENEL - 25 Ağustos 2019 Pazar 09:31

(Özel) Selçuklu Mezarlığı’nda hummalı çalışma

A
A
A
(Özel) Selçuklu Mezarlığı’nda hummalı çalışma

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da bilinen Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda, Malazgirt Zaferi’nin 948’inci yılı dolayısıyla mezar taşlarındaki yosun temizliği hız kazandı.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da bilinen Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda, Malazgirt Zaferi’nin 948’inci yılı dolayısıyla mezar taşlarındaki yosun temizliği hız kazandı.


Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Selçuklu Mezarlığı’ndaki kazı ve çevre düzenlemesi çalışmaları, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında 25 kişilik bir ekiple devam ediyor. Mezarlıktaki çalışmalar, Malazgirt Zaferi’nin 948’inci yılı dolayısıyla hummalı bir şekilde sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Ağustos Pazartesi günü mezarlık alanını ziyaret edecek olması dolayısıyla, mezar taşlarındaki liken ve yosunların temizlenmesi hız kazandı.



Temizlik esnasında kimyasal ürün kullanılmıyor


İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan, mezar taşlarındaki liken ve yosunları çok titiz bir çalışmayla temizlediklerini belirtti. Temizlik esnasında kimyasal ürün kullanmadıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Karahan, “Burada kullandığımız yöntem; klorsuz temiz bir suyla taşların hafif nemlendirilmesi ve yumuşak fırça yardımıyla temizlenmesidir. Burada yapılan çalışmayla taşların üzerinde oluşan likenlerin taşı tahrip etmemesi sağlanıyor. Taşların üzerindeki motifler ve yazılar tamamen kaybolmuş vaziyetteler. Likenleri temizlemediğimiz durumda bunu okuma ve açığa çıkarma imkanımız da olmamaktadır” dedi.


Şu ana kadar bin tane mezar taşı düzelttiklerini ve yerde kırılmış durumda olan yüzlerce taşı ise restore ederek ayağa kaldırdıklarını dile getiren Karahan, “Bunun yanı sıra yer altı mezarlarında kazılar yaptık. Onları ortaya çıkardık ve koruma altına aldık. Çalışmamız bu şekilde devam etmektedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Üniversite öğrencileri, Mudanya’nın tarihini yakından inceledi Mudanya Belediyesi, Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mimarlık fakültesi öğrencilerini ilçede ağırladı. Proje kapsamında Mudanya’nın tarihi yapılarını ziyaret eden öğrenciler, araştırmalarını sanal sergi yoluyla duyuracak. Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) işbirliğinde gerçekleştirilen “Bizans ve Osmanlı Dönemi Yapılarının Mimari Karşılaştırmaları” projesi kapsamında mimarlık fakültesi öğrencileri Mudanya, Kumyaka ve Tirilye’yi ziyaret etti. Öğrenciler, projeyi yürüten akademisyenler eşliğinde Kumyaka Baş Melekler Kilisesi, Tirilye Kültür Merkezi, Taş Mektep, Dündar Evi, Kemerli Kilise, Fatih Cami ve Tirilye Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Tarihi gezinin ardından öğrenciler tarafından elde edilen sonuçlar, sanal sergi yoluyla duyurulacak. Araştırma projesi kapsamında birçok gezi düzenlediklerini ifade eden ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Yoncacı, “Araştırma projesi kapsamında Osmanlı ve Bizans eserlerinin öğrenciler tarafından münakaşa edildiği, gelişimlerin, devamlılıkların ve kesintilerin konuşulduğu bir araştırma projesi gerçekleştirdik” dedi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Bilge Ar, projenin lisansüstü öğrencilerin eğitimi ve ağ oluşturmasıyla ilgili olduğunu belirterek, “Gezilerde öğrencilerimiz kendi uzmanlık alanlarına göre aralarında bilgi alışverişi sağlıyorlar” diye konuştu. İki senedir devam eden program kapsamında öğrencilere çeşitli görevler verdiklerinin de altını çizen Ar, “Bu görevler kapsamında öğrencilerimiz hem görsel olarak hem de yapacakları arşiv araştırmalarıyla hazırlayacakları bilgi verici posterleri sanal bir sergi ile tamamlayacaklar” şeklinde ifade etti. Proje çerçevesinde İstanbul, Bursa ve Tirilye gezisi gerçekleştirdiklerini ifade eden İTÜ Mimarlık Tarihi öğrencisi Ömer Faruk Ulusoy, Osmanlı ve Bizans miraslarını inceleyerek, proje de yer alan konular kapsamında gerçekleştirecekleri sergiye hazırlandıklarını söyledi. Gerçekleşen geziye Mudanya Belediye Meclis üyeleri Nilgün Arslanoğlu, Jale Büyükurgancı ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri de eşlik etti.