GENEL - 19 Nisan 2019 Cuma 21:47

Tatvan’daki kadınlardan mültecilere yardım eli

A
A
A
Tatvan’daki kadınlardan mültecilere yardım eli

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki otogar ve inşaatlara sığınan Afgan mültecilere, Tatvanlı kadınlar yemek dağıttı.

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki otogar ve inşaatlara sığınan Afgan mültecilere, Tatvanlı kadınlar yemek dağıttı.


Yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yapan ve Tatvan Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne gelen Afganistan uyruklu mülteciler, otogar binası ve çevredeki inşaatlara sığındı. Günlerdir soğuk havada yokluk içinde bekleyen mültecileri fark eden ilçe sakinleri, kendi imkanlarıyla evlerinde pişirdikleri yemekleri otogara getirerek mültecilere dağıttı.


İçlerinde yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 200 mültecinin Tatvan Otogarı ile otogar çevresindeki inşaat alanlarında günlerdir soğuk ve yağışlı havalara maruz kaldığı, yeme içme konusunda hiçbir imkanlarını olmadığı belirtildi.


Mültecilerin bu durumunu fark ettikleri gibi evlerinde yemek pişirerek mültecilere dağıttıklarını kaydeden ilçe sakinlerinden Gülbeyaz Karakurt, gönüllü kadınların desteğiyle mültecileri ancak bir öğün doyurabildiklerini belirtti.


Ev hanımı Gülbeyaz Karakurt, “Burada 200 civarında mülteci var. Biz bu kadar çok olduklarını bilmiyorduk. Elimizden geldiğince onlara yemek ikram etmeye çalıştık. Lütfen bütün insanlar bu konuda duyarlı olsun ve Allah rızası için bunlara yardımcı olsun” dedi.


Yetkililerin bu duruma bir an önce çare bulması gerektiğini ifade eden vatandaşlardan İdris Durmaz ise, “Gördüğünüz gibi bunlar burada soğuk havada aç ve susuz bir şekilde bekliyor. Göç idaresi veya diğer kurumların bunlara çözüm bulmaları gerekiyor. Birkaç yardımsever insanın desteğiyle olmuyor bu işler. Bunların buradan alınması ve barındırılması veya sınır dışı edilmesi gerekiyorsa bunu ilgililerin bir an önce yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.


İsminin Adem Navi olduğunu söyleyen Afgan mülteci de Afganistan’dan İran’a geldiklerini, oradan da Türkiye’ye giriş yaptıklarını ve buradan da İstanbul ile Ankara gibi büyük şehirlere gideceklerini söyleyerek, “Afganistan’da çok savaş var ve biz savaştan kaçtık. Yaklaşık 100 - 150 kişiyiz ve buradan batıya doğru gideceğiz. Kendimize iş bulup çalışmak istiyoruz” diye konuştu.


Öte yandan, açlık ve soğuktan dolayı fenalaşan yaşlı bir mülteci, olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de 70 kişiye törenle bahçıvanlık belgesi verildi Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) düzenlenen bir haftalık 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu tamamlanırken, kursiyerlere törenle belgeleri verildi. Düzenlenen törende yurdun değişik yerlerinden gelen 70 kursiyer belge aldı. İlçenin Börezli Köyünde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursuna ev sahipliği yaptı. Kursa, yurdun değişik yerlerinden 70 kişi katıldı. Bir haftalık kursu tamamlayan vatandaşlara törenle katılım belgeleri verildi. Belge alan vatandaşlar, kursun çok faydalı olduğunu anlatırken, BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu da, kurslardan bu güne kadar bin 200 vatandaşın belge aldığını söyledi. İstanbul’dan gelen Hilmi Ay, “ BAÇEM’in düzenlemiş olduğu bir haftalık Bahçıvanlık Kursuna iştirak ettik. Çoğunluğunu kadınlardan oluşan bir gruptu. Bu grup burada çok güzel eğitimler aldı. Hocalarımız bize çok mükemmel eğitimler verdi. Parayla satın alınamayacak eğitimi bedavaya aldık. Bu kursun sonunda edindiğimiz bilgileri uygulamaya geçirmek çoğumuzun büyük bir arzusu” diye konuştu. Funda Tomurcu Erdoğan da, “Ben BAÇEM’e daha öncede gelmiştim. Ama, daha çok gelmek istedim. Buraya gelen tekrar tekrar gelmek istiyor. Çok güzel şeyler öğrendiğimize inanıyorum. Çok faydalı. Hocalarımız harika. Herkese tavsiye ederim” dedi. Meryem Akdeniz ise, “BAÇEM’i arkadaşlarımdan duydum. Yani onların vesilesiyle geldim. Bahçemde bungalov ev yapıp bahçesinde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Hedefimize ulaşmak için buradayım. İnşallah, ulaşırım” dedi. Halime Yamaç da, “Ben çiçekçi olmaya karar verdim. 6 aydan beri bu kursu bekliyorum. Hocalarımızın verdiği bilgiler gerçekten çok faydalı. Herkesin gelmesini tavsiye ederim” diye konuştu. BAÇEM Müdürü Nazm Tanrıkulu ise, “Bu kursla birlikte bin 200’ün üzerinde sertifikalı kursiyerimiz oldu. Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından farklı ülkelerden kursiyerleri mezun mezun ederek şehirlerine ve yapmak istedikleri işyerlerine uğurluyoruz. Bütün katılan kursiyerlerle, bu konuda bizi destekleyen, önümüzü açan Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanız sayın Ahmet Akın’a çok teşekkür ediyorum. Gelecek dönemde biz Aromaterapi Festivali gibi festivallere hazırlık yapacağız. Bizi takip etmeye devam edin” dedi.