KÜLTÜR SANAT - 27 Eylül 2021 Pazartesi 14:56

(Özel) Tatvanlılar uzun bir aradan sonra tiyatroyla buluştu

A
A
A
(Özel) Tatvanlılar uzun bir aradan sonra tiyatroyla buluştu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde korona virüs salgınından dolayı boş kalan salonlar yeniden seyircisiyle buluştu.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde korona virüs salgınından dolayı boş kalan salonlar yeniden seyircisiyle buluştu.


Korona virüs salgını dolayısıyla uzun süredir perdelerini kapatan tiyatro oyuncuları, yeniden sahneye çıktı. Tatvan’da gerçekleştirilen tiyatro gösterisine halk yoğun ilgi gösterdi. Mersin’den Tatvan’a gelen Tiyatro Kulis ekibi, Aşk-ı Analiz oyunuyla seyircinin karşısına çıktı. Tek perdelik sahnelenen Aşk-ı Analiz oyununu Bergüzar Tanrıverdi ve Özgür Ahmet Gönenler oynarken, tiyatroyu uyarlayan ve yönetmen koltuğunda da Özgür Ahmet Gönenler yer aldı.


Amacının pandemi sürecinde yaşanan zorlukları biraz da aşk üzerinden insanlara aktarmak istediklerini söyleyen tiyatro oyuncusu Bergüzar Tanrıverdi, “Mersin’den geliyoruz. Bugün Tatvan’a Tiyatro Kulis ekibi olarak geldik. Aşk-ı Analiz oyunumuzla da güzel bir seyirciyle buluşacağız. Onun heyecanını yaşıyoruz. Neden bu oyunu seçtik? Bir kere aşk insanın hayatında her zaman bir merkezdedir. İnsanları bir araya getiren duygudur ve bu pandemi döneminde insanların aslında birazcık da birbirleriyle olan ilişkilerinin törpülendiği, belki de sınandığı bir dönemden geçtiler. Onun için bazı duyguların artık daha fazla dile geldiği, belki de yozlaştığı bazı durumlarda biz aşkı ön plana çıkarmak istedik. Aslında her şey bir aşkla başlıyor. Bu bir çocuk aşkı olabilir, insan aşkı olabilir, doğa aşkı olabilir. Buradaki merkezimiz insan ve insanın aşkıdır. İnsanlar aslında birçok şeyi unuttular pandemi sürecinde. Bizim amacımız pandemi sürecinde yaşanan bu zorlukları biraz da aşk üzerinden insanlara aktarmaktır. Baktığımız zaman bu toplumda birçok şey sevgisizlikten, ilgisizlikten, birbirini anlayamamaktan kaynaklanıyor. Onun için hangi şiddet olayını görürsek veya hangi olumsuz durumla karşılaşırsak karşılaşalım bunun tek sebebinin sevgisizlik, duygularının ifade edilmeyişi olarak görüyoruz. Onun için biz de Tatvan’a aşkı anlatmak için geldik” dedi.


Tatvan için çok değerli bir kazanım yaptıklarını ve buraların boş kalmaması gerektiğini söyleyen Yönetmen Özgür Ahmet Gönenler ise “Sanatın bütün dalları, insanın gelişiminde büyük paylara sahiptir. Biz de tiyatroyla insanlara burada bazı şeyleri göstermeye, anlatmaya çalışacağız. Zaten tiyatronun amacı odur. Bizde buradan elimizden geldiğince aşkı anlatmaya çalışacağız. Bizim konumuz aşk” ifadelerini kullandı.


Tatvan gibi bir yerde böyle etkinliklerin olması gerektiğini düşündüğünü dile getiren izleyici Hülya Dogel de, “Arkadaşların böyle bir etkinliği yapması çok güzel. Tatvan gibi bir yerde böyle etkinliklerin olması gerektiğini düşünüyorum. Oyun açısından şöyle bakalım gerçekten arkadaşlar uzak yerlerden geldiler ve çok güzel bir oyun oynandı. Burada hem gündemde olan kadın erkek ilişkilerini biraz daha göz önüne sermiş olduklarına inanıyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.