SAĞLIK - 31 Temmuz 2019 Çarşamba 10:18

Yanlışlıkla yuttuğu iğne 3 ay sonra operasyonla çıkarıldı

A
A
A
Yanlışlıkla yuttuğu iğne 3 ay sonra operasyonla çıkarıldı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaklaşık 3 ay önce bir genç kızın eşarbını bağlamak istediği esnada yanlışlıkla yuttuğu toplu iğne, Tatvan Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla çıkarıldı.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaklaşık 3 ay önce bir genç kızın eşarbını bağlamak istediği esnada yanlışlıkla yuttuğu toplu iğne, Tatvan Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla çıkarıldı.


Ahlat ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Kader E. isimli genç kız, yaklaşık 3 ay önce eşarbını bağlamak istediği esnada yanlışlıkla toplu iğneyi yuttu. Olaydan 3 ay sonra Tatvan Devlet Hastanesine başvuran Kader E. (18), hastanenin Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Rıdvan Kulu tarafından yapılan tetkikler sonucunda yanlışlıkla yuttuğu iğnenin halen genç kızın bağırsağında olduğu tespit edildi. İğnenin doğal yollarla çıkmasının mümkün olmayacağı kanısına varılması üzerine çıkarılması için endoskopik operasyona karar verildi. Genç kızın onayının ardından yapılan endoskopik operasyonla genç kızın 12 parmak bağırsağına saplanan iğne 3 ay sonra gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla çıkarıldı. İğnenin çıkarılmasının ardından kısa bir süre gözlem altında tutulan genç kız, sağlığına kavuşmuş şekilde hastaneden taburcu edildi.


Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Rıdvan Kulu tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Kader E., ileride kendisi için sıkıntı oluşturacak olan bir sorundan kurtulduğu için mutlu olduğunu ifade ederek, başarılı operasyondan ötürü Op. Dr. Kulu’ya teşekkürlerini iletti.


Op. Dr. A. Rıdvan Kulu ise, genç kızın 12 parmak bağırsağına saplanan iğnenin başarılı bir operasyonla çıkarıldığını söyledi. Kulu, “Yapmış olduğumuz tetkikler neticesinde iğnenin saplandığı bölgeden doğal yollarla çıkmasının mümkün olmayacağını gördük. İçerde kalması durumunda ise ileride sorun oluşturacak olması nedeniyle endoskopik girişim önerdik. Hastamızın da bunu kabul etmesi üzerine operasyonu gerçekleştirdik. Operasyon sonucunda genç kızın 12 parmak bağırsağına saplanan iğneyi başarılı bir şekilde çıkarmış olduk. İğnenin çıkarılmasının ardından kısa bir süre gözlem altında tuttuğumuz genç kızımızı sağlığına kavuşmuş şekilde hastanemizden taburcu ettik” dedi.


İğne yutma vakalarının son yıllarda gittikçe arttığına dikkat çeken Kulu, konuyla ilgili şu uyarılarda bulundu:


“Özellikle tesettürlü bayanların örtüleri için kullandıkları iğneleri yanlışlıkla yutmaları oldukça sık görülen bir durum haline geldi. Çoğunlukla sindirim sistemine kaçan iğneler, doğal yollarla atılsa da ciddi yaralanmalara da neden olabilirler. Ayrıca ağızda tutulan yabancı cisimlerin soluk yoluna kaçma riski de vardır ve daha tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle bayanlara iğne ve benzeri yabancı cisimleri ağızda tutmamalarını tavsiye ediyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya ALKÜ Hastanesi’nde Çocuk Nöroloji Uzmanı göreve başladı Alanya ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çocuk nöroloji uzmanı olarak atanan Celil Yılmaz hasta kabulünü başladı. Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Celil Yılmaz’ın atanmasıyla birlikte hastanede daha önceden bulunmayan Çocuk Nörolojisi branşında hizmet verilir duruma getirildi. Çocuk Nöroloji Uzmanının göreve başlamasıyla ilgili açıklama yapan Başhekim Doç. Dr. Yılmaz Güler, “Sağlık Bakanlığı’mızın desteği, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’müzün girişimleriyle, hastanemiz sağlıkta büyük ve güçlü bir ivme kazanmaktadır. Her geçen gün biraz daha büyüyerek yeni branşlarımız ve yeni hekimlerimizle birlikte daha iyi ve kaliteli sağlık hizmetini sunmaya çalışmaktayız. Çocuk Nöroloji Uzmanımız Dr. Celil Bey’inde hastanemize gelmesiyle birlikte nörolojik rahatsızlığı bulunan çocuk hastalarımızın tedavi için ilçe dışına gitmelerine gerek kalmayacaktır“ ifadelerine yer verdi. Çocuk nörolojisinin ilgilendiği hastalıklar nelerdir? Hasta kabulüne başlayan Uzm. Dr. Celil Yılmaz, uzmanlık dalı hakkında şu bilgileri verdi: “Çocuk nörolojisi hekimlerinin takip ettikleri, teşhis ve tedavisini gerçekleştirdikleri hastalıklar beyin ve sinir sistemine ilişkindir. Hastanemizde çocuklarımızda görülen; ateşli havale, epilepsi (havale, sara) hastalığı, baş ağrısı, migren, erken doğan bebeklerin izlemini, serebral palsi (beyin felci), hareket bozuklukları, öğrenme ve konuşma güçlükleri, katılma nöbetleri, inme (felç) rahatsızlıkların takip, tedavi ve izlenimini başarıyla yapmaktayız. Artık vatandaşlarımızın çocuklarının nörolojik rahatsızlıkları için şehir dışına gitmesine gerek yok. Çocuk Hastalıkları hekimlerimize görülen hastalarımız meslektaşlarımın uygun görmesi halinde bölümüme hastalarımızın randevu alabilmesi için yeşil alan açmaktadır”.